Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Alfabet - škola stranih jezika

Škola stranih jezika: engleski, nemački, italijanski i grčki jezik. Kursevi za predškolce, osnovce, srednjoškolce, odrasle i treće doba. Više o firmi Alfabet - škola stranih jezika

Educons univerzitet

EDUCONS, Fakultet za uslužni biznis-FABUS, menadžment i usluge, Fakultet poslovne ekonomije, Fakultet zaštite životne sredine i Akademija klasičnog slikarstva. Više o firmi Educons univerzitet

Beli sztr - servis viljuškara

Servisiranje i remont dizel, elektro i plinskih viljuškara. Rezervni delovi za viljuškare, zupčanici i osovine. Izrada svih delova po porudžbini. Više o firmi Beli sztr - servis viljuškara

Zdravlje i lepota

Zašto je važan pregled očnog dna?

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Zbog čega je važan pregled očnog dna, kome se preporučuje, u kojim situacijama i koliko često? Šta pregled očnog dna može da otkrije oftalmologu o stanju vaših očiju? Šta se dešava ako se pregled očnog dna ne obavi na vreme? Da li je bolan ili ne? Kako se obavlja? Odgovori stižu iz oftalomološke ordinacije Svetlost - SP, Novi Sad, od oftalmologa dr Svetlane Popović.

Pregled očnog dna, Novi Sad


Šta je očno dno?

Očno dno (fundus oculi) je unutrašnji deo oka koji se nalazi iza sočiva.


Šta se saznaje pregledom očnog dna?

Pregledom očnog dna utvrđuje se njegovo stanje, kao i stanje krvnih sudova, žute mrlje i periferije mrežnjače. Pomaže pri otkrivanju, ali i prevenciji mnogih očnih bolesti i izuzetno je važno da se obavlja s vremena na vreme.


Kome je obavezan pregled očnog dna?

Kod kratkovidih osoba obavezan je na svake dve godine. Redovni pregledi očnog dna su neophodni kod bolesnika sa dijabetesom, degeneracijom makule, povećanim krvnim pritiskom i brojnim drugim bolestima oka.


Zašto je ovaj pregled posebno važan kod kratkovidosti?

Kod kratkovidosti su vrlo česte periferne degenerativne promene (istanjena mesta mrežnjače).
Na tim istanjenim mestima mogu nastati pukotine (rupture) mrežnjače, koje dovode do razvoja ablacije retine. Ako se degenerativne promene ili pukotina na vreme otkriju, mogu se laserom zavariti i na taj način sprečiti nastanak ablacije.


Da li pregled očnog dna boli?

Ne, pregled očnog dna je brz, jednostavan i bezbolan.


Kako izgleda pregled očnog dna?

Pregled očnog dna uključuje pregled staklastog tela, papile (početak vidnog živca), krvnih sudova mrežnjače, makule (žute mrlje) i perifernih delova mrežnjače (retine).

Očno dno pregled, oftalmolog, Novi Sad


Pregled očnog dna se može obaviti na uskoj zenici, ali je često za potpuni pregled periferije potrebno proširiti zenice. U tu svrhu se koriste kapi za širenje zenica, čije dejstvo je kratkotrajno. Zenica se vraća na normalnu širinu za nekoliko sati. Dok kapi deluju, vid je zamagljen, tako da za to vreme pacijent ne sme da vozi auto (na pregled dolazi u pratnji).

Za pregled perifernih delova mrežnjače ponekad se moraju koristiti specijalna kontaktna stakla koja se postave na prethodno anesteziranu rožnjaču. Ova metoda se koristi samo izuzetno i ne spada u redovni pregled očnog dna.


U ovoj ordinaciji, pregled očnog dna obavlja se svim pacijentima pri kontrolnom pregledu.

Ukoliko želite da zakažete pregled očnog dna, zanima vas cena pregleda očnog dna ili neke druge usluge oftalmologa, sve pojedinosti i kontakt podatke naći ćete na prezentaciji Oftalomološka ordinacija Svetlost - SP, Novi Sad.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas