Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Specijalistička psihijatrijska ordinacija Dr Čedomir Njegomir

Psihijatar, individualna, grupna psihoterapija, stres, PTSP, fobije, lečenje zavisnosti, psihijatrijska procena za invalidsku komisiju, sačinjavanje testamenta. Više o firmi Specijalistička psihijatrijska ordinacija Dr Čedomir Njegomir

Pedijatrijska ordinacija Dr Zoran Bulatović

Pedijatrijska ordinacija u Novom Sadu. Pedijatrijski pregled. Pedijatar, dečiji alergolog, dečiji dermatolog, dečiji ORL, dečiji ortoped, dečiji endokrinolog. Više o firmi Pedijatrijska ordinacija Dr Zoran Bulatović

Poslastičarnica Kristina

Poslastičarnica sa prijatnim ambijentiom i baštom. Preko 15 vrsta sladoleda, domaće torte i kolači, kremovi, kesten pire, baklava itd. Limunada, kafa za poneti. Više o firmi Poslastičarnica Kristina

Kako da poslujem bolje?

Šestočasovno radno vreme je bolje

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Mnogi zaposleni na Zapadu provode više vremena sa kolegama nego sa svojom porodicom. U Americi, zaposleni provode prosečno 47 sati nedeljno u kancelariji u očajničkoj nadi da će impresionirati svog šefa i da dokažu svoju radnu etiku pre nego što krenu kući, iscrpljeni.

Šestočasovno radno vreme

Ali, grad u Švedskoj stavio je na test osmočasovno radno vreme tako što je uveo radni dan koji traje šest sati. U aprilu 2014. godine Vlada Gothenburga objavila je da zaposleni u javnom sektoru treba da rade manje kako bi uspostavili bolji balans na relaciji posao-život, ali i povećali produktivnost, i na kraju smanjili troškove. Do sada, viđen je samo uspeh.

U domu za negu bolesnika povećao se standard nege kada su medicinske sestre počele da rade šest sati dnevno. “Bolesti i depresija vladali su kod naših zaposlenih ranije, a manjak ravnoteže između posla i života postojao je kod svih.", izjavila je šefica za negu starih osoba Ann- Charlotte Larsson za Guardian.

Medicinske sestre su sa novim režimom dobile više energije, manje su pod stresom i provode više kvalitetnog vremena sa licima u centru za negu, što čini da se osećaju udobno i opušteno. Takođe, ovaj model počela su da prate i neka druga odeljenja bolnica.

Gothenburg nije prvi koji je otkrio  da kraće radno vreme poboljšava rad na poslu. Prošle godine, ekonomista na Stanfordu John Pencavel dokazao je da se krajnji rezultat ne povećava sa većim brojem sati. Sasvim suprotno, sa povećavanjem sati krajnji rezultat rada počinje da pada.

Iako zaposleni u Britaniji rade više od kolega u Francuskoj i Nemačkoj, krajnji rezultat rada za 27% - 30% je manji.

Još je filozof Bertrand Russel 1932. godine rekao da zahvaljujući tehnološkom napretku radnici mogu da smanje radne sate na pola, odnosno 20 radnih sati nedeljno. Nakon više od 80 godina kasnije, Gothenburg je konačno Rusellovu filozofiju sproveo u praksu – ili bar pola. A šta je sa ostalim zemljama i gradovima?

*Izvor: BIZlife


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas