Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Stomatološka ordinacija Medicodent

Stomatološke usluge: dečija stomatologija, implantologija, zubna protetika, ortodoncija, lečenje parodontopatije, estetska stomatologija. Dr Branislav Bajkin. Više o firmi Stomatološka ordinacija Medicodent

Zubotehnička laboratorija i stomatološka ordinacija Dentateh

Stomatološke usluge sa snimanjem zuba, izrada zubne nadoknade i besplatan smeštaj za pacijente. Metalokeramički mostovi, akrilatne i metalne proteze, krunice. Više o firmi Zubotehnička laboratorija i stomatološka ordinacija Dentateh

Vi & Vi - tehničko održavanje zgrada i održavanje higijene

Tehničko održavanje stambenih zgrada. Profesionalni predsednik skupštine stanara. Čišćenje zgrada, stanova i poslovnih prostora. Adaptacije stanova, popravke. Više o firmi Vi & Vi - tehničko održavanje zgrada i održavanje higijene

Jedan je svet

Zelena kornjača – ugrožena vrsta

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Jedna od životinjskih vrsta koje izumiru je zelena kornjača (Chelonia mydas). To je velika morska kornjača iz porodice Cheloniidae i jedina vrsta iz roda Chelonia. Nekada su ove životinje bile rasprostranjene u toplim okeanima sveta, ali se njihov broj vidno smanjio u oblastima gde je ova vrsta kornjače komercijalno eksploatisana.
 

Zelena kornjača, ugrožena vrsta


Zelene kornjače su ovaj naziv dobile po masti zelene boje, koja im se nalazi ispod oklopa. Za razliku od mnogih drugih kornjača, zelene su uglavnom biljojedi i hrane se najviše raznim vrstama morske trave koje rastu u plitkim lagunama. Oklop im je najčešće svetao, mada može biti prošaran crnom bojom.

Zelene kornjače se još uvek mogu sresti na Havajima, ali se se sada retko gnezdi u Severnoj Americi, iako oblasti oko Floride i dalje čuva veću populaciju. Zelene kornjače se mogu naći i širom Australije. Postoji i veliki broj sačuvanih gnezda na ostrvima Galapagosa, do kojih ženke moraju da pređu preko 2.000 km od mesta gde se hrane. Brazil, Kostarika, Filipini i Indonezija održavaju zaštićena mrestilišta i regulišu razmnožavanje ove vrste koja lagano nestaje.

Zelena kornjača, chelonia mydas


Ženke zelenih kornjača se redovno vraćaju na iste plaže kako bi izlegle jaja u velikom broju. One tokom noći kopaju gnezda i tu poležu jaja. Mnoga ostrva su i poznata kao Ostrva kornjača (Turtle Island) upravo zbog zelenih morskih kornjača koje se tu gnezde. Primerci koji dožive polnu zrelost, mogu doživeti i 80 godina u divljini. Međutim, kroz istoriju, ove zelene kornjače su bile važan izvor hrane za lokalno stanovništvo i moreplovce.

Zelena kornjača se nalazi na listi ugroženih vrsta od strane IUCN-a i CITES-a i time je u većini zemalja zaštićena od istrebljenja. Pored toga, mnoge zemlje imaju zakone za zaštitu područja u kojima se zelene kornjače gnezde. Ipak, ova vrsta je i dalje u opasnosti, jer se u nekim zemljama kornjače i dalje love, a njihovo meso i jaja koriste za ishranu.

Zelena kornjača


Iako je 58 zemalja pomoglo da se zelena kornjača zaštiti, pridružujući se u međunarodnoj konvenciji koja kontroliše uvoz, izvoz i korišćenje ugroženih vrsta, potražnja za specijalitetima kao što su supa od kornjače, kornjačinim uljem koje se koristi za kozmetičke svrhe i kornjačinom kožom od koje se prave cipele se nastavlja, često kroz ilegalnu trgovinu.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas