Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Hostel NS Rental Studio

Prijatan smeštaj u neposrednoj blizini Novosadskog sajma dobro povezan autobuskim linijama. Hostel, jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne sobe. Cene smeštaja. Više o firmi Hostel NS Rental Studio

Specijalistička ORL ordinacija Vega

Lečenje bolesti uha, grla i nosa. UZ štitaste žlezde, dopler krvnih sudova vrata. Dijagnostika i lečenje vrtoglavica i tinitusa, ispitivanje sluha. Više o firmi Specijalistička ORL ordinacija Vega

Prva privatna srednja optičarska škola Pašćan

Srednja optičarska škola Pašćan u Novom Sadu.Obrazovni profil mehaničar optike, tehničar optike, optičar optometrista. Nastava se odvija u školi u malim grupama Više o firmi Prva privatna srednja optičarska škola Pašćan

Zdravlje i lepota

Pregledajte svoje mladeže pre letovanja

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Leto je vreme kada smo uglavnom svi izloženi vrelim sunčevim zracima. Volimo da se sunčamo, da imamo preplanuli ten jer nam je takva koža lepša, a da pri tome ne razmišlamo o mogućim problemima. Jako sunce može da izazove opekotine, opasne promene na mladežima ali i sunčanicu.

Dermatolozi savetuju da pre početka leta prekontrolišete sve mladeže. Svakako, sunčanje na jednom letovanju, verovatno, neće izazvati melanom, ali preventivni pregled sumljivih mladeža i promena na koži može vam odagnati svaki strah za pojavu najopasnijih malignih bolesti.

Pregledajte svoje mladeže, saznajte koji su to rizični mladeži, kako ih možete ukloniti, kojom metodom i kako se pregledaju kao i svaki savet  dermatologa možete dobiti u Poliklinici Nada Diva u Novom Sadu.

Pregled mladeža – dermoskopija

Dermoskopija je metoda koja služi za pregled mladeža kao i svih drugih sumljivih pojava na koži. To je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda, brzo izvodljiva i veoma korisna metoda, pomoću koje je moguće razlikovati melanom od drugih benignih promena na koži. Pregled se vrši dermoskopom specijalnim aparatom koji lekarima omogućava precizniji i dublji pregled mladeža, nego što je moguće golim okom.

Možete uraditi i samopregled kod svoje kuće, ali obratite pažnju na veličinu, boju, simetričnost, ivice i moguće promene na mladežima. Analizirajte svoje mladeže jedan po jedan, pažljivo i strpljivo.

Rizični mladeži

U ovu grupu rizičnih mladeža spadaju kongenitalni (urođeni) pigmentni ili pilozni mladeži koji su većeg promera i postoje od samog rođenja, i svi takozvani displastični mladeži – oni koji su većeg promera od 0,5 cm, nejasnih i neravnih ivica, tamne boje i nepravilnog oblika.

Mladeži se mogu javljati tokom celog života bilo gde na koži na licu, vratu, rukama, nogama, stomaku i leđima. Njihova boja se kreće od svetlo do tamno kestenjaste, a vrmenom mogu promeniti svoj oblik, boju i veličinu.

Uklanjanje mladeža

Uklanjanje mladeža danas se radi iz medicinskih i estetskih razloga, a uklanjaju se oni mladeži koji su izloženi iritaciji, povredama, koji se menjaju kao i urođeni mladeži čija je veličina iznad 1,5 cm.

Intervencije koje se koriste za uklanjanje mladeža

Koriste se dve metode, u zavisnosti od indikacija i preporuke lekara a to su:

  • Radiolaser – metoda kojom se mladež uklanja bezbolno
  • Hirurška metoda – vrši se eliptična ekscizija sa minimalnim rezom

Uklonjeni mladež se šalje na patohistološki pregled.

Zaštitite svoju kožu i mladeže, posebno one u ravni kože od UV zraka jer su oni najvažniji faktori koji mogu dobroćudni mladež transformisati u zloćudnu promenu. 

Ako odlučite da ovog leta imate preplanuli ten, koristite zaštitne kreme sa faktorom 30 i veće. Pregledajte mladeže pre odlaska na letovanje i zakažite pregled na kontakt telefon koji se nalazi na prezentaciji Poliklinika Nada Diva Novi Sad.
 


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas