Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Zorus Stil szktr - salon zavesa

Salon zavesa, šivenje i prodaja zavesa. Zavese, garnišne, draperije, ukrasni jastuci, prekrivači, baldahini, stolnjaci, mebl štofovi, dekorativne tapete. Više o firmi Zorus Stil szktr - salon zavesa

OTDG & Disko priča

OTDG žurke, mainstream disko i pop hitovi. Organizacija žurki, tematske žurke, maskenbali, plesni nastupi, disk džokeji. Radijska emisija Disco priča. Više o firmi OTDG & Disko priča

Just In - salon venčanica

Salon venčanica u Novom Sadu. Venčanice Justin Alexander, za savremene devojke sa stilom. Prodaja i iznajmljivanje venčanica. Prateća oprema za venčanje. Više o firmi Just In - salon venčanica

Za kancelariju

Šta je kod sajta bitno, ili: o poslovnom rezultatu sajta?

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Kao što smo već spominjali: nije važan softver niti su važne lepe slike sajta. Sajt treba da ostvari odredjeni poslovni rezultat. Šta je to - poslovni rezultat sajta? Da li je to broj posetilaca, otvorenih strana i drugi statistički podaci?
Ne, to nije poslovni rezultat. Poslovni rezultat sajta je ostvaren ili neostvaren planirani poslovni cilj. To može biti broj posetilaca, takvih i takvi, ali samo kod sajtova koji donose prihod od oglašavanja, a na tržištima gde prihod direktno od toga zavisi.

Očekivan poslovni rezultat se može iskazati jednostavno: pravim sajt za moj posao izdavanja venčanica i očekujem prve godine da mi se vrati uloženih 2.000 evra, a naredne godine da imam 2.000 evra prihoda od sajta ili više. Da bi ostvario taj prihod potrebno je da mi sajt donese 10 procečnih novih kupaca, odnosno da zahvaljujući sajtu kupci dodju i iznajme 10 venčanica. Taj poslovni rezultat ćete ostvariti ili nećete.

Ali, iskaz može biti i komplikovaniji: naš interni sajt (intranet) treba da omogući skraćenje postupaka dobijanja poslovnih informacija službi i zaposlenih sa prosečnih 135 minuta po prosečnom zahtevu za potrebnom informacijom, dokumentom i sl. na maksim 2 minuta po zahtevu, što u ukupnom iznosu treba da donese godišnju uštedu u vremenu od 159.600 minuta odnosno 2.660 sati, finansijski iskazano po prosečnom satu rada treba da donese ukupnu uštedu od 39.900 evra prve godine. Drugi cilj je da informacije u intranet sistemu služe za upravljanje rizicima poslovanja, odnosno da povežu saznanja raznih sektora i da na osnovu toga sprečimo gubitak od nenaplaćenih potraživanja sa 136.000 evra na kalkulisan rizik od 50.000 evra.
Ukupna dobit od ova dva cilja treba da bude u prvoj godini 89.900 evra.

Mislite da je preterivanje? Nije. Razmislite o tome. Ukoliko nemate jasno definisan cilj, ne možete da merite rezultat, pa nećete ni raditi na njemu. Ukratko – bez cilja nema ni šta da se ostvari, a novac koji ste uložili u sajt je bačen novac, nije ni važno da li je mali ili korporacijski veliki. Novac nemojte bacati, teško i radom se do njega dolazi. (Ovaj tekst nije namenjen onima koji lako i bez rada dolaze do novca.)

Više o ciljevima u članku: Ciljevi, poslovne funkcije i poslovni rezultati sajta

Izvod iz zbirke znanja - Kako da poslujem bolje? - VirtualniGrad


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas