Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Dr Prolić Popov - dermatološka ordinacija

Specijalistička ordinacija za kožne bolesti, nega i lečenje problematične kože, trajno uklanjanje izraslina na koži i nepoželjnih dlaka sa lica i grudi. Više o firmi Dr Prolić Popov - dermatološka ordinacija

Stomatološka ordinacija Medident

Besplatan stomatološki pregled, popravka zuba, parodontologija, mobilna i fiksna protetika, oralna hirurgija, ugradnja zubnih impalnta, dentalni turizam. Više o firmi Stomatološka ordinacija Medident

Rođendaonica Dinokids

Rođendaonica Dinokids, povoljni rođendani za decu. Školica sporta i balet za decu. Vežbanje za žene. Časovi engleskog i matematike. Bioskop za decu, Mlekoteka. Više o firmi Rođendaonica Dinokids

Kontinenti i države

Tasmanija, ostrvo na kraju sveta

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Tasmanija je jedina ostrvska država u Australiji. Ostrvo je u obliku srca, sa pregršt bujnih zelenih dolina, bez pretrpanih gradova i sela i sa još uvek nerazvijenim obalama. Jedno je od najpoznatijih planinskih ostrva i svetskih vrhova, jedinstveno po svom reckastom izgledu. Geologija se odražava na povezanost milionima godina sa Antarktikom, a Tasmanija je jedna od retkih mesta na svetu gde drevni doloriti stena dominiraju pejzažom.
Tasmanija, Australija
Tasmanija, AustralijaTasmanija, AustralijaTasmanija, AustralijaTasmanija, AustralijaTasmanija, Australija
Nalazi se 240 kilometara južno od istočne strane kontinenta, a razdvaja ga Basov prolaz. Državu obuhvata ostrvo Tasmanija, 26. po veličini ostrvo na svetu, i okolna ostrva. Država ima 500.000 stanovnika (od decembra 2008. godine), od kojih skoro polovina boravi u oblasti grada Hobart. Tasmanijsko područje zauzima 68,401 km2, od kojih glavna ostrva obuhvataju 62,409 km2.

Tasmanija – prirodni raj

Tasmanija je arhipelag od preko 300 ostrva koji se nalaze na samo 240 kilometara jugoistočno od kopna Australije. Iako je deo Australije, u mnogo čemu je sasvim drugačije. Specifično je po više od 1.000 planinskih vrhova, blaga četiri godišnja doba, preko 40% ostrva je pod zaštitom države, a neke od najređih životinja na svetu su nastanjene baš tu.
Tasmanija, Australija
Klima je blaga, sa redovnim kišama. Roaring Forty vetrovi koji putuju preko ostrva, sobom donose najčistiji vazduh na svetu. Ali, u radijusu od svega 300 kilometara, vreme se može dramatično promeniti. Na zapadnoj obali prosek padavina je oko tri metra godišnje, a na istočnoj obali je manje od 20 cm. Hobart, glavni grad Tasmanije je drugi po starosti grad u Australiji. Glavno ostrvo, koje se može porediti po veličini sa Zapadnom Virdžinijom, Republikom Irskom ili Hokaidom, je dom za oko 500.000 ljudi. Neka od najpoznatijih ostrva Tasmanije su Bruny, Hunter Islands, King Island i Macquarie.

Tasmanijska aboridžinska zajednica zadržava jake veze sa zemljom. U Tasmanijskim rečnim dolinama, šumama, obalama i ostrvima u blizini obale, važne kulturne znamenitosti su fizički i duhovno povezane sa narodom Aboridžina u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Životinjski svet Tasmanije

Tasmanijska izolovanost od kopna Australije je obezbedila opstanak mnogim biljakama, životinjama i pticama koje su retke ili čak izumrle drugde u zemlji. Posetioci su često iznenađeni koliko su pristupačne divlje životinje. U mnogim oblastima možete naići na životinjske vrste slične kenguru - pademelon, wombat ili wallaby. A da ne zaboravimo, ovde se nalazi i čuveni tasmanijski đavo. Mnoge životinje su noćne, tako da su najbolje šanse za posmatranje uveče. Postoje 33 domaće kopnene životinje i 41 morski sisar u Tasmaniji.
Tamanijski đavo, Tasmanija, Australija
Tasmanijske morske životinje su među najimpresivnijim divljim životinjama, od veličanstvenih kitova, koje možete videti ploveći istočnom obalom, do delikatnih morskih zmajeva, dok splavarite u blizini šume džinovskih algi. Možete krstariti pored neke od najviših morskih litica na južnoj hemisferi, u potrazi za fokama, delfinima i albatrosima. Čak i mnoge lako dostupne plaže imaju svoje tajne u suton, kao što je geganje malih pingvina iz okeana dok se vraćaju u svoju jazbinu.

Najbrže rastuće biljke u svetu, džinovske alge, se nalaze isključivo na istočnoj obali, koja je idealna za ronjenje.

Aktivnosti i atrakcije ostrva

Ovde mođete pronaći posebne razonode i ideje za odmor tokom svoje posete Tasmaniji. Proverite šta možete da uradite i vidite dok ste na odmoru - možete biti umereni ili razuzdani. Tasmanija je savršeno mesto ako volite kampovanje, ribolov, vrtlarstvo, golf, posmatranje divljači, šetnje kratkim ili dugim stazama.
Tasmanija, Australija
Ako su Vaši odmori zasnovani na izazovima i adrenalinskom naboju ili tražite nešto što ste želeli već duže vreme da isprobate, pokušajte sa vožnjom terenskim vozilima i biciklima, ronjenjem, kajakom i kanuom, surfovanjem, raftingom.

Sve je tako pristupačno i dostupno: možete da stojite na vrhu planine rano izjutra i veslate morem boje azura posle podne; provozate se biciklom kroz istorijska sela i pijuckate vrhunsko rashlađeno vino ili putujete u dubinu divljine. Naravno, to sve možete da otkrijete u Tasmaniji. Otputujte na kraj sveta i istražite ostrvo koje će Vam doneti neverovatno iskustvo, za pamćenje.

Nacionalni internet domen je .au

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas