Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Moca inženjering doo - mašinski rezervni delovi

Izrada rezervnih mašinskih delova: zupčanici, osovine itd. Rezni alati: burgije, glodala, ureznici itd. Merni, brusni, dijamantski, električni i ručni alat. Više o firmi Moca inženjering doo - mašinski rezervni delovi

Salon kupatila H20 - Pro Trade doo

Najveći salon kupatila u Novom Sadu. Oprema za kupatila, keramičke pločice, granitna keramika, kupatilski nameštaj. Hidromasažne kade i kabine, vodokotlići. Više o firmi Salon kupatila H20 - Pro Trade doo

Anafarm d.o.o. Beograd - proizvodnja dijetetskih suplemenata

Proizvodnja dijetetskih suplemenata i dijetetske hrane. Dijetetski suplementi - dodaci ishrani, vitamini i minerali. Kapsuliranje, tabletiranje i pakovanje. Više o firmi Anafarm d.o.o. Beograd - proizvodnja dijetetskih suplemenata

Jedan je svet

Veverice - mališani čupavog repa

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Veverice su životnje poznate skoro svima. Više od 200 različitih vrsta veverica živi širom celog sveta, sa izuzetkom Australije i Antarktika. Najsitnija vrsta veverica je prigodno nazvana Afrička mala veverica i dugačka je samo sedam do deset centimetara, kada se meri od nosića do repa. Njena težina ne prelazi 10 grama. Druge vrste veverica mogu da dostignu dužinu koja šokira svakoga ko je navikao isključivo na malene veverice koje se susreću u parkovima i penju na stabla. Indijska džinovska veverica može da dostigne dužinu od skoro metar, a težine su i preko 8 kilograma!

Veverica
VevericaVevericaVevericaVevericaVeverica
Veverice pripadaju porodici malih i srednjih glodara pod nazivom Sciuridae. Pored pet vrsta veverica - veverice koje žive na drveću, veverice koje žive na tlu, Kanadske veverice (Chipmunks), leteće veverice, sive veverice, ova porodica obuhvata i mrmote i prerijske pse.

Veverice obično imaju vitko telo na čijem kraju se nalazi gust rep. Glavu im krase špicaste uši i krupne, tamne oči sa izuzetno razvijenim čulom vida. Često se mogu zateći kako uspravljene sa nekog vidikovca izviđaju okolinu. Njihovo krzno je izuzetno meko i svilenkasto, a debljina mu se razlikuje od vrste do vrste. Boja krzna se takođe razlikuje u zavisnosti od vrste, ali nekada se razlikuje i unutar jedne vrste. Kao i drugi glodari, veverice imaju prednja četiri zuba koji nikada ne prestaju da rastu, tako da se čak ni usled stalnog grickanja i žvakanja nikada ne izližu. Prednji ekstremiteti su im duži od zadnjih i imaju pet prstiju. Šapice prednjih ekstremiteta najčešće imaju i palac, koji je prilično zakržljao. I prednje i zadnje šape imaju sa unutrašnje strane mekane jastučiće.

Veverice koje žive na drveću predstavljaju tip veverica koji se najlakše prepoznaje i često viđa kako ljupko skakuće sa grane na granu i juri naokolo. Ostale vrste obitavaju na tlu i žive u jazbinama ili tunelskim sistemima, koji su odlična skrovišta za hibernaciju tokom cele zimske sezone. Vrsta koja živi na tlu, veoma je druželjubiva i živi u razvijenim kolonijama. One, kao i veverice koje žive na drveću predstavljaju životinje koje funkcionišu u toku dana, dok leteće veverice spadaju u noćne životinje. Veverice ne mogu da svare celulozu, tako da se oslanjaju na hranu koja je bogata proteinima, ugljenim hidratima i mastima.

Veverice koje žive na tlu i ceo svoj život provode na zemlji, jedu koštuničavo voće, lišće, korenje, semena, i biljke. Ishrana im je obogaćena malim životinjama, kao što su insekti i gusenice. Ovi mali sisari uvek moraju biti oprezni prema grabljivicama, jer za njih predstavljaju ukusan zalogaj koji ima jako malo načina za odbranu. Ponekad grupe veverica sarađuju i zviždanjem jedna drugu upozoravaju na opasnost koja se približava.

Veverice koje žive na drveću se često viđaju na najrazličitijim mestima - od gustih šuma, preko stepa, do gradskih parkova. Iako su fenomenalni penjači, one stalno silaze na zemlju u potrazi za različitim vrstama hrane. Od hrane najčešće konzumiraju koštuničavo voće kao što su lešnici, orasi, žirovi, bobice, ali njihovu ishranu obogaćuju i cveće, kora drveta, jaja ili mladunci ptica. Za neke vrste korenje drveća predstavlja najveću poslasticu.

Leteće veverice predstavljaju treću, veoma prilagodljivu vrstu veverica. One žive slično pticama, u gnezdima ili rupama u stablu, i iako ne lete doslovno, one zaista mogu da se kreću preko neba. Leteće veverice kao da klize kroz vazduh, šireći ruke i noge i krećući se na taj način sa jednog stabla na drugo. Kožni zalisci koji povezuju udove sa telom formiraju površinu nalik na krila, a koja im omogućava produžene skokove nalik na letenje. Ovim lebdećim skokovima leteće veverice mogu da pređu i rastojanja do 60 metara. Leteće veverice jedu orahe i voće, ali katkad uhvate i ponekog insekta ili usamljene mladunce ptica.

Sive veverice su uobičajene u mnogim regionima. One imaju veliki gust rep i sivo krzno. Pošto im žir predstavlja omiljenu poslasticu, najčešće ih možemo naći u oblastima gde raste hrast. One takođe jedu i koštuničavo voće, gljivice, larve, rastinje i insekte. Svoja prostrana gnezda one formiraju visoko u drveću i prave ih od lišća, grančica i kore. Zimu, one pronalaze utočište u šupljinama drveta. Siva veverica ne hibernira. Ona je aktivna tokom cele godine. Obično se po jednom okotu rodi četiri do šest mladih. Najbolje vreme da vidite ove životinjice jeste jesen, kada su preokupirane prikupljanjem i skladištenjem žirova za zimu. Svaki uljez koji se nađe na teritoriji sive veverice biće žestoko izgrđen. One će, sedeći visoko na granama, proizvoditi prepoznatljiv cvrčeći zvuk upozorenja.

Bez obzira da li ostaju visoko na drvetu ili u podzemnim jazbinama, ženke veverica obično rađaju dva do osam potomaka. Trudnoća traje tri do šest nedelja, u zavisnosti od vrste. Mladunci se rađaju slepi, bez dlake i zuba, tako da do svog drugog ili trećeg meseca života, oni potpuno zavise od majki. Majke mogu da imaju i više od jednog legla u godini. Po pravilu, isključivo su majke te koje se brinu o mladuncima. Mladunci već pred kraj prve godine života dostižu polnu zrelost.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas