Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Ordinacija za alergijske bolesti dr Kikinđanin

Ordinacija za alergijske bolesti dr Veselin Kikinđanin, alergija u trudnoći, alergijski testovi, lečenje alergije kod dece, testiranje na alergiju, alergolog. Više o firmi Ordinacija za alergijske bolesti dr Kikinđanin

Tefter doo - knjigovodstvena agencija

Knjigovodstvena agencija, knjigovođstvo, knjigovodstvene usluge i vođenje knjiga. Osnivanje radnje, prijava i odjava radnika, plate i naknade... Više o firmi Tefter doo - knjigovodstvena agencija

Poslastičarnica Slađana - izrada torti, kolača i peciva

Izrada torti i kolača po domaćim receptima od kvalitetnih sastojaka, bez veštačkih aroma i aditiva. Torte, sitni i komadni kolači, slatki sto, koktel pecivo. Više o firmi Poslastičarnica Slađana - izrada torti, kolača i peciva

Hobi i sport

Radovi u bašti tokom septembra

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Na scenu lagano stupa treće godišnje doba. Već su boje koje preovlađuju u bašti sa prizvukom plamenih tonova. Cveće je i glavni centralni dekorativni element, a hrizanteme su spremne za vatromet boja. Na septembarskoj pozornici jedno od centralnih mesta zauzimaju i ukrasne trave, čije se klasje sada viori iznad, još uvek, zelenih vlati.  I dalje je prijatno provoditi vreme u bašti i na terasi i uz šoljicu toplog napitka uživati u sve ređim sunčevim zracima i zelenilu koje se polako priprema za zimsko mirovanje.

Radovi u bašti tokom septembra, VirtualniGrad


Septembar je mesec uživanja, jer većina plodova zri upravo u ovo vreme. Neki od njih, kao što su jabuke, ukrasne tikve, lešnici, klasje i slično, možete iskoristiti i za stone i druge aranžmane. Ali ne opuštajte se previše, jer vam tek predstoji rad u vašem zelenom carstvu.

Pojedine biljke koje su u kontejnerima i saksijama već sada možete zasaditi na željeno mesto, ali sa većinom morate pričekati još neko vreme.

Neki rasadnici u ovom periodu organizuju skupove, gde posetioci mogu da se druže, razmene iskustva i upoznaju  sa asortimanom biljaka. I dalje važi pravilo da se dobro informišete o karakteristikama i potrebama biljke koju želite da kupite. Proverite stanje vaših biljaka u bašti. Ako smatrate da su neke u lošem stanju, prerasle, dotrajale ili bi ih prosto zamenili nekom drugom biljkom, nađite im adekvatnu zamenu. Izvršite rezervaciju na vreme, posebno ako je u pitanju veći broj komada, jer se često dešava da je baš ono što vam treba nestalo ili ga nema dovoljno, pa morate čekati do sledeće sezone ili izabrati neku drugu biljku.

Ako želite gust, dugotrajan i dekorativan zeleni zid, preporuka stručnjaka je turkmenistanski brest (Ulmus pumila celer). Njegova velika prednost je brz rast, jer zahvaljujući tome, naši snovi o savršenoj bašti pre postaju stvarnost. Priznali mi to ili ne, svako od nas je pomalo nestrpljiv, a sa ovakvom živom ogradom, već za 1,5-2 godine možemo imati ono što smo zamislili.


Saveti za održavanje travnjaka, žive ograde i cveća u septembru

Travnjak sada zalivajte ređe, 2 puta nedeljno, kada nema kiše. U ovom periodu potrebno je izvršiti đubrenje travnjaka. Za đubrenje možete koristiti NPK, KAN ili neko drugo adekvatno sredstvo. Takođe, treba podsejati ogolela mesta u travnjaku. Šišajte travnjak na svakih 7-10 dana u zavisnosti od toga koliko je trava izrasla, a osnovno pravilo kod šišanja travnjaka je da se trava šiša čim naraste 1 cm.

Održavanje travnjaka, Sil Club, VirtualniGrad

   
Žive ograde bi trebalo pođubriti poslednji put u toku ove godine, ako to već niste učinili u avgustu. Ako je potrebno, možete je i orezati. Za orezivanje žive ograde izaberite oblačan dan i to rane jutarnje ili kasne popodnevne časove. Redovno uklanjajte korov i opalo lišće.

Žbunje i drveće sad ulazi u fazu odbacivanja listova. Sakupljajte redovno opalo lišće i plodove, jer mogu biti izvor zaraze, a travnjaku ometaju prodor svetlosti. Nemojte uklanjati plodove sa pojedinih žbunova, kao što su pirokanta i berberis, jer oni tokom cele zime predstavljaju ukras u vašoj bašti.

Perene koje cvetaju u ovom periodu, poput hrizantema, trebalo bi pođubriti đubrivom na bazi fosfora, kako bi isforsirali što bujnije cvetanje. Redovno uklanjajte korov i zalivajte, ako su u saksijama.

Ove savete je za građane VirtualnogGrada, pripremila Slađana Milosavljević, dipl.ing. pejzažne arhitekture, saradnica rasadnika Sil Club, u kojem možete naručiti turkmenistanski brest, odnosno sadnice žive ograde.
 


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas