Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Zemlja Čuda - dečiji vrtić

Dečiji vrtić, otvoreni sistem vaspitanja, prevoz dece. Engleski jezik za decu, dečije radionice, produženi boravak. Proslave dečijih rođendana. Više o firmi Zemlja Čuda - dečiji vrtić

SZR Bravarija Mušicki

Izrada svih vrsta metalnih konstrukcija kao što su: hale, kapije, ograde, stepeništa, terase, police, regali. Uslužno savijanje, sečenje plazmom i izrada cevi. Više o firmi SZR Bravarija Mušicki

BabyStar - platnene pelene, marame i nosiljke za nošenje beba

Izrada modernih platnenih pelena, marame za nošenje beba, Mei Tai nosiljke za bebe, zaštitne gaćice, višekratni tuferi za mame doilje, krpice za brisanje. Više o firmi BabyStar - platnene pelene, marame i nosiljke za nošenje beba

Hobi i sport

Radovi u bašti tokom decembra

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Sil Club je rasadnik koji buduće vlasnike čudesne žive ograde nagrađuje velikim vansezonskim popustom, ako sadnice žive ograde za prolećnu sadnju naruče već u decembru. Neka na proleće Vaša brzorastuća živa ograda bude ukras i zaštita Vašoj bašti domu! Dotle, ovaj rasadnik Vam i dalje, iz meseca u mesec, daje savete o radovima u bašti. Da vidimo šta se u Vašim baštama dešava u poslednjem mesecu u godini - decembru.

Radovi u bašti u decembru


Tokom decembra i kalendarski počinje zima, godišnje doba puno svežine i praznika. Pretpostavimo da su sve biljke koje ste planirali da posadite tokom jeseni, posađene. Ako nisu, iskoristite za to dane bez mraza. Takođe je potrebno da biljke pripremite za zimu, odnosno sneg i niske temperatre. Zagrnite ruže preko mesta kalemljenja. Uvežite piramidalne četinare, kako im sneg nebi razvalio i polomio grane i deformisao oblik. Zaštitite biljke u saksijama jutanim džakovima. Ispod saksija stavite ploču od stiropora ili drvene daščice, kako bi voda mogla slobodno da otiče i kako biste obezbedili izolaciju i saksiji i biljci. Biljke u saksijama zalivajte samo u danima bez mraza. Vlati pampas trave urežite na visini od oko 60 cm od zemlje.

Sada u bašti do izražaja dolaze plodovi intenzivnih boja, poput onih kod pirakante, berberisa, kotoneastera i sličnih. Takođe, konturu bašte u ovom periodu čine zimzelena stabla i žbunovi. Kugle šimšira na ulazu u kuću deluju vrlo elegantno. Vres u saksijama, koji cveta u ovom periodu, takođe oživljava atmosferu u bašti. I skimija je rado viđen gost, jer u ovo doba cveta sitnim cvetićima u  zagasito roze boji.

Dajte bašti praznično ruho! U susret predstojećim božićnim i novogodišnjim praznicima, ukrasite svoju baštu, terasu ili balkon. Ako u bašti imate stablo jele, bora ili smrče, okitite ga. Takođe, i listopadno stablo možete okititi svetlećim ili nekim drugim ukrasima i napraviti pravu novogodišnju atrakciju u bašti. Duž žive ograde možete postaviti ukrase, bilo da su orijentisani ka ulici ili ka prozoru od vaše dnevne sobe. U samoj bašti možete naći pregršt materijala za dekoraciju. Mogu vam poslužiti šišarke, kestenje, lešnici, žirevi, grančice bršljana, šimšira bora, vlati ukrasnih trava, bobice sa ukrasnih žbunova, kao i jabuke, šargarepe...

Bašta decembar


Iskoristite prvi vedar i sunčan dan tokom decembra da uvijeni u ćebe popijete čaj na svežem vazduhu i uživate u pogledu na vaše zeleno carstvo.

U slučaju većih snežnih padavina nežno stresite sneg sa grana. Nemojte uklanjati snežni pokrivač sa perena, jer on predstavlja izolaciju i štiti od izmrzavanja.

Ove savete je za Građane VirtualnogGrada pripremila Slađana Milosavljević, dipl.ing. pejzažne arhitekture, saradnica rasadnika Sil Club, u kojem se prodaju sadnice žive ograde.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas