Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Inkom doo - gasni kotlovi i oprema

Gasni kotlovi, kotlovi na čvrsto gorivo. Prodaja gasnih kotlova, projektovanje i ugradnja gasnih instalacija. Tehnički gasovi za zavarivanje, freoni i klime. Više o firmi Inkom doo - gasni kotlovi i oprema

Optika Popović

Optika, prodaja naočara, dioptrijska stakla, kontaktna sočiva, dioptrijski ramovi, naočare za sunce, odredjivanje dioptrije, očni pregled. Više o firmi Optika Popović

Euro Tim doo - ovsena kaša, vitamini AD 3 Omega 3, Koenzim Q10

Dijetetski suplementi: Koral kalcijum, Taheebo aktiv kapsule. Zdrava hrana: Ovsena kaša, sojino mleko, fruktoza, dekstroza. AD3 vitamini Omega 3, koenzim Q10. Više o firmi Euro Tim doo - ovsena kaša, vitamini AD 3 Omega 3, Koenzim Q10

Hobi i sport

Tarantule za početnike

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Većina entuzijasta nam prvo postavi pitanje: Koja je tarantula najbolja za početnika? Odgovor je jednostavan: možete uzeti bilo koju tarantulu, ukoliko ste dovoljno istražili o njoj i svesni ste mogućih posledica.

Tarantule se uslovno dele na: tarantule novog sveta – tarantule poreklom iz Severne ili Južne Amerike koje poseduju tzv. iritirajuće dlačice, mirnijeg su karaktera i imaju slabiji otrov, i tarantule starog sveta – poreklom iz Afrike, Azije ili Evrope, ne poseduju iritirajuće dlačice, imaju jači otrov i agresivnije su.
Iritirajuće dlačice se nalaze na abdomenu tarantula novog sveta i, kada je u opasnosti, tarantula ih odbacuje. One mogu da izazovu svrab i peckanje na koži i probleme, ukoliko dođu u kontakt sa očima.

Podela tarantula prema načinu života

Prema načinu života, tarantule delimo na: vrste koje žive pod zemljom (tzv. kopači; žive u dubokim brlozima, često pored nekog korena ili oborenog drveta; krupnije telo, kraće noge, čekaju svoj plen na ulazu u brlog i retko ga napuštaju), vrste koje žive na zemlji (tzv. terestrijalne tarantule, žive u rupama u zemlji ali noću izlaze da love, snažne noge, veliki abdomen)  i vrste koje žive u krošnjama drveća (tzv. arborealne tarantule ili penjači ; pletu guste mreže; telo uže i manje, a noge dugačke).

Uslovi za život

Shodno njihovom načinu života, biramo i terarijume: za terestrijalne vrste važnija je dužina od visine, a za arborealne pravimo visok, a uzak terarijum. Tarantule uglavnom nemaju neke posebne prohteve i sobna temperatura im sasvim odgovara. Što se tiče vlažnosti, to zavisi od vrste do vrste, pa je najbolje da se raspitate kod prodavca. Obavezna je činijica sa vodom, koja nije šira od raspona nogu Vašeg ljubimca.

Hranjenje ne treba uopšte da Vas brine. Tarantule mogu da izdrže mesecima bez hrane. Ukoliko joj dajete hranu, a ona ne jede, izvadite je i dajte joj nakon nekoliko dana. Ako ne izvadite hranu, a Vaša tarantula počne da se presvlači, njena hrana može joj doći glave.

Presvlačenje tarantule

Presvlačenje je normalan proces menjanja košuljice koji omogućava rast tarantule. To se manifestuje tako što tarantula obično odbija hranu jedno vreme, abdomen potamni i izgleda kao da će da pukne. Iako se nekada dogodi uspravno presvlačenje, najčešće ćete naći svoju tarantulu na leđima i delovaće kao da je uginula. Nemojte je uznemiravati i, u roku od nekoliko sati, Vaša tarantula će bukvalno da izađe iz svoje kože. Ona je potpuno nemoćna dok leži na leđima. Ukoliko neki nepojedeni crvić ili cvrčak počne da je gricka, Vaša tarantula će sigurno uginuti. Zato je bitno da se nepojedena hrana vadi. Nakon presvlačenja, hitinski sloj na novoj košuljici nije još otvrdnuo, pa je tarantula lako povredljiva i ne treba joj nuditi hranu barem nedelju dana.

Koja je tarantula najbolja za početnika?

Predlažemo da počnete sa tarantulom srednje veličine. Male tarantule su jako osetljive i lako uginu. Počnite sa jednostavnim terarijumom sa što manje dodataka (osim, naravno, skloništa i činije sa vodom).

Kao supstrat stavite barem 2-3cm treseta koji može da se pospe korom drveta. Kao hranu, koristite pretežno cvrčke, tenebrije i fobase. Neke vrste mogu, kao odrasle jedinke, da pojedu i manjeg miša, ali se to ne preporučuje često.

Na sva Vaša pitanja rado će odgovoriti stručni tim pet shop-a Molly.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas