Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

PanonSoft doo

Razvoj ciljeva i funkcija sajta, izrada poslovnih sajtova, implementacija poslovnih funkcija sajta, mera i analiza poslovnih rezultata sajta. Konsultantske usluge radi poboljšanja Više o firmi PanonSoft doo

Fortuna - izrada i prodaja zupčanika

Izrada i prodaja zupčanika. Proizvodnja rezervnih delova za mašine, izrada zupčanika, ozubljenje, proizvodnja lančanika, proizvodnja osovina i poluosovina. Više o firmi Fortuna - izrada i prodaja zupčanika

Monarh doo - radne uniforme

Proizvodnja tekstilnih proizvoda za potrebe opremanja hotela, klubova, restorana. Radne uniforme, oprema za ugostiteljstvo, reklamne majice. Više o firmi Monarh doo - radne uniforme

Hobi i sport

Varaličarenje

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

U zadnje vreme su se počele pojavljivati varalice koje izgledaju kao prave ribe. Ipak , veliki broj ribolovaca se pita da li ove varalice mogu uloviti više riba nego regularne. Prvi izveštaji govorili su u prilog ovim varalicama i sada već skoro svaki proizvodjač varalica ima seriju voblera, kašikara i leptirica sa foto finišem. Svakako da su ove varalice odličnog kvaliteta, ali da li je boja to sto ih cini dobrim? Da li riba moze da uoci razliku?
 
Neki proizvodjači priznaju da je prirodan izgled ovih varalica samo jedan deo sposobnosti varalice da prevari ribu. Vibracije su mnogo važnije i po njihovim izveštajima, neofarbana varalica koja daje dobre vibracije moze takodje da ulovi ribu bez problema. Naravno da ovo ne znači da boja ne igra ulogu kod varalice, ali u svakom slučaju izgleda da igra manju ulogu nego sto se misli.
Šta onda još može uticati kod varalice da natera ribu da je uzme?

Verovatno svaki ribolovac ima svoje razloge i teorije i svakako da se ne bi svi složili u prioritetima, pa stoga evo nekoliko koji su najrasprostranjeniji: DUBINA, BRZINA, VIBRACIJE, VIDLJIVOST.

Dubina na kojoj varalica ide je po mnogima veoma važan faktor. Ako se riba ne nalazi na dubini na kojoj ide varalica, nije ni važno kakve vibracije varalica daje, niti kakve je boje, niti bilo sta drugo, jer riba nije prisutna u blizini.
Riba je hladnokrvna životinja i zavisi od spoljne temperature vode da bi kontrolisala svoju sopstvenu temperaturu. Zato i temperatura vode ima uticaja na dubinu na kojoj se riba nalazi. Riba će plivati manju distancu da bi uhvatila varalicu , ako je varalica u horizontalnoj ravni sa ribom. Par riba će plivati na kratko prema gore za varalicom, ali ni jedna neće plivati na dole ka varalici. Većina riba će ograničiti kretanje prema temperaturi koja im odgovara i u tom rasponu će provoditi najviše vremena.

Brzina varalice se čini kao totalno nevažna i to moze biti velika greška. Varalice koje nemaju nikakvu akciju kao jerk-varalice, zavise od ribolovca koji im daje akciju putem cimanja vrha štapa i...brzine kojom namotava najlon. čak i neke vrste varalica koje imaju akciju zavise od odredjene brzine pri kojoj daju najbolje vibracije i rezultate.
Nepisano pravilo je da što je voda toplija, brža treba biti prezentacija. Ovo je tačno do one granice kada varalica više nije u rasponu u kome se nalazi i riba koju tražite. U slucaju veoma tople vode, riba moze izgubiti interesovanje i postati totalno lenja. U ovom slucaju jedino veoma spora prezentacija moze uroditi plodom. Takodje prezentacija u bržim vodama treba biti ista kao i brzina vode.

Vibracije su posebno poglavlje i predstavljaju način na koji se varalica kreće, buku koju pravi i same vibracije koje kreira i šalje kroz vodu. Većina varalica, pogotovu vobleri sami po sebi daju vec dovoljno vibracija, ali ostale zavise u mnogome od ribolovca. Neke na primer rade mnogo bolje ako se vuku na cimanje, nego ako se ravnomerno vuku kroz vodu. Skoro svaka nova varalica ima propratno uputstvo kako je najbolje koristiti   Na žalost, retko koji ribolovac pročita ova uputstva proizvodjača, a u njima vrlo često bivaju odlicni saveti, proizvod testova koje je proizvodjač vrsio pre puštanja varalice u prodaju.  Ipak, nemojte ovo uzeti kao zdravo za gotovo, to samo njihov savet. 

Vidljivost varalice je faktor koji se može podeliti na jako vidljive i slabo vidljive varalice. Dok jedan dan jako vidljiva i svetla varlica moze uhvatiti ribu, vec sledeci dan je moze oterati. Obično, ovaj kontrast, može odigrati presudnu ulogu. Kada riba ne radi, probajte jednostavnu zamenu varalice, svetlu za tamnu ili obratno. Većina ribolovaca koristi svetle hromirane varalice pri sunčanom i svetlom danu, dok tamne, zlatne i bakarne koriste u mutnim vodama i pri oblačnom danu ili smanjenoj vidljivosti. Za neke vrste riba, ključ moze lezati upravo u suprotnome.
 
Da li Vam se ikada desilo da vaša omiljena varalica na koju ste ulovili mnogo riba ostane negde na dnu reke ili jezera. Kupite istu takvu varalicu u radnji ali ova nova ni približno ne privlači i hvata ribu kao ona stara ostavljena na dnu. U cemu je stvar?
Ovo je ista varalica a ne radi tako dobro? Sta je ona stara imala što ova nova nema? Koji je to sitni detalj koji je privlačio ribu? Da li je mala neprimetna razlika u vibracijama u pitanju? Da li je u pitanju malo različit odsjaj?
Ili je u pitanju nesto treće? NA OVO NEZNAMO ODGOVOR!!!

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas