Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Sportski klub Phoenix

Borilački sportovi - kik boks, savate, MMA. Fitness, body building, aerobik. Individualni i grupni treninzi, obuka trenera i sudija. Više o firmi Sportski klub Phoenix

Specijalna ginekološka bolnica Genesis

Ginekološki pregledi,prenatalna dijagnostika, praćenje trudnoće, lečenje steriliteta, vantelesna oplodnja, estetska hirurgija, ultrazvuk dojki. Više o firmi Specijalna ginekološka bolnica Genesis

Vinarija Đurđić

Proizvodnja sortnih vina rojal kolekcije: Sauvignon Blanc, Traminac, Merlot, Chabarnet Franc, Crni Vitez, Mlada Simonida, Liturgijsko vino i Manastirski liker. Više o firmi Vinarija Đurđić

Hobi i sport

Radovi u bašti tokom jula

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Leto je godišnje doba kojem se svi radujemo. To je ujedno i period veoma ekstremnih klimatskih uslova. Svi smo svedoci da u toku samo jednog dana vremenske prilike mogu drastično da se promene. Tokom podnevnih časova, temperatura ide od 35-39 sepeni celzijusa, a onda se odjednom na nebu pojave tmurni oblaci, noseći sa sobom olujne pluskove, grmljavinu, pa čak i grad.

Radovi u bašti tokom jula


Ovakve nepogode vlasnicima bašte stvaraju velike probleme. Tako se rasadniku Sil Club javio jedan vlasnik čudesne žive ograde, sa svojom tužnom pričom, kako mu je grad, veličine oraha, potpuno upopastio živu ogradu - izlomio grane i pocepao i iskidao listove. Njemu se činilo da živoj ogradi nema pomoći.

Ali evo umirujućih vesti. Čudesna živa ograda, odnosno sadnice turkmenistanskog bresta, su veoma izdržljive i otporne, a uz to poseduju i veliku moć regeneracije. Čak i u situaciji da ih kosačicom ili na neki drugi način ošišate, na svega nekoliko centimatara iznad površine zemlje, one će poterati bočne pupoljke na preostalim delovima stabla i grančica i, na Vaše zadovoljstvo, nastaviti da rastu. U slučaju da dođe do ovakve nezgode, potrebno je samo da uklonite sve oštećene i izlomljene grane u Vašoj čudesnoj živoj ogradi. One prelomljene na pola, isecite ispod mesta preloma.

Ove biljke imaju i prirodni mehanizam zaštite od prekomerne transpiracije, odnosno odavanja vode. Listovi se tokom vrelih letnjih dana sužavaju, a boja listova postaje tamnije zelena i, na taj način, smanjuje površinu lista, a samim tim i količinu vode koja isparava. Dakle, to je njihov metod u borbi protiv suše.

Optimalno snabdevanje vodom tokom sušnih perioda, umnogome pomaže kontinuiranom i dinamičnom rastu. Ukoliko imate sistem za zalivanje kap-po-kap, onda ste rešili problem snabdevanja biljaka vodom. Zalivanje preko sistema kap-po-kap predstavlja tehnologiju tačno koliko treba i baš kada treba.

Perforirano crevo se postavlja po zemlji, oko biljaka i pušta u rad ručno ili pomoću programatora. Tačno se zna kolikom količinom vode može da snabde u jedinici vremena i u skladu sa potrebama biljke, odredi se vreme trajanja zalivanja. Prednost ovog sistema je što voda teče u veoma slabim mlazevima, tako da zemljište uspe da veže svu, odnosno veći deo količine vode, koja istekne. Zalivanje možete, posredstvom sistema, obavljati i tokom dana, ali je najbolje to činiti u ranim jutanjim ili kasnim popodnevnim časovima, jer će, na taj način, manji deo vode ispariti, odnosno upiće veću količinu vode dublji slojevi zemljišta, pa će tokom predstojećeg dana biti dostupna korenovom sistemu. Zalivni sistem kap-po-kap u kombinaciji sa ŽbunTex prostirkom, čini izvanredno dobar tim i  odlične saveznike. Folija je tu da spreči rast korovskih biljaka, koje, pored toga što estetki narušavaju izgled čudesne žive ograde, oduzimaju joj i hranljive materije i vodu. Folija takođe doprinosi održavanju vlažnosti tla, jer sprečava isparavanje vode iz njega.

Ovo se, naravno, ne odnosi na travnjake, jer je za njih potreban dručaiji sisstem za zalivanje.

Bašta u julu, radovi


Zalivanjem i kvašenjem biljaka po listovima tokom dana, možemo ih čak i šokirati. Nije slučajno uvreženo mišljene među starijim i iskusnijimm ljubiteljima biljaka Ne zalivaj po suncu, jer će izgoreti biljka. Oni su uistinu dobri posmatrači, pošto prethodno pomenuta pojava predstavlja jedan vid šoka. Polivanje lisnih površina treba obavljati rano izjutra ili kasno popodne, nakon zalaska sunca i obavezno uz  raspršivanje. Najoptimalnije je ako ste u stanju da povećate vlažnost vazduha u neposrednoj blizini biljaka.

To možete izvesti na vrlo jednostavan način, pomoću kompresora, npr. za pranje automobila, koji izbacuje vodu pod pritiskom i stvara finu izmaglicu. Potrebno je samo uperiti mlaz iznad biljke i na taj način vazduh oko biljke postaje zasićen vodenom parom.

Ovo se može primeniti i prlikom presađivanja većih stabala ili žbunova. Pošto se biljkama, u tim, slučajevima redukuje jedan deo korenovog sisrema, a samim tim i smanjuje mogućnost usvajanja vode preko korena, nadzemni deo nije dovoljno snabdeven vodom. U tim situacijama, orošavanje može da napravi čudo. Povećavanjem vlažnosti okolnog vazduha, smanjuje se odavanje vode preko listova, a time i potreba biljke za vodom. Jedina nezgoda u celoj priči je što biste to trebali činiti vrlo često, čak na svaka dva sata!

Postoji još jedan čest problem, koji ometa biljke u normalnom rastu i razvoju, a to je loš hemijski sastav zemljišta. Ako je zemljište ispošćeno i bez dovoljno hranljivih materija, biljka nije u mogućnosti da se razvija. Najčešći problem je nedostatak azota. Azot je hemijski element koji je biljkama neophodan za izgradnju zelene mase, odnosno za formiranje novih izbijaka i listova. Njegovim dodavanjem u zemljište, dajete biljkama uslove za bujanje nadzemnog, zelenog dela. Kod nas na tržištu, od mineralnih đubriva sa azotom, najčešće je u upotrebi NPK i UREA.

Potrudite se da biljkama obezbedite što optimalnije uslove, jer će na taj način one biti vitalne, a samim tim i mnogo otpornije na napade bolesti i štetočina. Fiziološki oslabljena biljka je lak plen. U slučaju pojave nekih simptoma, najbolje bi bilo da sa uzorkom posetite obližnju poljoprivrednu apoteku, gde ćete dobiti preporuku za određeni preparat i uputstvo za njegovu primenu.

Travnjak tokom jula šišajte na svakih tri do četiri dana. Uklanjajte precvetale cvetove sa perena i cvetnih žbunova, poput hortenzija, helenijuma, ruža.

Ove savete je za Vas pripremila Slađana Milosavljević, dipl.ing. pejzažne arhitekture, saradnica rasadnika Sil Club, gde se obavlja prodaja žive ograde.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas