Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Fenix - centar za obrazovanje

Škola računara, zanatski kursevi: informatička obuka, serviser pc računara, grafički dizajn, web dizajn, kurs iz fotografije, daktilografije, za negovateljice. Više o firmi Fenix - centar za obrazovanje

Stomatološka ordinacija AB dr Idrizović

Stomatološka ordinacija u Novom Sadu, kvalitetne stomatološke usluge uz maksimalnu bezbolnost. Protetika, dečija stomatologija, lečenje parodontopatije itd. Više o firmi Stomatološka ordinacija AB dr Idrizović

Montesori klub Suncokreti - Montesori radionice

Montesori klub Suncokreti, u Novom Sadu, kroz Montesori program za decu organizuje redovne Montesori radionice, namenjene deci uzrasta od 3 do 10 godina. Više o firmi Montesori klub Suncokreti - Montesori radionice

Zdravlje i lepota

Prevencija i lečenje narkomanije

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Gledajući na problem narkomanije kao na bilo koje drugo tržište, do smanjenja može doći na dva načina: smanjenjem ponude i smanjenjem potražnje. Sveobuhvatni sistem smanjenja potražnje za supstancama čine četiri faktora: prevencija, lečenje, smanjenje štetnosti i socijalna reintegracija. Sa druge strane, smanjenju ponude doprinose sve aktivnosti koje sprečavaju da ilegalna supstanca dođe do korisnika, što podrazumeva jasnu i odgovornu društvenu akciju - političku, pravnu i policijsku.

Narkomanija, lečenje


Psihijatar dr Nebojša Baračkov govori o tome kakva bi trebalo da bude borba protiv narkomanije. Jedno društvo bi trebalo da na problem droga pruži realan i racionalan odgovor. To podrazumeva prihvatanje činjenice da, bez obzira što to nekima para uši, jedan broj naših bližnjih je koristio, koristi i još zadugo će koristiti supstance za izmenu stanja svesti. Samim tim, društvo bez droge, tj. ljudska zajednica u kojoj niko, nikada, ni pod kakvim uslovima, ne koristi bilo kakve psihoizmenjivačke supstance (da, računa se i alkohol), ne može biti cilj društvene akcije sa iskrenom željom za uspehom. Ko Vam to obećava, sigurno Vam prodaje maglu ili se to bliže izbori.

Problem narkomanije


Stoga, da se vratimo na ona četiri faktora. Svako društvo bi trebalo da ulaže podjednake napore u sva četiri. Ako se to ne radi, to je kao da pokušavate da napunite kantu vode sa jednom, dve, tri ili četiri rupe. Naša zemlja povremno zapušava jednu ili drugu rupu sopstvenim snagama i jednu stranim donacijama, koje će trajati još dve godine.


Prevencija narkomanije

Preventivni programi bi trebalo da budu dugoročni i planirani, ali se moraju redovno ponavljati, da bi se osnažili prvobitni preventivni ciljevi. Ako se ne nastavi ili se pravi pauza u toku razvoja mladih, prevencija gubi na snazi. Prevencija narkomanije treba da započne već u predškolskom uzrastu. Već tada se može  uticati na faktore rizika, kao što su: agresivnost, loše socijalne veštine i poteškoće u učenju, i sl.

Prevencija i lečenje narkomanije


Jedan od glavnih zadataka prevencije narkomanije je da protektivni faktori nadvladaju faktore rizika. Potencijalni uticaj protektivnih i faktora rizika se menja tokom godina. Istraživanja pokazuju da su najopasniji periodi za početak upotrebe supstanci kod mladih - periodi tranzicije. Ona može biti u psihofizičkom smislu (pubertet, adolescencija) ili u smislu promene okruženja: iz osnovne u srednju školu, iz jednog u drugi grad, razvod roditelja, i sl.  Protektivni faktori se u ovim periodima moraju pojačati. Za mlade koji se već nalaze pod povećanim rizikom, odlaganje intervencije do perioda adolescencije učiniće tada mnogo težim prevazilaženje rizika. U adolescenciji, stavovi i ponašanje su već uspostavljeni i teže se menjaju.


Lečenje narkomanije

Koliko puta ste čuli tu frazu: Jednom narkoman, uvek narkoman!? Većina ljudi je ubeđena da je to tako, da za zavisnike nema nade i da u lečenje narkomanije ne treba da se ulažu sredstva države (tu obično sledi neki biser mudrosti kako bi se te pare trebale upotrebiti: Da se ja pitam ja bih te pare uložio u ... zelenu salatu) .

Lečenje narkomanije


Recept za izlečenje nije preterano komplikovan i važi za većinu medicinskih problema. Treba se javiti za pomoć što ranije i treba dati sve od sebe da lečenje narkomanije uspe.

Psihijatrijska ordinacija Baračkov ima program Lečenje zavisnosti, dizajniran za one koji zahtevaju lečenje bolesti zavisnosti, od kojih je narkomanija među najprisutnijima. Ovaj program obezbeđuje individualizovan, efikasan, holistički tretman, kroz postupni proces detoksikacije (npr. detoksikacija organizma od alkohola), nakon kojeg sledi proces održavanja apstinencije i, na kraju, praćenje rezultata lečenja (aftercare).

Za prevenciju i lečenje narkomanije, psihijatrijska ordinacija Baračkov pružiće Vam najbolju stručnu podršku.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas