Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Srednja škola Svetozar Miletić

Srednja ekonomska škola, obrazovni profili: ekonomija, pravo i administracija, trgovina, ugostiteljstvo i turizam. Restoran Staro Zdanje, svadbe i proslave. Više o firmi Srednja škola Svetozar Miletić

Jupiter Tours - turistička agencija

Turistička agencija, turistička putovanja. Turistički aranžmani za letovanja, zimovanja, ekskurzije, kongresni turizam. Rezervacija avio karata. Više o firmi Jupiter Tours - turistička agencija

Vinarija Đurđić

Proizvodnja sortnih vina rojal kolekcije: Sauvignon Blanc, Traminac, Merlot, Chabarnet Franc, Crni Vitez, Mlada Simonida, Liturgijsko vino i Manastirski liker. Više o firmi Vinarija Đurđić

Hobi i sport

Pseća pantljičara

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Pseća pantljičara je česta pojava kod pasa, ali je prelazna i na čoveka, u čijem telu mogu izazvati teške posledice. Zato bi svako ko ima psa za kućnog ljubimca morao da zna osnovne informacije o ovom opasnom parazitu, kao i način na koji može da predupredi njegovu pojavu i zaštiti psa, druge životinje i ljude. Veterinarska ordinacija Bođela navodi jedan slučaj koji je tipičan primer izgleda i ponašanja zaraženog psa.

Pantljičara kod pasa, dehelmitizacija


Žena je dovela kućnog ljubimca, mešanca haskija, starosti tri i po meseca. Ispričala je da štene stalno trčkara dvorištem, stoji pred kućnim vratima i ne može da dočeka ukućane da ga pozovu i pomaze ga. Hrane ga četri puta dnevno, apetit mu je dobar. Međutim, primetili su da raste u visinu, ističu mu se kukovi, dlaka mu se izdužila i nije više sjana, dok je stomačić počeo da mu visi i dobija bačvast oblik, izdužila mu se njuška i sve češće seda zadnjim nogama na travu, dok prednjim nogama ide napred. U crevima ovog psa otkrivena je pseća pantljičara.

Odrasli psi u svojim crevima nose pantljičaru, Ehinokokus granulosus, veličine oko 3-6mm. Pseća pantljičara živi u tankim crevima i tu se i hrani. Zadnji člančić je pun jajašaca, sadrži ih čak i nekoliko hiljada. Jajašca, koja se izmetom iz debelog creva ilzlučuju u spoljnu sredinu, mogu se zakačiti na dlaci iznad i ispod repa, tu strpljivo čekaju svog prelaznog domaćina, a to mogu biti čovek, svinja koza, krava.

Pseća pantljičara


Psi se infestiraju kada pojedu sirovu džigericu u kojoj je larva pantljičare. Kada čovek mazi zaraženog psa, jajašce pantljičare se lepi za prste, pa ukoliko neoprane ruke prinosi licu, muže lako da ga proguta. U organizmu čoveka, iz jajašca nastaje ehinokokusov mehur, cista koja se stvara najčešće u jetri, plućima, slezini ili omotaču mozga i može da izraste u veličini jabuke, dinje, pa i više, ako je u čoveku više godina.

Da bi se sprečio razvojni ciklus pseće pantlljičare, psa bi trebalo redovno dehelmintisati, i to svaka dva meseca. Lekovi za dehelmitizaciju pasa od pantljičare uvek mogu da se nabave u veterinarskoj ambulanti Bođela.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas