Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu
Pošaljite poruku firmi Poliklinika Velisavljev:
Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Pedijatrijska ordinacija Velisavljev

Adresa: Jovana Boškovića 6, 21000 Novi Sad
Broj telefona: 021 66 12 726; 021 45 74 17; 021 45 70 08ALERGO TESTIRANJE DECE

Ko je podložan alergijama?

Mlađa deca su najpodložnija alergijama. Na pojavu alergije utiču genetski faktori (atopija kod roditelja, naročito ako su te bolesti prisutne u porodici. Ako su jedan ili oba roditelja atopičari, alergija je češća 1,5 do 3 puta). Na pojavu alergije kod dece utiče i pušenje majke u trudnoći. Najčešći alergeni su inhalatorni (oni koji se udišu iz spoljne sredine - polen, trave, korovi itd. i javljaju se u periodu cvetanja od marta do kraja septembra) i nutritivni, odnosno alergija na hranu. Alergijske reakcije su različite, a mogu da budu i opasne po život. Bebe i deca mlađa od tri godine podložnija su alergijama na hranu. Inhalatorne alergije kod dece su češće posle treće godine.

Kako prepoznati alergiju na hranu?

 • crvenilo lica, naročito oko usta, koje se javlja posle hranjenja
 • osećanje pečenja ili svrabeža jezika
 • otok jezika, usana, nepca
 • na alergijske reakcije u sistemu za varenje mogu da ukažu grčevi, mučnina, povraćanje i dijareja

Kako prepoznati inhalatornu alergiju/gornjih disajnih puteva?

 • da li Vam izgleda da je vaše dete uvek prehlađeno? Prehlada se povlači posle 7-10 dana, alergija ne
 • nos Vašeg deteta stalno je zapušen ili curi
 • Vaše dete stalno češka ili trlja nosić
 • izlučevine iz nosa Vašeg deteta su providne i tanke
 • dete mnogo kija, često uzastopno
 • dete svrbe kapci, oči su crvene i vodene.
 • koža ispod bebinih očiju je tamna /ljubičasta ili plava/
 • dete diše na usta
 • dete ima napade suvog kašlja, posebno uveče ili noću ili posle fizičke aktivnosti
 • detetova koža je iziritirana ili suva, crvena, perutava.

Alergije na hranu – šta činiti?

Alergiju na hranu ima 10% dece do 5 godina, a 80 – 90 % dokazanih alergija na hranu se odnosi na alergije na jaje, mleko, kikiriki, soju, ribu, koštunice i brašno. 80% ove dece će kasnije imati i alergije disajnih puteva. Kada se potvrdi dijagnoza alergijske preosetljivosti na određenu hranu, jedini pravi lek je eliminacija te hrane iz ishrane deteta. Plan svakodnevne ishrane ili dijeta mora se individualno prilagoditi, a lekar mora da pomogne u sastavljenju jelovnika, kao i da preporuči alternativnu hranu umesto hrane na koju je dete alergično.

Alergija na mleko

Obično se ova alergija javlja kod odojčadi na veštačkoj ishrani  i ona traje do druge ili treće godine života. To su prve strane belančevine sa kojim odojče dolazi u kontakt. U kravljem mleku se nalazi dvadesetak materija koje mogu da izazovu alergijsku reakciju. Pasterizovanje ne smanjuje alergogenost.Oko 85% dece kod kojih je bila dokazana alergija na kravlje mleko prestaje da bude alergično do kraja treće godine života posle čega mogu da konzumiraju kravlje mleko bez posledica.

Alergija na jaja

Češća je alergija na belance, nego na žumance. U jajetu se nalaze brojni proteini, glikoproteini, koji mogu da izazovu nastanak alergijske preosetljivosti (ovoalbumin, ovomukoid, votransferin i lizozim). Ovoj deci ne treba davati jaje ni u skrivenom vidu. Takođe ne mogu biti vakcinisana sa MMR vakcinom.


KAKO PREŽIVETI ADOLESCENCIJU?

Kako preživeti adolescenciju deteta, muči većinu roditelja danas. Kako zaštiti tinejdžera od loših uticaja, kako biti siguran da će istrajati na dobrom putu, samo su neka od standardnih dilema roditelja. Od sada će roditelji moći da rešavaju ključne dileme i probleme njihovih tinejdžera (adolescenata) uz pomoć stručnog osoblja specijalističke ordinacije Velisavljev iz Novog Sada. U ovoj ordinaciji uvedeno je savetovalište iz oblasti adolescentne medicine.

Savetovanje se odnosi na sledeće oblasti:

 • poremećaji ishrane u adolescenciji
 • kako pripremiti sebe i adolescenta za prvo samostalno letovanje
 • problemi u školi i učenju
 • poremećaji ponašanja
 • odvikavanje od pušenja
 • bolesti zavisnosti
 • prevencija seksualno prenosivih bolesti


BEBA NA ODMORU

Beba na odmoru zahteva posebnu brigu i pažnju. Opasnosti donose duga putovanja, visoke temperature, nestanak vode, virusne epidemije, ujedi insekata, krpelja i zmija, razne alergijske reakcije, prekomerno sunčanje, dehidracija, toplotni udar itd.


BEBA NA PUTOVANJU

Sva prevozna sredstva imaju svoje prednosti i mane. Automobil nije idealan. Bebu pre puta uspavajte i sa njom budite na zadnjem sedištu. Dugotrajna putovanja crpe bebu i nema uslova da sve bude sterilno i čisto. Putovanje vozom je idealno za veću decu. Za bebe je problem održavanje higijene tokom puta i moguće prisustvo bolesnih osoba u kupeu. Najbolje je putovanje koje traje što kraće. Zato je avion dobar izbor. Pre poletanja, zbog visinske razlike, stavite bebi kapi u nos. Na put ponesite dovoljno vlažnih maramica, vode, sapuna i papirnih ubrusa. Obavezan je ručni frižider sa pripremljenom hranom i mlekom.


ISHRANA BEBE NA ODMORU

Prevencija je najsigurniji način da dete ostane zdravo tokom odmora. To znači da jede i spava tako dobro kao kod kuće. Nemojte menjati ritam spavanja bebe. NOVU HRANU NE UVODITE NA ODMORU! Na nju beba može burno da reaguje alergijom. U letnjim mesecima česte su epidemije proliva. Perite sebi i bebi često ruke u toku dana.


BEBE I UJEDI INSEKATA

Alergijske reakcije na ujed insekata mogu biti veoma burne. Ublažavaju ih oblozi sa ledom i kortikosteroidne masti i kreme. Kod ujeda krpelja, ne dirajte nista i odmah se javite lekaru! Pčele, ose i stršljeni poseduju otrov snažnog dejstva. Kod osetljive dece može nastati takav tip alergijske reakcije, pravi anafilaktički šok, koji zahteva hitnu intervenciju lekara.


BEBA NA SUNCU

Beba može biti na suncu od 7 do 10 i posle 17 sati. Glava uvek mora biti zaštićena. Krema sa faktorom zaštite preko 30. Pojačajte unos tečnosti! Ne pretopljavajte bebu. Pesak, voda i trava reflektuju značajan procenat UV zraka, a 80 % ih prolazi kroz oblake. Zato - postepeno i oprezno. Bebu ispod 6 meseci nikada direktno na sunce, a ispod 12 meseci ne izlagati celo telo. Ako se pojave opekotine, javite se lekaru. Gubitak tečnosti preko mlade kože može biti veoma opasan.

Raspitajte se da li u mestu u koje putujete postoji pedijatar. Pre polaska na put, dete treba da pregleda vaš pedijatar.

Detaljnije informacije o ordinaciji, pročitajte na stranici Pedijatrijska ordinacija Velisavljev, a više informacija o prvom doktoru medicinskih nauka u Vojvodini, ocu doktorice Velisavljev-Pomoriški, čitajte na stranici Dr Velisavljev.

Security Image
© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas