Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Real House doo - servis za nekretnine

Real house, servis za nekretnine. Posredovanje u prodaji, kupovini i izdavanju nekretnina, upravljanje nekretninama. Renoviranje, adaptacija, dizajn enterijera. Više o firmi Real House doo - servis za nekretnine

Poslastičarnica Slađana - izrada torti, kolača i peciva

Izrada torti i kolača po domaćim receptima od kvalitetnih sastojaka, bez veštačkih aroma i aditiva. Torte, sitni i komadni kolači, slatki sto, koktel pecivo. Više o firmi Poslastičarnica Slađana - izrada torti, kolača i peciva

M90 trading - prodaja i servis cisterni

Prodaja i servis cisterni i dodatne opreme priznatih evropskih i svetskih proizvođača. Zastupnik renomiranog belgijskog proizvođača cisterni LAG. Više o firmi M90 trading - prodaja i servis cisterni

Hobi i sport

Radovi u bašti tokom avgusta - 06.09.2010

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Još uvek uživate u blagodetima leta. Na sve strane šire se opojni mirisi cvetova koji krase Vaše bašte i terase, a prijatna atmosfera, koju pruža zelena pozadina, je od neprocenjive vrednosti. Sad kad je leto već dobrim delom prošlo, možete realno da sagledate vašu zelenu oazu i uočite neke njene prednosti i nedostatke. Moguće je da ćete konstatovati da Vam je neki period u bašti nedovoljno cvetan, ili da Vaš travnjak nije onako gust kako biste želeli, možda Vam treba neko drvo ili pergola za hladovinu, ili neki zeleni zid kao zaštita od pogleda. Šta god da je u pitanju, ovo je period kada treba da reagujete! Sada je vreme za planiranje i promene!

Održavanje cveća, VirtualniGrad


U predstojećem periodu biće bogata ponuda sadnica u rasadnicima. Dobro se raspitajte o karakteristikama i potrebama biljke koju želite da kupite. Veoma je važno da znate njene konačne dimenzije, da li joj treba mesto na suncu ili u senci, kojom brzinom raste... Sve lišćarske vrste se najbolje adaptiraju prilikom jesenje ili prolećne sadnje, tako da bi već sada trebalo da se odlučite šta još želite u svojoj bašti, da to poručite ili rezervišete i odredite poziciju za sadnju. Osnova svake udobne bašte su mir i tišina koju pruža, spektar boja njenih cvetova i listova i tako željena privatnost u momentima odmora i opuštanja.

Ovo ćete u naseljenim mestima postići samo ako je Vaša bašta izolovana gustim zelenim zidom od ostatka sveta. Predlog profesionalaca je Turkmenistanski brest (Ulmus pumila celer), jer  je nezahtevan po pitanju staništa, brzo raste i formira veoma masivan zeleni zid. Pored njega, za tu svrhu mogu da se iskoriste i lovor višnja, ligustrum ili neki cvetno-dekorativni žbunovi.

Najbolje je da se radovi u vrtu tokom avgusta, obave prema preporukama stručnjaka, jer će poštovanje određenih pravila u baštovanstvu uticati na to da Vaš vrt bude bujan i neodoljiv. U nastavku slede saveti za uređenje bašte tokom avgusta, koje je za građane VirtualnogGrada pripremila Slađana Milosavljević, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture.

Održavanje travnjaka, VirtualniGrad


Saveti za održavanje travnjaka, žive ograde i cveća u avgustu

  • Zalivanje travnjaka obavljajte redovno, svakog dana kada nema kiše. Kod zalivanja travnjaka, poštujte osnovno pravilo: Bolje zalivati temeljnije a ređe, nego često, po malo. Pravilnim zalivanjem trave, pospešuje se razvoj korenovog sistema u dublje slojeve zemljišta, što doprinosi otpornosti tokom kratkih sušnih perioda. Šišanje trave obavljajjte na svakih 4-7 dana u zavisnosti od toga koliko je trava izrasla, a osnovno pravilo kod šišanja travnjaka je da se trava šiša čim naraste 1 cm.
  • Žive ograde bi u ovom periodu trebalo pođubriti poslednji put u toku ove godine, kako bi mladi izbojci imali dovoljno vremena da odrvene i očvrsnu pred zimu. Ako je potrebno, možete je i orezati. Za orezivanje žive ograde izaberite oblačan dan i to rane jutarnje ili kasne popodnevne časove. Redovno uklanjajte korov, oko sadnica žive ograde.
  • Žbunje i drveće u ovom periodu ne zahteva nikakav poseban tretman, samo pruža udobnost i zrači lepotom i optimizmom.
  • Perene koje cvetaju u ovom periodu, kao što su pupavica, helenijum, hajdučka trava i druge, trebalo bi pođubriti đubrivom na bazi fosfora, kako bi isforsirali što bujnije cvetanje. Redovno uklanjajte korov i precvetale stabljike.
Uređenje bašte, VirtualniGrad


Inženjerka Slađana Milosavljević je saradnica rasadnika Sil Club, čija je specijalnost prodaja sadnica Turkmenistanskog sila.. Kroz njihovu zajedničku akciju Profi znanje o baštovanstu, Građani VirtualnogGrada, će dobijati kontinuiranu stručnu pomoć i savete, ne samo za održavanje čudesne žive ograde, već i za sveukupno održavanje vrtova, bašte i balkona.

Pratite njihove savete, i Vaša bašta fasciniraće sve slučajne i namerne prolaznike, a Vi i Vaši najdraži imaćete ekološki kutak za odmor duše i tela! Za sve nedoumice koje nosi uređenje vrta, održavanje travnjaka, žive ograde i cveća , kontaktirajte Sil Club.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas