Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu
Pošaljite poruku firmi Sportski klub Phoenix:
Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

SK Phoenix - Kik boks i savate

Adresa: Rumenačka 33, 21000 Novi Sad
Telefon: 021 63 30 350; 064 15 54 674; 021 63 30 350SAVATE

Savate ili francuski boks razvio se u XVI veku, a svoj današnji oblik dobio je oko 1830. godine kada je učitelj savatea Charles Lecour sistematizovao pravila borbe i tehnike. Internacionalna Savate Federacija neformalno je osnovana 1901. godine sa ciljem da širi i propagira ovaj sport u svetu. Godine 1924. savate je bio demonstracioni sport na Olimpijskim igrama u Parizu, a 1975. godine proglašen je nacionalnim sportom Francuske. Danas, Internacionalna Federacija za savate okuplja 66 zemalja u svom članstvu iz svih delova sveta.

SK Phoenix - Savate


Kod nas, savate se javlja prvo u vojsci, a doneli su ga oficiri koji su školovani u Francuskoj u XIX veku. Svoju ekspanziju doživljava posle 1976. godine dolaskom Daniena Wehra u Zagreb. Tada počinju da se otvaraju klubovi koji praktikuju savete širom zemlje, a 1989. godine formira se i Udruženje savate-boks klubova Jugoslavije. Od tada naši borci su učestvovali na prvenstvima širom sveta i postizali zapažene rezultate. Početkom rata na prostorima bivše Jugoslavije i uvođenjem sankcija, svi savate-boks klubovi prestaju da praktikuju ovu veštinu i prelaze na kik boks jer su naši borci čak i za vreme sankcija mogli da nastupaju na kik boks prvenstvima širom sveta. Godine 2003. ponovo se aktivira ovaj sport kod nas i osnivaju Savate Savez Vojvodine i Savate Savez Srbije najviše zahvaljujući angažovanju g Miodraga Rakića iz Rume koji je trener najtrofejnijeg kluba na prostorima Vojvodine i predsednik SSS i SSV.

U savateu se insistira na tehničkoj doteranosti izvođenja udaraca, a svaki nepravilno izveden udarac se strogo kažnjava. Tok borbe je veoma dinamičan, jer se od boraca očekuje neprestana razmena udaraca. Dozvoljeni udrci rukama su: direkt, kroše, aperkat i sving. Udarna površina je čeoni - prednji deo rukavice. Dozvoljena su blokiranja i sve vrste eskivaža telom, osim saginjanja i okretanja leđa.

Od udaraca nogama koriste se prednji, bočni, kružni, polukružni, kližući i udarci iz okreta i skoka. Udarna površina je isključivo ris stopala /gornji, donji, bočni/. Zabranjeni su udarci petom, bridom stopala i vrhovima prstiju. Dozvoljena su niska nožna čišćenja, kao i sve vrste eskivaža i blokova.

Dozvoljeni su udarci u prednji deo glave i lice sa strane, prednji i bočni deo tela i noge od kukova na dole. Zabranjeni su udarci u teme, potiljak, vrat, kičmu, kukove i genitalije. Takođe je zabranjeno guranje, hvatanje, rvanje, klinč, udaranje glavom, ramenom, laktovima, podlakticom, kolenima, cevanicama kao i udaci otvorenom rukavicom. U borbi se insistira na podjednakom korišćenju i ručne i nožne tehnike, a takmičari koji ne poštuju ovo pravilo mogu biti diskvalifikovani.

U savateu postoje tehnička i stručna zvanja slična pojasevima u karateu, a označavaju se obojenim rukavicama. Tako se razlikuju rukavice za tehniku: plava, zelena, crvena, bela i žuta rukavica; superiornu tehniku - majstorska zvanja: srebrne rukavice 1-3 stepena; takmičarske rukavice: bronzana i srebrne rukavice 1-5 stepena; počasne rukavice: platinasta i zlatna i trenerska zvanja: demonstrator, asistent, asistent - instruktor, instruktor, instruktor 1. klase, profesor za savate i internacionalni savate majstor. Ova tehnička i stručna zvanja dobijaju se na polaganjima.

Postoje tri takmičarske discipline u savateu:

  • assaut /aso/ savate je disciplina za mlađe uzraste pionire i kadete, kao i za juniore i seniore početnike; udarci punim kontaktom nisu dozvoljeni, pa tehnika borbe dolazi do izražaja; obavezna je i zaštitna oprema za glavu kao i štitnici za potkolenice i kolena
  • combat savate  je disciplina sa punim kontaktom bez dodatne zaštite; u ovoj disciplini nastupaju takmičari koji su radili 10 borbi u pre kombat savateu ili su postigli zapažene rezultate u sličnim borilačkim veštinama kao što su kik boks, boks, tai boks, sanda,...
  • canne predstavlja tradicionalnu borbu štapovima, koja je u mnogome slična mačevanju; ova disciplina uglavnom služi za demonstracije na takmičenjima

Oprema za takmičenje sastoji se iz trikoa iz jednog dela, koji je sličan gimnastičarskom i patika od meke kože bez oštrih ivica koje dosežu do članaka, a slične su patikama za boks. Od zaštitne opreme obavezna je guma za zube, suspenzor za genitalije i štitnik za grudi za devojke, kao i ostala oprema koja se koristi u pojedinim disciplinama. Rukavice su iste kao u ful kontaktu od 10 unci.

Takmičari su podeljeni u muškoj i ženskoj konkurenciji po starosnim, težinskim i kvalitativnim kategorijama.

Od 2003. godine ponovo se u našoj zemlji organizuju prvenstva u savateu. Borbe traju za pionire 3 runde po 1,5 minut sa minutom odmora u aso savateu; za kadete i juniore 4 runde po 1,5 minut sa minutom odmora u aso i pre kombat savateu i za seniore 5 rundi po 2 minuta sa minutom odmora u pre kombat i kombat savateu. U toku meča borba traje kontinuirano, svaki prekid od strane sudije je veoma kratak, a tempo borbe je veoma brz i prati ga neprestana razmena udaraca bez suvišnog odmaranja. Udarci rukom u glavu i telo, kao i udarci nogom u nogu i telo donose 1 poen, a udarci nogom u glavu 2 poena. Pobeda može biti na poene, predajom, klasičnim ili tehničkim nokautom i diskvalifikacijom.

Savate predstavlja veoma kompleksnu borilačku veštinu. Za razliku od kik boksa, savate nije toliko omiljen sport kod naših boraca zbog velikog broja pravila i ograničenja koje ima, a i zbog veoma brzog tempa borbe koji podrazumeva maksimalnu fizičku pripremljenost. Međutim ovaj stav je neopravdan, jer većina pravila i tempo borbe omogućavaju da borci pokažu svoju superiornost. Takođe ovakve borbe su izuzetno atraktivne i zanimljive za publiku, jer nema nepotrebnog zadržavanja u klinču, bežanja po ringu, česti su udarci iz okreta i skoka i sl.

Zbog svega navedenog kao i zbog činjenice da je savate jedan od retkih borilačkih sportova koji ima perspektivu da postane olimpijski sport, nadamo se da će  steći veliki broj poklonika i da će se i dalje širiti i razvijati kako u svetu tako i kod nas.

Najbolji treninzi savatea očekuju Vas u SK Phoenix.   

Security Image
© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas