10 navika štetnih za zube

10 navika štetnih za zube

Briga o zubima danas je postala prioritet, kako iz zdravstvenih tako i iz estetskih razloga. Tehnologija napreduje, rešenja za svačiji problem su brojna i pacijenti ulažu mnogo vremena, novca i truda kako bi imali savršeni beli osmeh. Uprkos tome, postoji niz loših navika koje svakodnevno upražnjavamo, a da nismo ni svesni njihove štetnosti za zube. Stomatološka ordinacija Dr Bede za vas izdvaja 10 najčešćih. Za neke ćete se iznenaditi!

10 navika štetnih za zube

1. Navika upotrebe zuba kao alata

Odgrizanje etikete sa novog komada odeće, otvaranje kesice grickalica, otvaranje laka za nokte… Sve su ovo naizgled sitnice koje ste sigurno barem jednom u životu uradili, a koje mogu da dovedu do oštećenja zuba. Sitne pukotine u gleđi zuba i neravne ivice sekutića mogu biti posledice ovakvih navika. Pacijenti se često žale na izgled ovakvih zuba, koje je nije lako trajno sanirati. Ipak je bolje uvek imati pri ruci makaze umesto da koristite svoje sekutiće.

2. Pranje zuba odmah posle jela i pića

Iako nas od malih nogu uče da se zubi peru posle svakog jela, ukoliko to učinite odmah nakon što ste završili obrok, postoji mogućnost da oštetite svoje zube. Naime, potrebno je sačekati 30 minuta, kako bi pljuvačka neutralisala kiselost u vašim ustima i tek tada oprati zube.  Ukoliko zube operete odmah, prekinućete proces neutralizacije, a samu kiselinu ćete direktno utrljati u zubnu gleđ, što opet dovodi do oštećenja. Ova opasnost postoji i kod trudnica koje imaju jutarnju mučninu i povraćanje, pa samim tim kiselina iz želuca može štetno da utiče na zubnu gleđ.

3. Upotreba tvrde četkice

Još jedna rečenica koju skoro svakodnevno čujemo u stomatološkoj ordinaciji je: Perem zube sa tvrdom četkicom zato što jedino sa njom imam osećaj da su mi zubi čisti, a mekana četkica ne očisti dovoljno. Ova navika je takođe zabluda. Tvrde četkice i energično pranje zuba dovodi do oštećenja gleđi i do pojave takozvanih klinastih erozija (udubljenja na zubu u predelu desni), koja vremenom postaju osetljiva i koje je neophodno zaštititi kompozitnom (belom) plombom. Postoje meke četkice sa gustim vlaknima koje zbog svoje gustine peru zube temeljno, a da ih pri tom ne oštećuju.

4. Konzumiranje crne kafe i čaja

Sigurno ste do sada već čuli da velike količine crne kafe i čaja mogu loše da utiču na boju vaših zuba, što je tačno. Kada pijete kafu uvek uz nju popijte čašu vode, zato što kofein dovodi do smanjenja lučenja pljuvačke, a to pogoduje kiseloj sredini u ustima i samim tim nastajanju karijesa.

5. Grickanje leda iz pića

Zadržavanje kocke leda iz pića u ustima dovodi do pojave mikropukotina u gleđi, koje vremenom mogu da prouzrokuju veće probleme na vašim zubima. Pojava vidljivih pukotina u gleđi i osetljivost zuba su neki od njih.

Štetno za zube, stomatološka ordinacija

6. Suvo voće

Potrebu za šećerom je svakako bolje zadovoljiti konzumiranjem suvog voća nego bombonama, ali u pogledu očuvanja zdravlja zuba ovo je štetna navika. Suvo voće izuzetno doprinosi stvaranju kisele sredine u ustima, što pogoduje nastanku karijesa na zubima. Uz to, suvo voće se lepi za zube i na taj način se duže zadržava u ustima i doprinosi kiseloj sredini.

7. Prevelike količine voća

Još jedan od paradoksa, doktori medicine savetuju konzumiranje što više voća u toku dana, a stomatolozi savetuju suprotno. Šta uraditi? Sa aspekta zdravlja zuba, najbolje bi bilo da količinu voća koju želite da pojedete u jednom danu, pojedete odjednom umesto da jedete ceo dan po malo. Na ovaj način kiselina iz voća neće delovati na zube ceo dan. Pola sata nakon ovog jela operite zube i nemate razloga za brigu. Takođe, ukoliko niste u prilici da operete zube, gutljaj vode ili komad sira će pomoći neutralizaciji kiseline iz voća.

8. Degustacija vina

Kao i voće, vino spada u kisela pića. Belo vino je kiselije od crnog, a penušava vina još gore deluju na zube zbog prisustva gasova. Eksperti za vino nas uče da gutljaj dobrog vina promućkamo po ustima. Ovo je najgora stvar koju možete da uradite za svoje zube što se tiče konzumiranja kiselih pića, zato što pomažete da tečnost dopre do svih delova zuba. Ukoliko želite da sačuvate svoje zube od ovog štetnog uticaja, gutljaj nemojte zadržavati u ustima i, naravno, nakon konzumiranja vina neutrališite kiselu sredinu u svojim ustima vodom.

9. Plivanje

Ukoliko često plivate u bazenima, hlor iz vode može negativno da utiče na vaše zube. Udubljenja i oštećenja gleđi su neke od mogućih posledica. Zato kada plivate, trudite se da usta držite zatvorena i da vam voda ne dođe u kontakt sa zubima.

10. Pirsing jezika i usana

Veoma je česta pojava kod pacijenata sa probušenim usnama ili jezikom da odlome deo gleđi zuba u toku jela.

Ukoliko je neka od ovih informacija za vas novost, kada sebe sledeći put uhvatite da grickate led iz vašeg omiljenog pića ili da otvarate kesicu čipsa zubima, setite se šta to zapravo znači za vaše zube. Takođe, ukoliko imate neku sličnu naviku za koju niste sigurni da li je štetna za zube, postavite pitanje na pravu adresu, a ovde će vam rado odgovoriti – Stomatološka ordinacija Dr Bede Novi Sad.

Ovu stomatološku ordinaciju možete pogledati na sajtu www.ordinacije.info, a prezentaciju na Stomatološka ordinacija Dr Bede.