Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Vipol doo

Tende, venecijaneri, sve vrste zavesa, roletne, spušteni plafoni, harmonika vrata, garažna vrata i rolo komarnici. Proizvodnja, prodaja, montaža i ugradnja. Više o firmi Vipol doo

Beli sztr - servis viljuškara

Servisiranje i remont dizel, elektro i plinskih viljuškara. Rezervni delovi za viljuškare, zupčanici i osovine. Izrada svih delova po porudžbini. Više o firmi Beli sztr - servis viljuškara

Stomatološka ordinacija Rose Dent

Stomatološke usluge.Implantologija, oralna hirurgija, lečenje paradontopatije, mobilna i fiksna protetika, dečija stomatologija, konzervativna stomatologija. Više o firmi Stomatološka ordinacija Rose Dent

Kontinenti i države

Republika Kuba

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Kubu i njeno indijansko stanovništvo (Taino, Siboni i Ganajatabi) okupirali su Španci u prvoj polovini šesnaestog veka. U narednih par decenija domorodačko stanovništvo je praktično istrebljeno ropskim radom i bolestima iz Evrope. Da bi se održala radno-intenzivna ekonomija na plantažama šećerne trske, na Kubu su dovedene desetine hiljada afričkih robova (17. i 18. vek). Borba za nezavisnost je počela 1868. godine, međutim Špance sa Kube su konačno oterale intervencija SAD u špansko-američkom ratu 1898. godine. Iako je Kuba formalno proglasila nezavisnost 1902. godine, SAD su dominirale ostrvom sve do 1932. godine (SAD su zadržale pravo da intervenišu na ostrvu u cilju zaštite svojih nacionalnih interesa). Ostatak ovih posebnih prava SAD na Kubi je vojna baza u zalivu Gvantanamo.
 
Uživanje
Kontinentalni deo Ljudi Stara kola Plaža noću Panorama plaže na Kubi
Fidel Kastro je organizovao pobunjeničku armiju, kojom je pokušao da se suprotstavi tadašnjem diktatoru Kube Batisti. Njegovi najbliži saradnici bili su Raul Kastro, Kamilo Sjenfuegos i Argentinac Ernesto Če Gevara. Kastrov Pokret 26. jul je preuzeo vlast na Kubi 1959. godine, nakon pobede nad Batistinim oružanim snagama. U vreme trijumfa Revolucije, 75% kubanske zemlje je bilo u vlasništvu stranaca (najviše državljana Sjedinjenih Američkih Država). Kuba je proglašena Socijalističkom diktaturom 1961 godine.

Nova revolucionarna vlada je izvršila zemljišne reforme i nacionalizovala većinu vlasništva stranih kompanija, kao i domaćih bogataša. Rezultat toga je bio pogoršanje odnosa sa SAD. Kastro se isprva nije deklarisao kao komunista, ali su ga snažne veze sa Sovjetskim Savezom kasnije privolele da na taj način organizuje vlast. Nova vlada je započela reforme kakve je Kastro i obećao. Zdravstvo i školstvo su postali besplatni za sve građane Kube.

Kuba je najveće i najzapadnije ostrvo od svih ostrva Velikih Antila. Ima povoljnu stratešku poziciju na ulazu u Meksički zaliv, oko 140km od Floride. Kuba je velika koliko i sva ostala karipska ostrva, i na njoj stanuje 1/3 čitavog stanovništva zapadno-indijskih ostrva. Klima je topla i uglavnom kišovita, a uragani su učestali između juna i novembra.

Kuba je poznata po:
  • Cigarama, posebno markama Havana, Monte Kristo, Kohiba i Partagas.
  • Rumu, od kojih je najpoznatija vrsta Klub Havana (Havana Club). Ako je star bar 7 godina, rum dobija atribut stari (añejo). Rum se proizvodi fermentacijom sirupa šećerne trske.
  • Kubanskoj muzici i ritmovima, koji su proizvod mešanja mnogih muzičkih žanrova, afričkih, španskih i latinoameričkih, recimo mambo, konga, rumba, ća-ća-ća, son, nueva trova, habanera, danson i mnogi drugi.
  • Pesmama Guantanamera, Zauvek (Hasta Siempre), Možda, možda, možda (Quizás, quizás, quizás),
  • Čan čan (Chan Chan) koje su stekle svetsku slavu. Posebnu ulogu u popularizaciji kubanske muzike igrao je muzički album i istoimeni film Klub Buena Vista (Buena Vista Social Club).
  • Starim američkim automobilima (naročito tipa Ševrolet). Po zakonu na Kubi, zabranjen je izvoz ovih automobila.
  • Kuba je poznata po argentinskom revolucionaru Ernestu Gevari, bolje znanom po nadimku Če, koji se sa Fidelom Kastrom borio u Kubanskoj revoluciji.
  • Nacionalnom sportu: bejzbolu. Kubanci su takođe ističu odličnim bokserima i atletičarima.
Po površini Kuba je nešto veća od površine Srbije, a broji oko 11 miliona stanovnika.
Nacionalni internet domen je .cu.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas