Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Trio Motors - servis japanskih i korejskih vozila

Servis japanskih i korejskih vozila, prodaja terenskih vozila marke ISUZU i teretnih vozila marke DFSK, prodaja auto delova za japanska i korejska vozila. Više o firmi Trio Motors - servis japanskih i korejskih vozila

Homemade with love - slatki i slani ketering

Slatki i slani ketering za sve proslave. Domaći kolači, posni kolači, koktel peciva, posna slana peciva. Besplatna dostava za Novi Sad. Povoljne cene keteringa. Više o firmi Homemade with love - slatki i slani ketering

Pecivo Neizrecivo - izrada domaćeg peciva

Domaće koktel pecivo bez aditiva i konzervansa, ručno pravljeno. Mini pecivo, kiflice, projice, mini sendviči, pogačice, mini pizza, bavarsko pecivo, štapići... Više o firmi Pecivo Neizrecivo - izrada domaćeg peciva

Mesta i predeli sveta

Pustinjska oaza Hoakaćina

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Hoakaćina (ukupna populacija: 115) je maleno peruansko naselje izgrađeno oko prirodne oaze na spoljnom prstenu prelepe, ali osamljene pustinje. Svako ko je sanjao o putovanju kroz Saharu ili o poseti arapskom poluostrvu biće očaran peščanim dinama koje okružuju Hoakaćinu, kao i putevima oko oaze ovenčane palmama. Samo kamile nedostaju.

Smeštena na oko 5 sati južno od Lime, Hoakaćina je na samo par kilometara od predgrađa Ike. Ovo znači da, ako uzimate autobus za Kusko, Nasku ili Arekipu, Hoakaćina je samo na nekoliko minuta udaljena od Vas. Ona je domaćin brojnim stranim turistima koji pohode njene peščane nanose iz dva veoma različita razloga: da bi se odmarali u ležaljkama i upijali sunčeve zrake ili da bi zadovoljili svoju potrebu za adrenalinom u brojnim turističkim turama po pustinji ili skijanjem po peščanim slapovima visokim i do 100 metara.

Zlatno doba Hoakaćine bilo je u periodu od 1920. do 1950. godine, kada su mnogi bogataši sa svih strana Perua dolazili da se ohlade i pokvase u oazi za koju se tada smatralo da ima magična, isceljujuća svojstva. Danas je jasno da je zlatno doba oaze prošlo, a naselje odaje utisak ruševina i antike zato što mnoge građevine još od tog vremena nisu održavane. Ipak, nikad u istoriji tog mesta nije viđen veći broj turista nego u poslednjih nekoliko godina – to je danas Meka za brojne međunarodne i domaće turiste.

Mnogi turisti prave pauze na svojim putovanjima u trajanju od dva do tri dana kako bi se odmorili i uživali u blagodetima Hoakaćine. Sa druge strane, veliki broj turista prevaljuje ogromne razdaljine samo da bi došli u ovu oazu radi ispunjenog, dugotrajnijeg odmora.


Hoakaćina znači Žena koja plače na domorodačkom, kvešu jeziku. Zaista čudno ime za pustinjsku oazu. Hoakaćina je smeštena u pustinji i zato je sunčano i toplo gotovo svakog dana u godini. Kiše su retka pojava, a vlažnost je veoma niska. Od decembra do marta su letnji meseci i u to vreme je dosta toplije nego što je uobičajeno. Ovo je sezona sa malim brojem turista što znači da tada lakše možete pronaći smeštaj po povoljnim cenama. Od maja do avgusta je zimsko vreme i ujedno glavni deo turističke sezone. Naravno i u ovo vreme temperature su izuzetno visoke.

Iako malo mesto, Hoakaćina nudi turistima brojne pogodnosti za dobar provod i zabavu: vožnje bagijem po dinama, skijanje po nekim od najviših dina na svetu, internacionalno poznate vinarije ili ekskurzije po pustinji u cilju otkrivanja izolovanih delova pustinje, njenih kanjona, kamenih formacija i fosila ili čak i ljudskih mumija.

Meštani Ike govore španski, dok gotovo niko u gradu neće razumeti engleski jezik. U Hoakaćini, osoblje koje radi u restoranima ili hotelima znaće nešto engleskog.
 

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas