Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Štep dekor - tapetarska radnja

Tapetarske usluge, restauracija starog stilskog i klasičnog nameštaja. Tapaciranje nameštaja: fotelja, dvoseda, stolica. Autopresvlačenje. Stručno kosultovanje. Više o firmi Štep dekor - tapetarska radnja

Radiološka ordinacija za magnetnu rezonancu Mag Medica

Radiološka ordinacija u Novom Sadu u kojoj se obavlja magnetna rezonanca svih delova tela, najmodernijim aparatom. Bezbolno i brzo snimanje magnetnom rezonancom Više o firmi Radiološka ordinacija za magnetnu rezonancu Mag Medica

Pedijatrijska ordinacija Dr Olivera Savić

Pedijatrijski pregledi dece, ultrazvuk kukova, glave, stomaka i pojedinačnih organa. Pregledi dečijih specijalista. Školica za roditelje i buduće roditelje. Više o firmi Pedijatrijska ordinacija Dr Olivera Savić

Ludi svet

Zanimljive činjenice o dojenju

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Da je majčino mleko najzdravija i nezamenjiva hrana za bebu, odavno je poznato. Međutim, lekari još uvek daju različite odgovore kada se postavi pitanje do kada treba dojiti dete. Takođe, svakim danom stižu rezultati nekih novih istraživanja, koji nam otkrivaju nove činjenice o dojenju.

Dojenje na javnom mestu


Nedavno je javnost uzburkala fotografija sa naslovne strane Times-a, na kojoj mlada majka doji svog četvorogodišnjeg sina. Na jednoj strani su se našli oni koji zagovaraju što duže dojenje, a na drugoj oni koji smatraju da je to bespotrebno, čak i nedopustivo.

Većina stručnjaka tvrdi da je majčino mleko dovoljno do šestog meseca bebinog života. Nakon ovog perioda, dojenje se može nastaviti do 1. ili, neki kažu, 2. godine detetovog života, uz davanje druge hrane. Ipak, postoje i oni koji podržavaju da dojenje traje što duže, što zbog korisnih sastojaka iz majčinog mleka, što zbog nastavka emocionalne bliskosti majke i deteta. Postoje i mišljenja da produženo dojenje dovodi do preterane povezanosti majke sa detetom.

Nove činjenice o dojenju


S obzirom da postoje veoma različita mišljenja, očito ostaje na svakoj majci da sam odluči kada će prestati sa dojenjem, posmatrajući pritom i reakcije svog deteta. U prilog dojenju idu i sve češće kampanje da se podstakne dojenje na javnom mestu, a čak 71% majki u zapadnim zemljama to čini bez ustručavanja. Nekada su se žene skrivale, a danas sve više njih doji tamo gde se zatekne i to sa ponosom.

Evo i nekih zanimljivih činjenica o dojenju:

  • Naučno je dokazano da dojenje štiti bebino, ali i mamino zdravlje, čak i mnogo posle prestanka dojenja.
  • Jedno istraživanje je došlo do zaključka da dojenje povećava kojeficijent inteligencije kod dece. Ustanovljeno je da deca hranjena duže vreme dojenjem pokazuju bolje rezultate u verbalnoj inteligenciji, neverbalnoj i opštoj inteligenciji. Da li je u pitanju neka čarobna supstanca u majčinom mleku ili prisan fizički i emocionalni kontakt između majke i deteta, naučnici nisu uspeli da objasne.
  • Zanimljivo je da bebe čije majke često konzumiraju beli i crni luk, sisaju u proseku dva meseca duže od mališana koji nisu okusili ove namirnice.
Do kada treba dojiti dete
 
  • Majke koje su nabacile višak kilograma tokom trudnoće treba da znaju da se dojenjem dnevno sagoreva 500 kalorija
  • Na Filipinima je 2006. godine održano državno prvenstvo u dojenju u kojem je učestvovalo 3.730 žena. U njemu nije bilo pobednice, već je cilj takmičenja bio promovisanje prirodnog načina ishrane
  • Nauka je dokazala i ovo: 92% osoba ženskog pola koje su kao bebe bile dojene i same će dojiti kada postanu majke. Ovo se pripisuje određenim supstancama iz majčinog mleka koje se zadržavaju u ljudskom organizmu tokom čitavog života.
  • Italijanski naučnici došli su do zaključka da bebe koje su sisale najmanje pet meseci imaju pravilnije zubiće od onih koje nisu.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas