Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Neotehnika doo - obojeni metali

Trgovina obojenim metalima i radionica za izradu rezervnih delova od obojenih metala. Obojeni metali: aluminijum, bakar, bronza, mesing, kalaj, cink, olovo. Više o firmi Neotehnika doo - obojeni metali

HCC doo - elektronske hotelske brave

Elektronske brave i kontrola pristupa za hotele. Hotelski sistemi Adel, hotelske brave JWM, Omnitec hotelski sefovi, brave i mini barovi, Videx cyberlock brave. Više o firmi HCC doo - elektronske hotelske brave

Vi & Vi - tehničko održavanje zgrada i održavanje higijene

Tehničko održavanje stambenih zgrada. Profesionalni predsednik skupštine stanara. Čišćenje zgrada, stanova i poslovnih prostora. Adaptacije stanova, popravke. Više o firmi Vi & Vi - tehničko održavanje zgrada i održavanje higijene

Hobi i sport

Zaštita drvene stolarije

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Bojenjem drvenih površina izloženih vremenskim uticajima, osim što se obnavlja njihov lep izgled, drvo se štiti od štetočina i uticaja atmosferskih poremećaja te usporava njegovo propadanje. Drvene ograde, zidove objekata od drveta i stolariju treba redovno, jednom godišnje, zaštititi premazima kako bi se osigurala njihova dugovečnost i sigurnost njihove primene.

Bez zaštite, drvo izloženo vremenskim uticajima će se deformisati, ispucati, trunuti i propadati zbog upijanja vlage te izbledeti usled izloženosti UV zračenju. Kako bi sprečili ovakvo propadanje, potrebno ga je zaštititi premazima koji odbijaju vodu i UV zrake. Drvo takođe nagrizaju štetočine i gljivice, od kojih ga je takođe moguće zaštititi premazivanjem. Koliko će se dugo odupirati uticaju vremena zavisi pre svega o vrsti drveta, njegovog kvaliteta, ali i o primeni i održavanju. Tako zaštita drveta počinje već kod odabira materijala.

Kod gradnje kuće, kaže se, najvažniji su dobri temelji. Dobra je priprema 50% uspešnog posla, zbog toga i zaštiti drveta treba pristupiti dobrom pripremom podloge. Već nakon završne mehaničke obrade (brušenja drveta i spojeva), površine treba premazati temeljnom bojom za drvo, tim bolje ako u sebi sadrži sredstvo za zaštitu od paljenja. Za pripremu prozora i vanjskih vrata koriste se posebni temeljni premazi koji regulišu vlagu i sprečavaju rasušivanje drveta i lepljenja vrata i prozora za štokove.    

Svaki zaštitni premaz ima svoje specifičnosti, o kojima se treba dobro raspitati i potražiti savet prodavača u specijalizovanim prodavnicama boja i lakova. Takođe, o primeni pojedinog proizvoda saznaćete više na uputstvu za upotrebu istaknutoj na ambalaži proizvoda.

Kada želimo strukturu drveta očuvati vidljivom, odlučimo se za zaštitu prozirnim lakom. Drvene elemente kod kojih nisu bitne tačne dimenzije, poput ograda i drvenih konstrukcija dovoljna će biti zaštita impregnaciskim lakom, dok je kod zaštite prozora i vrata, kod kojih su dimenzije vrlo bitne, osim impregnacije dobro naneti i jedan deblji sloj laka, koji će sprečiti prodiranje vode u strukturu drveta.

Kod primene u unutrašnjim prostorima dobro je primeniti lakove koje se razređuju s vodom jer osim dodatne zaštite nemaju neugodan miris i nemaju štetan uticaj na okolinu. Osim od vremenskih uticaja, lakovi štite drvo i od UV zračenja, a uz dodatak biocida i od štetnika i gljivica.

Pre primene laka drvo je dobro mehanički obraditi brusnim papirom finoće 120, kako bi se odstranio oštećeni sloj, a ako ima pukotina, njih treba popuniti kitom za drvo koji se nanosi lopaticom. Površinu treba očistiti od piljevine, prljavštine i prašine, te četkom ili valjkom naneti lak kao temeljni premaz. Nakon što se osuši drvo treba ponovno lagano prebrusiti brusnim papirom visoke finoće oko 240. Potom treba tanko i ravnomerno naneti najviše dva završna lazurna sloja za zaštitu drveta. Na ovaj način premažite balkonske i baštenske ograde.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas