Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Tefter doo - knjigovodstvena agencija

Knjigovodstvena agencija, knjigovođstvo, knjigovodstvene usluge i vođenje knjiga. Osnivanje radnje, prijava i odjava radnika, plate i naknade... Više o firmi Tefter doo - knjigovodstvena agencija

OTDG & Disko priča

OTDG žurke, mainstream disko i pop hitovi. Organizacija žurki, tematske žurke, maskenbali, plesni nastupi, disk džokeji. Radijska emisija Disco priča. Više o firmi OTDG & Disko priča

Komar szr - proizvodnja somuna

Proizvodnja somuna za pekare, roštiljnice, restorane i mini markete usluga je koju obavlja szr Komar. Sarajevski somun bez aditiva. Više o firmi Komar szr - proizvodnja somuna

Novi termini

Šta je to SETI@home?

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

SETI (Search for Extarterrestrial Intelligence), ili Potraga za vanzemaljskom intiligencijom, je pokušaj da se sazna da li postoji inteligentni život van Zemlje. Upotrebljavaju se mnoge metode, ali najzastupljenija je traženje veštačkih signala u moru signala koji dolaze sa zvezda.

Analiza podataka se vrši na mnogo računara, pa čak i na onim kućnim računarima, ali se ne ide preduboko u analizu pojedinačnog signala iz jednog jednostavnog razloga. Nijedan od tih računara nije dovoljno moćan da pregleda sve dobijene podatke. Za takav posao trebao bi jedan superračunar, a činjenica je da SETI nema dovoljno finansijskih sredstava za izgradnju jednog takvog. Međutim svako od nas ima kod kuće ili na poslu po računar čiji resursi nisu iskorišćeni ni približno koliko bi mogli, a uz to još troše i električnu energiju. Tako da se došlo do sjajne ideje da se upotrebi veliki broj malih računara za obradu velike količine podataka.

Podaci se snimaju na trake visoke gustine u opservatoriji Aresibo u Porto Riku puneći jednu traku od oko 35 gigabajta svakog dana. Pošto Aresibo nema visoko propusnu internet vezu, podaci se šalju specijalnom poštom do Barklija (univerziteta) gde se potom dele na 0,25 megabajtne delove, koji se nazivaju radne jedinice, a koje se onda šalju preko SETI servera putem interneta ljudima širom sveta na analizu.

Analiza se vrši tako što se korisnik na svoj računar instalira određeni program. Korisnikovom računaru se automatski prosleđuje određena količina podataka sa interneta tj. sa ovlašćenog servera, koje će računar automatski obraditi i poslati nazad čim internet konekcija bude omogućena. Obrada podataka na korisnikovom računara se vrši u periodu kada računar ne radi ništa tj. kada je čuvar ekrana uključen. Veličina tog paketa je 340kB.

Svako ko ima računar može da učestvuje i da da svoj doprinos svetskoj nauci jednostavnim skidanjem male aplikacije sa njivog sajta.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas