Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Anafarm d.o.o. Beograd - proizvodnja dijetetskih suplemenata

Proizvodnja dijetetskih suplemenata i dijetetske hrane. Dijetetski suplementi - dodaci ishrani, vitamini i minerali. Kapsuliranje, tabletiranje i pakovanje. Više o firmi Anafarm d.o.o. Beograd - proizvodnja dijetetskih suplemenata

Usko specijalizovana ordinacija za bolesti srca Dr Šljapić

Kardiološki pregled. Elektrokardiografija, ehokardiografija, dopler karotidnih arterija, 24h holter pritiska, 24h EKG holter, testopterećenja, event rekorder. Više o firmi Usko specijalizovana ordinacija za bolesti srca Dr Šljapić

Ordinacija opšte medicine Porodični lekar Slavica

Ordinacija opšte medicine. Kompletan pregled, kontrola pritiska, provera šećera, ispiranje uha, injekciona terapija, opšti pregled sa laboratorijom za odrasle. Više o firmi Ordinacija opšte medicine Porodični lekar Slavica

Upoznajte Srbiju

Vlasinsko jezero

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Vlasinsko jezero je jedno od najlepših i jedinstveno jezero u Srbiji i Evropi.

Jezero je poznato po tome što se na njemu mogu videti  ploveća ostrva jedinstvena u svetu. Ostrva sastavljena od treseta su vremenom uništavana od strane ljudi jer su smatrali da je bolje da se domognu plodnog treseta i zanemare značaj plovećih ostrva.

Vlasina se nalazi u jugoistočnoj Srbiji na teritoriji opštine Surdulica, 30 km od doline Južne Morave ka zapadu i od srpsko-bugarske granice ka jugu. Obuhvata veći deo Vlasinske visoravni. Nalazeci se na 1.213m nadmorske visine i prostirući se na površini od 16 km, Vlasinsko jezero je najveće i najviše veštačko jezero u Srbiji.

Vlasinko jezero je formirano na mestu gde je u prošlosti postojala jedna od najvećih planinskih tresava Balkanskog poluostrva, poznatija kao Vlasinsko blato, odnosno gde je isticala reka Vlasina.

Jezero čija boja vode varira od od sivo plave pored obale, do zatvoreno plave na sredini jezera, sa zelenim priobalnim površinama, razuđenom obalom, dva stalna ostrva i više izduženih poluostrva sa tresavama, daje poseban koloritet vlasinskom pejzažu.
Vlasinsko jezero
Planina Vlasinsko jezero Klisura Tresetno ostrvo Šuma
Vlasinsko jezero oivičava blago zatalasano pobrđe išarano livadama, pašnjacima i brezovim šumama. Jezero nadvisuju planinski masivi, na čijim padinama je grupisano nekoliko vlasinskih naselja između kojih teku bistri i žuborni potoci i rečice sa šumovitim klisurama. Od planina koje okružuju jezero posebno se izdvajaju Čemernik i Varednik.

Kvalitet vode, veliko florističko i faunističko bogatstvo osnovne su vrednosti ovog prirodnog dobra. Među 840 vrsta biljaka, posebnu vrednost imaju endemične i borealne vrste koje naseljavaju planinske tresave oko jezera, izvora i potoka. Znak raspoznavanja Vlasine su rosulja, poznata biljka mesožder, muljna oštirca, omanolika palamida i močvarna petoprsnica. Lepoti pejsaža naročito doprinose ploveća tresetna ostrva na kojima se nalaze zajednice maljave breze i tresavske vrbe.

Fauna Vlasine obiluje različitim vrstama. Po bogatstvu prednjači fauna ptica koju čini 125 nacionalno i međunarodno značajnjih vrsta, kao što su siva čaplja, ćubasta plovka i druge. Fauna sisara je predstavljena sa 27 vrsta, među kojima su šumska rovčica, vodena rovčica, močvarna rovčica, vodena voluharica, slepo kuče, tekunica, kuna belica, kuna zlatica, vidra, vuk, srna i dr.

Područje Vlasinskog jezera odlikuje se značajnim kulturnim spomenicima, kao što su manastir u Palji, crkve u Božici, Klisuri, Crnoj travi i Kula u Klisuri

Prirodne lepote ovog područja koje čine planine, klisure, vodopadi, izvori, reke, flora i fauna, blaga klima i tišina planinske prirode, čine ovo mesto idealnim za odmor u različitim periodima godine.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas