Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Stomatološka ordinacija Dr Bede

Bezmetalne krunice, totalna proteza, fiksna proteza, beljenje zuba, štitnik za zube (splint), aparat protiv hrkanja, RTG snimanje zuba, korekcija bora. Više o firmi Stomatološka ordinacija Dr Bede

Hotel Ile De France

Hotel raspolaže sa 14 apartmana, ekskluzivno opremljenih, sa francuskim ležajima. Klima, TV kablovska, internet, parking, video nadzor. Doručak - švedski sto. Više o firmi Hotel Ile De France

Poliklinika Bonadea - Prof. dr Jovan Stojkov - Urologija

Poliklinika urologija, urološka ordinacija, ginekologija, interna medicina, kardiologija, hirurgija, imunologija, nefrologija, endokrinologija Više o firmi Poliklinika Bonadea - Prof. dr Jovan Stojkov - Urologija

Jedan je svet

Sijamska mačka - kućni ljubimac sa karakterom

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Sijamska mačka je vrlo stara pasmina domaće mačke. Izuzetno je popularna kao kućni ljubimac, naročito u Evropi i Americi. Poreklo sijamske mačke vodi nas na područje nekadašnjeg Sijama, odnosno današnjeg Tajlanda. Ova pasmina mačke bila izuzetno poštovana u hramovima budističkih sveštenika, a bila je zastupljena i na dvoru sijamskog kralja. U Evropi se pojavila u drugoj polovini 19. veka, dok se u Americi pojavila tek početkom 20. veka. Pretpostavlja se da je nastala pre više od 500 godina.
Sijamske mačke
Sijamska mačkaSijamska mačkaSijamska mačkaSijamska mačka

Fizičke karakteristike

Izgled sijamske mačke se menjao tokom vekova. Mnoge današnje varijacije sijamskih mačaka više podsećaju na obične mačke nego na tradicionalne sijamke.

Fizičke karakteristike, koje odlukuju sve varijacije sijamskih mačaka jesu: specifična svetla, jednobojna dlaka sa tamnijim delovima na šapama, repu, ušima i oko njuške, elegantno telo, sa tankim, dugim nogama i dug rep koji se sužava ka vrhu.

Tradicionalne sijamske mačke imaju izuzetno izduženu glavu klinastog oblika i na njoj krupne iskošene oči, duboke plave boje. Uši su im velike i nastavljaju spoljnu liniju glave. Imaju kratku i mekanu dlaku, bez poddlake. U novije doba se razvijaju u smeru ekstremnog naglašavanja izduženosti tela i nogu i povećavanja očiju i ušiju. Time se uveliko razlikuju od ranih primeraka sijamske mačke.

Modernije varijacije sijamskih mačaka imaju okruglu glavu, krupne tajanstvene oči i nešto manje uši od tradicionalnih sijamskih mačaka. Koliko su se u prošlosti sitnije oči smatrale uobičajenom karakteristikom, danas se one smatraju za nedostatak. Dlaka novijih varijeteta sijamskih mačaka je prilično kratka i mekana. Predugačko ili grubo krzno, kao i previše potkrzna takođe se smatraju za nedostatke. Zadnje noge su im duže od prednjih, a šape su im okrugle.
Sijamske mačke

Sijamski mačići se rađaju potpuno beli, a tek kasnije se pojavljuju njihovi obojeni delovi - na licu, ušima, repu i nogama. Boja koju sijamska mačka dobije u trećoj godini biće i njena trajna boja. Vremenom svetli delovi mogu postati neznatno tamniji usled lizanja krzna ili hladnoće prostorija u kojoj se mačka nalazi.

Karakter sijamske mačke

Sijamska mačka je već duže vreme popularna čistokrvna vrsta mačaka, pa ipak nije najbolji izbor baš za svakoga. Sijamske mačke su izuzetno otvorene i zahtevne, te ne može baš svako da živi sa njima. Izuzetno su živahne i privržene, aktivne, energične, društvene, znatiželjne i pričljive. Uglavnom imaju dug životni vek. Mogu živeti od 18 do 20 godina. Ukoliko Vam treba ljubimac koji će Vam biti privržen, a pritom imati "svoje ja", sijamska mačka može biti idealan izbor za Vas.

Svako ko planira da kupi sijamsku mačku mora biti svestan činjenice da ove mačke imaju izuzetno snažan karakter i da se njihovo prisustvo u kući uvek se oseća. Za njih se sa razlogom kaže da su psi mačjeg sveta. Nekada znaju da se ponašaju agresivno, naročito ukoliko radite nešto što nije po njihovoj volji ili ne radite ono što bi one želele. Poznate su po svojoj bučnoj prirodi i u stanju su da satima vode razgovore sa Vama ili pak same sa sobom. Razlozi za te višesatne razgovore mogu biti različiti: glad, nedostatak pažnje ili bilo šta drugo što je izazvalo njihovo negodovanje. Šta god da je razlog njihovog nezadovoljstva, one će Vam dati do znanja i to najvišim tonom svog hrapavog glasa.

Sijamske mačke su posebno društvena bića i ako ne dobijaju pažnju u onoj meri u kojoj bi želele, one će je tražiti. Obzirom na njihovu društvenost, nije preporučljivo predugo ih ostavljati same. Ako radite po ceo dan, najbolje rešenje bi bilo da uzmete dve mačke ili da uopšte i ne uzimate sijamsku mačku.
Sijamske mačke

Sijamske mačke se dobro slažu sa drugim mačkama, a što je izuzetno neobično, jako se dobro slažu i sa psima. Vole kada su u centru pažnje i u stanju su satima da sede u Vašem krilu uživajući u maženju. Idealni su ljubimci za ljude kojima treba društvo. Mogu savršeno dobro da ocene raspoloženje svog vlasnika. Sijamske mačke vole sve vrste igračaka: u obliku ping-pong loptica, zgužvanog i našušurenog papira, kuglica napravljenih od folije od čokolade, pernate igračke ili krznene miševe. Većina sijamskih mačaka brzo nauče da donesu papir ili lopticu, a najčešće se lako priviknu i na hodanje na povocu. Kada kupite sijamsku mačku, niste dobili samo mačku - dobili ste kompletnu osobu. Sijamska mačaka vratiće Vam još više ljubavi i pažnje nego što ste Vi njoj dali.

Nega sijamske mačke

Kako sijamske mačke imaju kratko, svilenkasto krzno bez poddlake, nega sijamske mačke izuzetno je jednostavna. Njihovo krzno se zbog pomenutih karakteristika ne prlja, niti ćeba, te sijamska mačka ne zahteva češljanje. Kada se linja, ukoliko je potrebno, možete je pročešljati finim češljem, a otpale dlake možete ukloniti vlažnom krpom od antilopa.

Sijamske mačke imaju oštre kandže, te bi ih trebalo s vremena na vreme seći dobrim klještima ili grickalicom za nokte. Ukoliko se javi potreba, svom mezimcu možete uši čistiti tečnošću za čišćenje ušiju.

Ukoliko želite svoju mačku da vodite na izložbe, možda ćete je poželeti da je okupate kako bi se pred sudijama pojavila u punom sjaju. Sijamske mačke ne vole mnogo vodu, tako da će Vam možda bolje rešenje biti da svog ljubimca odnesete u salon za kućne ljubimce. Međutim, ukoliko se usudite da je okupate sami, obavezno koristite šampon za mačke i okupajte je nekoliko dana pre izložbe, kako bi krzno stiglo da se slegne.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas