Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Lingua - škola stranih jezika

Škola stranih jezika, standardni i intenzivni kursevi engleskog, nemačkog, španskog, italijanskog, francuskog, portugalskog, norveškog, danskog i ruskog jezika. Više o firmi Lingua - škola stranih jezika

Kobex doo - Blanco sudopere

Blanco sudopere i slavine - ovlašćeni uvoznik i distributer. Prodaja sudopera i slavina. Dekorativne obloge SIBU i okov za nameštaj Ruiz Design. Više o firmi Kobex doo - Blanco sudopere

Medicinska laboratorija Lin Lab

Mikrobiološka laboratorija obavlja sve analize. Bakteriološki brisevi, alergološki, brzi testovi, virusologija, biohemijske i imunološke analize. Povoljno! Više o firmi Medicinska laboratorija Lin Lab

Nauka

Život na Zemlji može biti duži

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Naučnici predviđaju da će Sunce kroz milijardu godina zračiti toliko jakom radijacijom da će Zemlju načiniti potpuno nepogodnom za postojanje bilo kojeg oblika života. Vazduh koji sad udišemo više neće postojati u sadašnjem obliku, ugljen dioksid, koji služi kao izvor hrane za biljni život, će potpuno nestati, okeani će presušiti i svi živi oblici će izumreti.

A možda i neće. Grupa istraživača sa univerziteta KalTek su proučavali mehanizam koji omogućava bilo kojoj planeti da ostane pogodna za život duže nego što procenjuje grupa naučnika sa početka teksta. Ovo uliva nadu da će naši potomci ipak naseljavati Zemlju, ali ovaj mehanizam takođe može uvećati šanse da život u nekom naprednijem obliku može postojati na drugim mestima u univerzumu.

Istraživači objašnjavaju da je atmosferski pritisak prirodni klimatski regulator za planetu sa biosferom. Trenutno, a i u prošlosti, Zemlja je održavala svoju površinsku temperaturu pomoću efekta staklene bašte. Pre više od milijardu godina, na Zemlji je bila pristuna znatno veća količina ugljen dioksida i drugih gasova koji su omogućili razvitak života kakav danas znamo. U suprotnom, Zemlja bi postala poput zamrznute kocke leda. Kako je Sunce sijalo jače i emitovalo veće temperature narednih milijardu godina, Zemlja se prilagodila tim promenama i smanjila količinu gasova u atmosferi, čime je ujedno smanjila i efekat zagrevanja, čineći površinu planete pogodnom za život.

Nasuprot mišljenju većine naučnika, profesor Džozef L. Kiršvink sa KalTeka veruje da se Zemlja približava tački gde više neće moći da proizvodi dovoljnu količinu ugljen dioksida neophodnog da reguliše temperaturu koristeći prethodno opisanu proceduru. Ali nema potrebe za brigom. On je pronašao još bolji način da reguliše temperaturu na Zemlji, čineći našu planetu pogodnom za život mnogo duže nego što je iko predvideo. U svom istraživanju, Kiršvink i njegovi saradnici, profesor Juk L. Jung i studenti King-Fai Li i Kavej Palevan su dokazali da je atmosferski pritisak faktor koji podešava globalnu temperaturu tako što povećava apsorpciju gasova iz staklene bašte. Njihov model ukazuje da se smanjenjem atmosferskog pritiska životni vek biosfere može produžiti do 2,3 milijarde godina, što je duplo više od ranijih modela.

Istraživači koriste analogiju sa ćebetom kako bi objasnili mehanizam. Za gasove iz staklene baše, ugljen dioksid se prikazuje kao pamučna vlakna koja čine ćebe. Pamučno vlakno može imati rupe, koje omogućavaju toploti da izađe, naglašava Li, vodeći autor na projektu. Veličina rupe je definisana pritiskom, objašnjava dalje Jung.  Zgnječite ćebe, čime ćete povećavati atmosferski pritisak, i rupe postaju manje, čime se otpušta manje toplote. Sa smanjenjem pritiska, rupe postaju veće i više toplote se otpušta, čime se planeti pomaže u odstranjivanju viška toplote koje generiše Sunce.

Rešenje se sastoji u drastičnom smanjivanju ukupnog pritiska u samoj atmosferi, uklanjanjem ogromnih količina molekularnog azota, nereaktivnog gasa koji sačinjava oko 78 procenata atmosfere. Ovim procesom se reguliše površinska temperatura i omogućava ugljen dioksidu da se zadrži u atmosferi i time omogući razvoj živog sveta. Ovo je proces koji se ne izaziva veštačkim putem, on se u prirodi događa stalno. Biosfera konstantno izbacuje azot iz vazduha, jer je azot sastavni deo ćelija živih organizama i prisutan je tokom čitavog životnog ciklusa, a i nakon smrti ostaje vezan za te iste ćelije.

Zapravo, smanjivanje količine azota je nešto što se možda upravo i dešava u prirodi, kaže Palevan, i to se sigurno dešavalo nebrojen broj puta tokom Zemljine istorije. Ova teorija upućuje na saznanje da je trenutni atmosferski pritisak mnogo manji nego što je bio do pre nekoliko miliona godina.

U prilog ovoj hipotezi idu istraživanja mehura gasova formiranih u starim magmatskim stenama, kako bi odredili atmosferski pritisak u prošlosti: maksimalna veličina mehura određena je količinom atmosferskog pritiska. Sa većim pritiskom stvaraju se manji mehuri, i obrnuto. Ako se teorija pokaže tačnom, to bi dokazalo činjenicu da se isti procesi odvijaju i na drugim ekstrasolarnim planetama sa atmosferom i biosferom.

Nadamo se da ćemo u budućnosti biti u mogućnosti da detektujemo planete slične Zemlji, koje kruže oko drugih zvezda, i ujedno naučiti nešto više o njihovoj atmosferi i ambijentalnom pritisku, optimističan je Palevan. I ako se pokaže da starije planete imaju tanje atmosferske pojaseve, to bi bila indikacija da je proces univerzalan. Istraživači se nadaju da će moći da istražuju atmosfere egzoplaneta kako bi dokazali svoje teorije. A, ako planeta ovim procesom prudužava svoj život, to bi ujedno bio i odličan pokazatelj kako i na drugim mestima u univerzumu postoji inteligentan život.

Nije potrebno mnogo vremena da bi nastao život na planeti, ali je potrebno više vremena da bi se razvio inteligentan život, kaže Jung. Na Zemlji je taj proces trajao četiri milijarde godina. Dodatnih milijardu godina nam daje dovoljno vremena za razvoj i više vremena da upoznamo druge civilizacije, čija egzistencija može biti produžena ovim mehanizmom. A time dobijamo šansu da se sretnemo.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas