Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Kairos - specijalistička ORL ordinacija

Otorinolaringološka ordinacija Kairos, lečenje bolesti uva, nosa i grla, ORL specijalistički pregledi. Dijagnostika i terapija bolesti paranazalnih šupljina. Više o firmi Kairos - specijalistička ORL ordinacija

TVB doo - hale za izdavanje

Hale za izdavanje, zakup poslovnog prostora u Zrenjaninu, proizvodni pogoni, izdavanje hala i skladišta Više o firmi TVB doo - hale za izdavanje

Kvantna medicina Dr Glendža

Kvantna medicina u Novom Sadu. Biorezonantna dijagnostika i terapija, lečenje kvantnom medicinom, bio rezonantni skener, pregled i analiza stanja svih organa. Više o firmi Kvantna medicina Dr Glendža

Mesta i predeli sveta

Vodič kroz Kajmanska ostrva

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Kajmanska ostrva se nalaze u Karipskom moru, ušuškana između Hondurasa, Belizea, Kube i Jamajke. Predstvaljaju britansku koloniju i sastavljeni su iz ostrva Grand Cayman, Cayman Brac i Little Cayman. Ukupna površina ovih ostrva iznosi 259 km², a glavni grad je George Town, a zvanični jezik, kojim se koriste Kajmančani jeste engleski jezik.
Kajmanska ostrva 1
Hotel Ritz-CarltonKajmanska ostrvaPlaža Seven Mile BeachPlaža Rum PointKajmanska ostrva
Na Kajmanskim ostrvima znaci bogatstva i ekstravagancije su izuzetno teški za promašiti i propustiti. Kada vidite palate koje se prostiru duž cele južne obale, pa sve do hotela Ritz-Carlton (šetalište duž kojeg se nalazi ovaj beskonačni niz besprekornih palata je tako veliko da opkoračuje glavni autoput na ostrvu), znaćete da ste stigli u carstvo Kariba. Ukoliko Vam 4.500$ za noćenje u hotelu Ritz nije u okviru planiranog budžeta, ne očajavajte. Postoje i druge, pristupačnije mogućnosti. Samo morate biti spremni na malo niži standard. Umesto bogatih, sočnih jela u otmenom restoranu hotela, moraćete da se zadovoljite nečime skromnijim, kao što je piletina na žaru u kolibici pored glavnog puta. Ali i pored toga, uživanje Vam je zagarantovano.

Gde odsesti na Kajmanskom ostrvu?

Ako imate problem sa tim gde odsesti na velikom Kanarskom ostrvu, sledi nekoliko saveta i preporuka. Umesto punog pansiona u palati na obali, rezervišite neki manje fensi hotel na plaži. Odličan kompromis između cene i ugođaja jeste hotel The Sunshine Suites koji predstavlja oazu palmi i fino podšišanih travnjaka, a nalazi se naspram plaže Seven Mile Beach (plaža je dobila ime po svojoj dužini), gde je načičkana većina hotela koje ovo ostrvo može da ponudi. Pre nego što se nakačite na internet i zatražite online rezervaciju, uzmite telefon u ruke i raspitajte se za popuste. Van sezone, jednosobni apartman sa doručkom Vas može izaći i samo 155 dolara. Sobe skromnije kvadrature se mogu naći za oko 130$. Osim ukoliko imate dovoljno para u budžetu, preporučuje se da izbegavate jek sezone, jer tada i najjednostavnije i najmanje sobe koštaju od 200$ pa na više.

Malo komercijalnija je palata The Comfort Suites, koja se nalazi na južnom kraju plaže Seven Mile Beach. I ona nudi moderan smeštaj za oko 165$ van sezone. Za taj novac možete dobiti jednosobni apartman sa bračnim krevetom i kaučem na razvlačenje. Za ovaj smeštaj, koji je od plaže razdvojen kratkom, palmama zaštićenom, stazom, u jeku sezone očekujte da platite oko 225$ za noć.
Kajmanska ostrva
Gde se hraniti na Kajmanskim ostrvima?

Kajmansko ostrvo ne manjka skupocenim, prestižnim restoranima. Ali oholo visoke cene napucanih restorana rezervisane su isključivo za otmena i ugledna domaćinstva. U Burger King-u, jedan senvič sa piletinom će Vas koštati 10$. Preporuka je da sačuvate tih 10$ i potrošite na porciju piletine na žaru u Seymour’s Jerk Centre-u koji među lokalnim stanovništvom važi za najbolju piletinu na ostrvu. Gostiona Seymour’s na izgled ne izgleda naročito privlačno. On je samo kolibica na velikom parkingu, koja ima dve štraftaste crveno-bele table, ali je zato hrana fenomenalna i zadovoljiće Vaše apetite bez da Vam isprazni novčanik u potpunosti. Četvrtina pileta sa dva parčeta hleba i sodom koštaće Vas 7 kajmanskih dolara (0,8 kajmanskih dolara = 1 američki dolar).

Nešto više standarde po pitanju izgleda restorana i ambijenta naći ćete u restorančiću koji se takođe nalazi pored puta, a zove se Al La Kebab. Iako se nalazi na parkiralištu omanjeg tržnog centra, Al La Kebab ima prijatnu baštu sa prelepim servisom za ručavanje. Ovde možete naći bliskoistočnjačku hranu, kao što su pite i kebabi sa jagnjetinom, govedinom, škampima ili piletinom. Za razliku od hrane bliskog istoka, ovde ćete naići na aromatične dodatke, kao što su začinjeni čili, sos od kikirikija i crveni kari. Dve pite, dva hleba i dva piva, koštaće Vas oko 30$.
Kajmanska ostrva
Ne brinite, plaže su besplatne

Korišćenje plaža na Kajmanskom ostrvu ne zahteva mnogo napora, obazrivosti ni novca, obzirom na to da su sve plaže besplatne. Velika je šansa da ćete biti na ili u blizini Seven Mile Beach-a. Verovatno nećete mnogo lutati kako biste našli mesto gde ćete se usidriti i izležavati - celom dužinom plaže nalazi se najfiniji pesak na celim Karibima. Ukoliko želite malo više privatnosti, na severnom delu obale je najčešće manja gužva.

Iako najverovatnije nećete naći ni jedan jedini razlog da napustite Seven Mile Beach, obavezno posetite Rum Point, koji se nalazi na najsevernijem delu ostrva, a koji ima prelepu, malu plažu sa mirnom, čistom vodom, savršenom za plivanje. Restoran koji se tu nalazi ima ležaljke čija upotreba se ne naplaćuje. Revnosni konobari i konobarice često prolaze pored vaših ležaljki, spremni da Vam donesu pivo, hamburger ili nešto treće.
Kajmanska ostrva
Gde se zabaviti na Kajmanskom ostrvu?

Kajmansko ostrvo nije toliko liberalno po pitanju korišćenja alkohola kao neka druga Karipska ostrva, tako da ostajanje u izlasku do sitnih sati predstavlja nemoguću misiju. Petkom se većina kafića zatvara u 1 sat ujutro. Nekolicina ima dozvolu da radi do 3 sata ujutro. Subotom, svi kafići moraju biti zatvoreni i ispražnjeni do ponoći, što znači da poslednje piće možete da poručite pola sata pre ponoći.

Tako da, ukoliko želite kompletan provod subotom, morate početi dovoljno rano. Kafe Pirates of the Caymans nudi krstarenje u zalazak sunca uz koktele. Za 40 dolara na raspolaganju Vam je bar sa aperitivima. Na kopnu, možete odabrati neki od ležernih, opuštenih barova duž luke, kao što je Rackam's Pub. Nekoliko kilometara dalje, nalazi se Calico Jack’s koji petkom ima žive svirke, a subotom DJ-evi puštaju muziku. Od muzike, mogu se najčešće čuti R'n'B, Hip-Hop, Reggae i Soca (vrsta zapadno indijanske muzike).
Kajmanska ostrva
Šta obavezno morate raditi na Kajmanskom ostrvu?

Najpopularnija zabava na Kajmanskom ostrvu jeste ronjenje. Ali kada se uzmu u obzir svi troškovi - od boca za kiseonik, odela za ronjenje, peraja itd. do najma čamca i vodiča - nakupi se dosta troškova. Ukoliko imate novca za tu avanturu, obavezno probajte. Kažu da je doživljaj fenomenalan. Pored toga, domaćini će Vam priuštiti nezaboravno plivanje u moru, gde će Vas okruživati jedna (naravno, bezopasna) vrsta raže.

Kao alternativna aktivnost, koja više brine o Vašem budžetu, tu je celodnevna plovidba. Jedan od razumno skupih je Captain Marvin's, koji nudi poludnevnu ekskurziju za oko 40 dolara. U cenu nije uračunata hrana - bar ne za ljude. Kapetani brodova obično sa sobom nose hranu za raže i okupljajući ih oko broda organizuju prave spektakle.

Kada ste na Kajmanskim ostrvima, obavezno posetite zamak Pedro St. James u BoddenTown-u. Nalazi se na južnoj obali Kajmanskog ostrva. Izgrađen je 1780. godine i predstavlja najstariju građevinu od kamena na Kajmanskim ostrvima. Takođe, on je poznat po tome što je 1831. godine u njemu oformljena prva vlada. Tura po zamku podrazumeva dvadesetominutnu multimedijalnu prezentaciju njegove istorije.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas