Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Stomatološka ordinacija Dr Olja Kalem

Stomatološka ordinacija, stomatološke usluge, specijalnost ortodoncija. Estetska stomatologija, protetika, oralna hirurgija, dentalni turizam. Više o firmi Stomatološka ordinacija Dr Olja Kalem

Metalija doo - betonsko gvožđe i armaturne mreže

Betonsko gvožđe i armaturne mreže, binori. Prodaja betonskog gvožđa, armaturnih mreža i binora. Konkurentne cene i isporuka na adresu. Više o firmi Metalija doo - betonsko gvožđe i armaturne mreže

Časovničarska radnja Željka Marušić

Časovničar, popravka ručnih, zidnih, džepnih satova, otkup satova, originalni delovi za satove Longines, Roamer i Certina, proizvodnja skeletnih drvenih satova. Više o firmi Časovničarska radnja Željka Marušić

Zdravlje i lepota

Zviždeći bronhitis i/ili astma kod dece

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Zviždanje (wheezing) je čest simptom oboljenja organa za disanje u dečijem uzrastu. Oko 25% odojčadi ima bar jednu epizodu wheezing-a, oko 40% do 3. godine, a čak 50%  do 6. godine života. Ukoliko primetite ovaj siptom kod deteta, potrebno je da znate da li je u pitanju prolazni ili hronični bronhitis, ili su to početni znaci astme.
 
VirtualniGrad


Simptomi zviždećeg bronhitisa

Zviždeći bronhitis izazvan je virusnom ili bakterijskom infekcijom. U zavisnosti od uzrasta deteta, može se ispoljiti kao bronhiolitis, opstruktivni wheezy bronchitis ili astma. Kod dece mlađe od 2 godine, pogotovo između 2. i 7. meseca života, ispoljava se wheezing kojem prethodi virusna infekcija gornjih disajnih puteva, pa se ispoljava povišena temperatura, kašalj, promuklost, sekrecija iz nosa. Zbog otoka sluzokože i grča disajnih puteva, javlja se čujno disanje, naročito izdah, krčanje i zviždanje u grudima. U prvim mesecima života, može se ispoljiti lepršanje nozdrva, klimanje glavom, uvlačenje međurebarnih prostora. U 1-2% slučajeva, neophodno je kliničko lečenje. Bolest traje od 2 do 4 nedelje, a ispoljava se najčešće u jesen, zimu i početkom proleća. Najčešće je izazvan RSV virusom.

Uzroci bolesti

Deca u uzrastu do 2 godine, često su sklona ispoljavanju wheezing bronhitisa, što je uslovljeno sastavom disajnih puteva, slabom razvijenošću mišića i hrskavice zida disajnih puteva, obilnijem prisustvu sluznih žlezda u dušnicama, te osobenošću strukture plućnog tkiva. Ova sklonost je prolazna i često iščezava tokom narednih godina.

Predškolska deca koja žive u urbanim sredinama ili borave u vrtićima, su osetljivija, jer su više izložena infekcijama. Međutim, obzirom da deca ovog uzrasta uspostavljaju kontakt sa sredinom koja ih okružuje, čest je i kontakt sa alergenima, kao što su kućna prašina, grinje, dlake kućnih ljubimaca, poleni trave, stabala i korova. Ovi alergeni imaju značajnu ulogu u ispoljavanju opstruktivnog wheezing bronhitisa.

Aspiracija stranog tela u disajne puteve, kao i cistična fibroza, često su praćeni wheezing-om.

Decu koja često boluju od opstruktivnog wheezing bronhitisa treba pratiti, jer je poznato da oko jedne trećina dece, koja su patila od ovog bronhitisa u prvih 18 meseci, mogu ispoljiti simptome astme već posle 3. godine.

VirtualniGrad


Wheezing bronhitis ili astma?

Iako bronhitis sa zviždanjem i astma imaju isti ili sličan mehanizam nastanka i vrlo slične simptome, to  ne znači da sva deca koja imaju wheezing bronhitis, imaju i astmu.

Wheezing bronhitis se javlja u najranijem uzrastu, do 2. godine života, izazvan je uglavnom virusnom i bakterijskom infekcijom i traje samo dok traje infekcija. Primena bronhodilatatora (lekova koji šire disajne puteve), nema povoljan efekat.

Kada je u pitanju astma, infekcije samo provociraju napad, dok su glavni uzročnici alergeni. Ispoljava se naglo, prisutan je kašalj, traje duže i često se ponavlja. Primena bronhodilatatora ima povoljan efekat. Ukoliko je dete starije od dve godine, tri puta ispoljilo wheezing, može se pretpostaviti da pati od astme, što zahteva alergo-imunološko testiranje i drugo ispitivanje.

Za ispoljavanje wheezing bronhitisa, značajnu ulogu imaju i određeni faktori. Pušenje u toku trudnoće tri puta povećava rizik za pojavu wheezing-a, pogotovo kod dece do 18. meseci. Nasledne osobine roditelja, postojanje alergijskog dermatitisa, astme i drugih alergijskih bolesti, imaju značaj u ispoljavanju ove bolesti.

Lečenje bronhitisa sa zviždanjem i astme

Neka deca koja imaju vizing, dobrog su opšeteg stanja, aktivna su, imaju dobar apetit i ne zahtevaju posebno lečenje.

Lečenje wheezing bronhitisa i astme obuhvata primenu lekova koji smanjuju i eliminišu sekret iz dušnica, čime se omogućava lakše disanje. Kod male dece, lekovi se primenjuju kao  inhalacije, a kod starije dece kao inhalatori.

Ukoliko je utvrđena alergija, primenjuju se i antialergijski lekovi. Ako je prisutna infekcija kod male dece, primenjuju se i antibiotici.

Autor teksta je pedijatar - alergolog, prof. dr Veselin Kikinđanin.

Lečenje astme i alergije kod dece i odraslih, uspešno obavlja ordinacija za alergijske bolesti dr Kikinđanin.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas