Privreda Grada

Prijavite Firmu

Izdvajamo iz privrede

Tapetarija Maki doo

Tapaciranje i restauracija kućnog i kancelarijskog nameštaja, vrata, unutrašnjosti automobila na štofovima, eko koži i prirodnoj koži. Prodavnica mebl štofova. Više o firmi Tapetarija Maki doo

Komel-Co doo - alarmi i video nadzor

Prodaja i ugradnja alarma, audio i video interfona, kamera za nadzor objekata, sistema za automatsku dojavu požara, kontrolu pristupa i registraciju radnog vremena. Više o firmi Komel-Co doo - alarmi i video nadzor

Stomatološka ordinacija Medident

Besplatan stomatološki pregled, popravka zuba, parodontologija, mobilna i fiksna protetika, oralna hirurgija, ugradnja zubnih impalnta, dentalni turizam. Više o firmi Stomatološka ordinacija Medident

Zdravlje i lepota

Proteze za ispravljanje zuba -

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Postoji više razloga zbog kojeg će Vam stomatolog preporučiti ortodontski tretman. Koristi se za ispravljanje malokluzija (nepravilnog zagriza), stanja koje je uzrokovano teskobom zuba, iskrivljenim ili isturenim zubima; zubima koji štrče van zubnog niza; ili vilicama koje nisu u pravilnom odnosu. Malokluzija može biti nasledna ili može biti posledica sisanja palca, kao i prevremenog gubitka mlečnih ili stalnih zuba.
Strip za zube, VirtualniGrad
Ortodoncija, VirtualniGradFiksna ortodoncija, VirtualnoGradAparat za ispravljanje zuba, VirtualniGradOrtodontski aparatić, VirtualniGradProteza sa cirkonima, VirtualniGrad
Ispravljeni zubi mogu poboljšati zdravlje

Ispravljanje problema može rezultirati poboljšanim zdravljem oralnih tkiva, jer iskrivljeni i tesni zubi mogu otežati održavanje oralne higijene. Tokom vremena ovo može dovesti do karijesa, infekcije desni, pa čak i do gubitka zuba. Nepravilan zagriz može ometati žvakanje i govor, uzrokovati abnormalno trošenje zubne gleđi i dovesti do problema sa vilicama.

Današnje proteze

Ortodontski tretman danas je komforniji, a terapija zahteva manje vremena nego što je to bio slučaj ranijih godina. Proteze (često nazivane ortodontski aparat) može biti primetan ili neprimetan u onoj meri u kojoj to odgovara pacijentu. Bravice (deo proteze koji se lepi za svaki pojedinačan zub) su manji. Neke bravice se lepe na unutrašnju stranu zuba tako da se manje primete.

Bravice se prave od metala, keramike, plastike ili kombinacije ovih materijala. Neki bravice su providne ili su boje zuba. Za one koji žele da pokažu svoje bravice postoje i oblika srca ili fudbalske lopte, a i elastične gumice su dostupne u različitim bojama kao što su bele, crvene ili žute. Postoje i pozlaćene proteze kao i retineri koji svetle u mraku.

Postoje dve vrste proteza: fiksne, koje se stalno nose i koje može skinuti samo stomatolog, i mobilne, koje pacijent može sam da skine. Stomatolog bira vrstu proteze pogodnu za pacijenta na osnovu potreba za tretman i na osnovu toga koliko dobro će on ili ona pratiti zadate instrukcije vezane za oralnu higijenu.

Šta očekivati, šta izbegavati


Iako su planovi terapiji prilagođeni svakom pacijentu, većina ljudi nosi svoje proteze od jedne do tri godine u zavisnosti od situacije koje treba ispraviti. Ovo zatim prati period nošenja retinera koji održava zube u njihovom novom položaju. Iako se može očekivati malo neprijatnosti tokom tretmana, današnje proteze su komfornije nego ikada ranije. Novi materijali vrše konstantan, ali nežan pritisak na zube i uglavnom zahtevaju manje podešavanja.

Dobra oralna higijena je posebno važna kod pacijenata koji nose proteze. Redovno pranje zuba, kao što je preporučeno od strane stomatologa, korišćenje konca i zakazivanje redovnih poseta može pomoći da zubi ostanu zdravi.

Pranje zuba i korišćenje konca za zube uklanja plak, lepljivi film bakterija koji se formira na zubima. Ukoliko se plak ne uklanja redovno može dovesti do pojave karijesa. Pacijenti sa protezama bi trebali da održavaju balansiranu dijetu i imaju limitirano vreme između obroka/užina. Vaš stomatolog će vam možda preporučiti da izbegavate određene vrste hrane koje mogu oštetiti bravice ili slučajno iskriviti žice. To mogu biti lešnici, kokice, tvrde bombone, led i lepljive hrane kao žvaka, karamela ili druge žilave bombone.

Trajanje ortodontske terapije u principu zavisi od slučaja do slučaja. Stomatolog ima cilj terapije na umu i tretman u principu traje dok se rezultat ne postigne. Rezultat je vredan čekanja.

Izvor teksta je Udruženje stomatologa Amerike, a prevod i adaptaciju je uradio dr Edon Karahoda iz stomatološke ordinacije Prof. dr Karahoda.

Ostali članci


© 2002-2016. - PanonSoft d.o.o. Novi Sad
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja