Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Ugo servis RD - knjigovodstvena agencija

Knjigovodstvena agencija, knjigovođe, knjigovodstvo za STR i SZTR, ugostiteljstvo, trgovinu, zanatstvo, udruženja građana. Izrada kalkulacija, obračun poreza. Više o firmi Ugo servis RD - knjigovodstvena agencija

Stomatološka ordinacija Sveti Vrači

Stomatološka ordinacija vrši sve stomatološke usluge. Besplatan stomatološki pregled. Popravke zuba, parodontologija, protetika, ortodoncija, zubni implanti. Više o firmi  Stomatološka ordinacija Sveti Vrači

Ns ključar szr, Novi Sad

Ključar za izradau ključeva u Novom Sadu. Oštrenje svih vrsta sečiva, kuhinjskih i mesarskih noževa, medicinskih instrumenata, frizerske i krojačke opreme... Više o firmi Ns ključar szr, Novi Sad

Hobi i sport

Radovi u bašti tokom aprila

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Na scenu konačno stupa zelena boja. Svi smo svedoci bujanja i enegrije koju priroda nesebično deli sa nama. Na drveću i žbunju su se pojavili listovi svetlozeleni i naizgled sramežljivi, posle dugog zimskog sna. Travnjak ponovo dobija svežu zelenu boju, a sezonske cvetnice mame sa tezgi i polica u rasadnicima i na pijacama.

Radovi u bašti u aprilu


U aprilu, možete obaviti sadnju planiranih biljaka, koje niste uspeli da zasadite tokom marta. Sadnice žive ograde od turkmenistanskog bresta su sada u fazi rasta, ako ste ih posadili prošle jeseni ili pre toga. Ako ste ih posadili krajem marta, one se sada adaptiraju na novo stanište i spremaju se za intenzivnu sezonu. U oba slučaja, trebalo bi ih orezati i prihraniti, kako biste im omogućili dobar start. Orezivanje novoposađenih sadnica se vrši na 15 do 20 cm iznad površine zemljišta. Na toj visini, one će krenuti da formiraju bočne grane i time doprineti većoj gustini Vašeg zelenog zida. Ako je živa ograda formirana ranije, potrebno je orezivanje, kako biste uklonili suvišne i nevitalne grane u živoj ogradi, kao i da biste joj dali dobar oblik. Đubrenje obavite organskim đubrivom, ukoliko je to izvodljivo, na primer, pregorelim stajnjakom ili kompostom. Ako je to neizvodljivo, odaberite neko od mineralnih đubriva sa visokim sadržajem azota, zato što je upravo on sad biljkama potreban za formiranje nove zelene mase. U tu svrhu, mogu da Vam posluže NPK ili odgovarajuće sporootapajuće Scotts đubrivo.

U ovom periodu neophodno je izvesti i radove na travnjaku. Travnjak bi trebalo dobro iščešljati i rastresti. To možete učiniti specijalnim mašinama za vertikulaciju i aeraciju, a možete i ručno, odnosno uz pomoć grabulja i vila. Potrebno je iz travnog busena ukloniti odumrle i požutele delove. Na taj način, umanjujemo mogućnost pojave bolesti i obezbeđujemo više prostora i bolje strujanje vazduha u vitalnim delovima busena.

Bašta u aprilu, sadnice biljaka


Rastresanje ili, kako se još naziva, aerifikacija, je operacija koja se izvodi na travnjacima koji su stariji. Potrebno je zemljište ispod busena rastresti, jer vremenom postaje zbijeno i nema dobru strukturu, odnosno nema dovoljno vazduha u sebi, što ne pogoduje korenu trava. Specijalizovane mašine to obavljaju na većim površinama, ali u Vašem dvorištu Vi to možete izvesti temeljnim iščešljavanjem grabuljma. Nakon grabuljanja, sakupite i uklonite sve iščešljane delove sa travnjaka. Zatim, vilama izvršite rastresanje na sledeći način. Zabodite vile u zemljište kroz travni busen, koliko god duboko možete. Poželjno je da to bude između 10 i 20cm. Zatim, dršku povucite lagano ka sebi, za ugao od oko 10-15 stepeni, kao kada riljate, kad želite da izbacite zahvaćen komad zemljišta. Zatim vratite grabulje u prvobitni položaj i izvadite ih iz zemljišta. Ukoliko je izvodljivo, ovo treba izvesti ravnomerno na celoj površini travnjaka. Nakon toga, posejte semenom trave, pođubrite, a bilo bi poželjno zajedno sa semenom po travnjaku rasporediti i pesak u tankom sloju, koji će se već nakon nekoliko zalivanja infiltrirati u zemljište i doprineti njegovoj rastresitosti. Naravno, dodavanje peska je suvišno na travnjacima koji su formirani na peskovitim i oceditim podlogama.

Ako u Vašoj bašti imate automatizovani sistem za zalivanje, tokom aprila bi trebalo da ga proverite i pustite u rad.

Biljke u saksijama, koje su provele zimu u zatvorenom prostoru, krajem meseca bi trebalo izneti na neko senovito i zaštićeno mesto, kako bi se adaptirale.

U aprilu je najbolja ponuda sezonkog cveća, a i pravo vreme za njegovu sadnju. Iskoristite to i napravite dobitnu kombinaciju za svoju baštu ili balkon. Promenite zemlju u sadndučićima i žardinjerama, zasadite rasad sezonskog cveća, dodajte startno đubrivo za cvetnice i ne zaboravite drenažu na dnu saksije!

Kao i svakog meseca, i ovaj put je savete za Građane VirtualnogGrada pripremila Slađana Milosavljević, dipl.ing. pejzažne arhitekture, saradnica rasadnika Sil Club, u kojem se prodaje brzorastuća živa ograda.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas