Pregled očnog dna

Pregled očnog dna

Očno dno (fundus oculi) je unutrašnji deo oka koji se nalazi iza sočiva. Pregled očnog dna (pregled fundusa) je brz, jednostavan i bezbolan pregled. Pomaže pri otkrivanju, ali i prevenciji mnogih očnih bolesti i izuzetno je važno da se obavlja s vremena na vreme. Pregled očnog dna uključuje:

  • pregled staklastog tela,
  • papile (početak  vidnog živca),
  • krvnih sudova mrežnjače,
  • makule (žute mrlje)
  • i perifernih delova mrežnjače (retine).
Pregled očnog dna

Oftalmološka ordinacija Visu-medica objašnjava koji pacijenti bi morali da obavljaju redovan pregled očnog dna i šta on može da otkrije.

Zašto je pregled očnog dna važan?

Ovaj pregled je sastavni deo kompletnog pregleda oka. Redovni pregledi očnog dna su neophodni kod bolesnika sa dijabetesom, degeneracijom makule, povećanim krvnim pritiskom i brojnim drugim bolestima oka. Naročito je važan pregled periferije očnog dna kod kratkovidosti, gde su vrlo česte periferne degenerativne promene (istanjena mesta mrežnjače). Na tim istanjenim mestima mogu nastati pukotine (rupture) mrežnjače, koje dovode do razvoja ablacije retine. Ako se degenerativne promene ili pukotina na vreme otkriju, mogu se laserom zavariti i na taj način sprečiti nastanak ablacije.

Pregled očnog dna se može obaviti na uskoj zenici, ali je često za potpuni pregled periferije potrebno proširiti zenice. U tu svrhu se koriste kapi za širenje zenica, čije dejstvo je kratkotrajno. Zenica se vraća na normalnu širinu za nekoliko sati. Dok kapi deluju  vid je zamagljen, tako da za to vreme pacijent ne sme da vozi auto (na pregled dolazi u pratnji).

Za pregled perifernih delova mrežnjače ponekad se moraju koristiti specijalna kontaktna stakla koja se postave na prethodno anesteziranu rožnjaču. Ova metoda se koristi samo izuzetno i ne spada u redovni pregled očnog dna.

U ovoj ordinaciji se može zakazati pomenuti pregled, ali i svi drugi oftalmološki pregledi, kao i terapije očnih bolesti i anomalija.

Ukoliko želite da obavite veoma važan pregled očnog dna, oftalmološka ordinacija Visu-medica Vam je na raspolaganju.