Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Baby Sara doo

Oprema za bebe, decu i trudnice. Kolica, krevetići, autosedišta, stolice za hranjenje, ogradice, dubak, šetalice, zaštitnici, igračke, cucle, flašice, veš. Više o firmi Baby Sara doo

Hatez 2009 doo

Zaštita na radu, HTZ oprema. Lična zaštitna sredstva, radna odela, zaštitni kombinezoni, zaštitna obuća, zaštitne maske i naočare, radni i medicinski mantili. Više o firmi Hatez 2009 doo

Sintelon doo - proizvodnja i prodaja tepiha

Proizvodnja i prodaja tepiha, tepisi modernih dezena, čupavi ili meki, minimalistički ili tradicionalni dizajn. Tepisi od zida do zida za hotele i restorane. Više o firmi Sintelon doo - proizvodnja i prodaja tepiha

Hobi i sport

Virusni rinotraheitis kod mačaka

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Zapaljenje sluzokože prednjih organa za disanje kod mačića i mladih mačaka klinički se manifestuje kao akutno oboljenje, sa izrazitim kataralnim sindromom, nosnim i očnim iscetkom, šmrcanjem i kijanjem. Uzročnik oboljenja je virus iz grupe herpes-virusa. Inkubacija traje od tri do četrnaest dana, a infekcija se sa jedne na drugu mačku prenosi kapljično, kijanjem.

Virusni rinotraheitis kod mačke


Virusni rinotraheitis kod mačaka, sa svojim simptomima i posledicama, nije nimalo naivna bolest. Kod smacnih mačaka dolazi do pobačaja, mali mačići  dobijaju visoku temperaturu, gube apetit, mršave,  zaostaju u rastu, a često se bolest završava i fatalno - uginućem.

Virus izaziva teške promene u sluzokoži prednjih disajnih organa, nekrozu, odumiranje zapaljene sluzokože. Tako oslabljen, organizam mlade mačke podložan je sekundarnim bakterijskim infekcijama. Posledično se zapaljenje širi na pluća, te se javlja bronchitis, pneumonija.

Za lečenje virusa je potreban duži period, od oko dve nedelje. Srećom, danas postoje vakcine kojima se sprečava da dođe do ovog oboljenja mačaka. Pored toga, ambulantno se radi brzi test, da bi se dijagnostikovao virus rinotraheita kod mačke.

Za preventivu, dijagnostifikovanje ili lečenje virusnog rinotraheitisa kod mačaka, pozovite Bođela  veterinarsku ambulantu.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas