Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Škola stranih jezika My School

Škola stranih jezika, kursevi engleskog, nemačkog, italijanskog, francuskog, španskog i ruskog jezika. Priprema za FCE, CAE, CPE. Konverzacija na prvom mestu. Više o firmi Škola stranih jezika My School

Zubotehnička laboratorija i stomatološka ordinacija Dentateh

Stomatološke usluge sa snimanjem zuba, izrada zubne nadoknade i besplatan smeštaj za pacijente. Metalokeramički mostovi, akrilatne i metalne proteze, krunice. Više o firmi Zubotehnička laboratorija i stomatološka ordinacija Dentateh

Komar szr - proizvodnja somuna

Proizvodnja somuna za pekare, roštiljnice, restorane i mini markete usluga je koju obavlja szr Komar. Sarajevski somun bez aditiva. Više o firmi Komar szr - proizvodnja somuna

Hobi i sport

Radovi u bašti tokom januara i živa ograda na popustu

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Počela je još jedna godina, sva u belom. Posle praznika i druženja, najčešće poželimo neku obavezu i aktivnost. Bašta je pravo mesto gde ove želje možemo i realizovati. Januar je mesec kada su snežne padavine najizvesnije, a niska temperatura se podrazumeva. Zbog svega toga, biljkama u Vašoj bašti je potrebna pomoć.

Radovi u bašti tokom januara


Stresite deblje snežne naslage sa grana na drveću i sa žbunova. Vodite računa da pokreti pri stresanju snega budu umereni i blagi, kako ne biste oštetili i izlomili grane.

Kada je niska temperatura i grane se zalede, mnogo su krtije i lako se lome. Prilikom čišćenja snega sa staza, nemojte sneg gomilati na jedno mesto na travnjaku, jer će se tu teže istopiti, duže prekrivati travu i sprečiti prodor svetlosti, a samim tim će taj deo biti u određenom zaostatku za ostalim delovima travnjaka.

Takođe, trebalo bi da imate na umu još jednu važnu informaciju - so šteti biljkama. Ako posipate so po prilaznim stazama, stepeništima i oko ulaza, radite to precizno, tako da so ne dospe na travnjak i oko drugih biljaka, a sneg i led koji uklanjate sa površina posutih solju, nikako ne odlažite na zelenu površinu. So menja hemijski sastav zemljišta i nepovoljno se odražava na razvoj većine biljaka.

Prilikom šetnje kroz baštu, treba obratiti pažnju i na ledenice (ledeni šiljci), koje nastaju kao posledica otapanja i ponovnog zaleđivanja, na granama, ali i na rubovima krovova, nadstrešnica, terasa.

Zima kao godišnje doba i jedna od faza u životnom ciklusu biljaka, ima svoje značajno mesto. Za većinu biljaka na našem podneblju, neophodna je faza zimskog mirovanja. Seme nekih vrsta biljaka klija tek posle određenog perioda provedenog na niskoj temperaturi. Ako je zima blaga, klima šalje biljkama pogrešan signal i vegetacija kreće ranije, ali u slučaju niže temperature svi mladi, novoizbili delovi stradaju.

Čišćenje snega u bašti


Ovaj period takođe možete iskoristiti i za rešavanje nekih problema, koji Vas muče već duže vreme. Iz kontakata sa članovima Sil Club-a, da se uočiti da je veoma čest problem sa krticama, za čije rešenje postoje dve dobre solucije.

Krtice su životinje koje žive ispod površine zemlje, kreću se kroz tunele koje kopaju i hrane se  kišnim glistama i insektima. Krtice podrivaju biljke (ne hrane se njima). Najčešće štete su u povrtnjacima i na travnjacima. Krtice su zakonom zaštićene i ne smeju se ubijati. Četiri sata su aktivne, a četiri sata se odmaraju. Na travnjacima se često pojavljuju i voluharice, koje se hrane uglavnom travama, plodovima, lukovicama, grančicama i pupoljcima voćaka ili drveća.

Jedno rešenje je primena hemijskih preparata poput Detia Vole Gas-a. Za suzbijanje krtica, sipa se 5 g granula po krtičnjaku. Za podzemnu voluharicu, sipa se 20 g po rupi gde je izbačena zemlja. U oba slučaja, rupe se posle ubacivanja granula zatvore nagazom pete. Detia Vole Gas kao rodenticid – ovaj i slični preparati pravilnom primenom potiskuju sitne glodare (krtice i voluharice) sa površina i time se oni svode na podnošljivu brojnost. Pre primene, neophodno je proučiti uputstvo, a posebno obratiti pažnju na mere zaštite pri radu i mere u slučaju nehotičnog rasturanja.

Drugo rešenje je ultrazvučni rasterivač, koji je potpuno neškodljiv za crve i druge podzemne životinje. Postavite ga  na najugroženije mesto na travnjaku. Efekat delovanja uređaja u velikoj meri zavisi i od vrste zemljišta: suva, plodna ili tresetna zemlja ponekad ne propuštaju  talase u potpunosti, tako da je poželjno koristiti dva uređaja. Vlažna glina je najbolji provodnik ultrazvučnih talasa. Ovaj uređaj se mora konstantno koristiti od 7 do 14 dana, pre nego što podzemni glodari počnu da napuštaju tretirano područje. Dimenzije uređaja su 38cm x 5,7cm, težina 190gr (bez baterija), napajanje: 4 x 1,5V bat., frekvencija 300Hz, a radijus delovanja 1000m².

Radovi u bašti zima


Nabavite, popravite i pripremite alat za prolećne radove. Očistite od korozije sečiva makaza, noževa, ašova, motika i naoštrite ih. Podmažite delove na kosačici, motornim testerama za živu ogradu i naoštrite rezne delove. Proverite rok upotrebe na svim hemijskim preparatima. Proverite stanje lukovica, gomolja i rizoma, koje ste skladištili tokom zime. I ne zaboravite da uživate, jer proleće uskoro stiže.          

Ove savete je za Građane VirtualnogGrada pripremila Slađana Milosavljević, dipl.ing. pejzažne arhitekture, saradnica rasadnika Sil Club, u kojem se prodaju sadnice žive ograde.                                                  

Iz ovog rasadnika napominju da, ukoliko želite predivan hlad, zaštitu i ukras u Vašoj bašti tokom proleća i leta, sada naručite sadnice brzorastuće žive ograde za prolećnu sadnju, jer su one na vansezonskom popustu. Saznajte koje su prednosti turkmenistanskog sila, i zašto ga zovu brzorastuća živa ograda i čudesno žbunje, u Sil Club -u!


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas