Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Fakultet tehničkih nauka

Studije tehničkih nauka - arhitektura, građevinarstvo, elektronika, mašinstvo, saobraćaj, industrijsko inženjerstvo i menadžment, grafičko inženjerstvo. Više o firmi Fakultet tehničkih nauka

Klub Prijatelji

Planinarsko-Ribolovački-Kamping klub: Prijatelji - klub za putovanja i življenje u prirodi. Svega ima na našim putovanjima, a najviše i najbitnije: Prijateljstva. Mi smo i planinarski, Više o firmi Klub Prijatelji

Adamović nameštaj i proizvodnja košnica za pčele szr

Stolarska radionica, izrada stolarije od drveta, medijapana i iverice. Proizvodanja košnica za pčele. Nameštaj po meri: kuhinje, kreveti, komode, vrata Više o firmi Adamović nameštaj i proizvodnja košnica za pčele szr

Muzeji i izložbe

Tapiserije iz zbirke Ateljea 61

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

U četvrtak, 15. aprila 2010. godine, sa početkom u 18 časova, biće svečano otvorena izložba tapiserija Ateljea 61, a koja je organizovana povodom obeležavanja 49 godina od osnivanja ovog ateljea. Izložba će obuhvatiti tapiserije iz zbirke Ateljea 61, izvedene u periodu od 2002. do 2004. godine. Ovakav koncept stalne postavke iz zbirke tapiserija, osmišljen je još 1999. godine, sa tendencijom da Atelje 61, sistematski i sa hronološkim osvrtom, u galeriji tapiserija Boško Petrović, izlaže sva dela koja čuva u svom fondu, a koja imaju za cilj da podsete posetioce na početke i razvojne tokove istorije jedne od najmlađih likovnih disciplina kod nas.
Izložba tapiserija
Vera u viziju, kojom se objašnjava doslednost i upornost Ateljea 61 da, još od 1961. godine, i tapiserijska umetnost bude promovisana uporedo sa kreativno-izvođačkim aktivnostima, pokreće ambiciju da se ovaj deo naše kulturne baštine stalno izlaže. Bogatstvo raznolikosti Zbirke tapiserija nudi i različite pristupe i koncepcije izložbi, sa obaveznim osvrtom na hronologiju nastanka dela, koja je suštinski bitan činilac za pravilno razumevanje tapiserijskog medija na našem tlu. Imajući u vidu višedecenijsku vodeću ulogu Ateljea 61 u stvaranju i definisanju tapiserije kao umetničkog dela, razumljiva je ideja i potreba, a svakako i obaveza, da  sva dela iz svog fonda pokaže javnosti.

U osamdesetim godinama se, najpre sporadično, a potom sve češće, na delima iz Zbirke Ateljea 61 primećuje prodor drugačijeg tretmana likovnih elemenata, zahvaljujući najpre pristupu umetnika – tapiserista, ali i onim autorima koji su znali da razumeju preimućstva tkačkih tehnika i tekstilnih materijala. Od 1998. godine, kada je sa radom započela kolonija tapiserista Boško Petrović, Zbirka je bogatija za brojna tapiserijska ostvarenja, vrednovana i potvrđena kao autentična, čijim je autorima prevashodna briga čistota medija.

Sa neskrivenim ponosom Atelje 61 na ovoj izložbi prezentuje dela Branislava Subotića, Mateje Rodića, Marije Saraz Takač, Nade Poznanović Adžić, Nadežde Novičić, Stevana Čukića, pionira tapiserijske umetnosti, ali i ostvarenja mlađih tapiserista kojima je bogatstvo informacija sadržanih u niti stalan izvor izazova.

Izložba tapiserija čiji je domaćin galerija tapiserija Boško Petrović, trajaće do 12. maja 2010. godine. Dođite i Vi da se upoznate sa umetnošću, za koju, do sada, možda niste ni znali da kulturna baština Srbije poseduje u svom arsenalu, a koju će pokušati da Vam što slikovitije i podrobnije približi Atelje 61.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas