Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Lingua - škola stranih jezika

Škola stranih jezika, standardni i intenzivni kursevi engleskog, nemačkog, španskog, italijanskog, francuskog, portugalskog, norveškog, danskog i ruskog jezika. Više o firmi Lingua - škola stranih jezika

Zeleno Zvono - prenoćište

Prenoćište, udoban i kvalitetan smeštaj u Novom Sadu, za Vaš kraći ili duži boravak, uz pun komfor po pristupačnim cenama i blizinu svih gradskih dešavanja. Više o firmi Zeleno Zvono - prenoćište

Svet Čarobnih Balona - baloni za sve prilike

Baloni za sve. Dečiji baloni, dekoracija za dečije rođendane i animator za decu. Originalna dekoracija balonima za svadbe, promocije, korporativne zabave. Više o firmi Svet Čarobnih Balona - baloni za sve prilike

Zdravlje i lepota

Pregledajte svoje mladeže pre letovanja

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Leto je vreme kada smo uglavnom svi izloženi vrelim sunčevim zracima. Volimo da se sunčamo, da imamo preplanuli ten jer nam je takva koža lepša, a da pri tome ne razmišlamo o mogućim problemima. Jako sunce može da izazove opekotine, opasne promene na mladežima ali i sunčanicu.

Dermatolozi savetuju da pre početka leta prekontrolišete sve mladeže. Svakako, sunčanje na jednom letovanju, verovatno, neće izazvati melanom, ali preventivni pregled sumljivih mladeža i promena na koži može vam odagnati svaki strah za pojavu najopasnijih malignih bolesti.

Pregledajte svoje mladeže, saznajte koji su to rizični mladeži, kako ih možete ukloniti, kojom metodom i kako se pregledaju kao i svaki savet  dermatologa možete dobiti u Poliklinici Nada Diva u Novom Sadu.

Pregled mladeža – dermoskopija

Dermoskopija je metoda koja služi za pregled mladeža kao i svih drugih sumljivih pojava na koži. To je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda, brzo izvodljiva i veoma korisna metoda, pomoću koje je moguće razlikovati melanom od drugih benignih promena na koži. Pregled se vrši dermoskopom specijalnim aparatom koji lekarima omogućava precizniji i dublji pregled mladeža, nego što je moguće golim okom.

Možete uraditi i samopregled kod svoje kuće, ali obratite pažnju na veličinu, boju, simetričnost, ivice i moguće promene na mladežima. Analizirajte svoje mladeže jedan po jedan, pažljivo i strpljivo.

Rizični mladeži

U ovu grupu rizičnih mladeža spadaju kongenitalni (urođeni) pigmentni ili pilozni mladeži koji su većeg promera i postoje od samog rođenja, i svi takozvani displastični mladeži – oni koji su većeg promera od 0,5 cm, nejasnih i neravnih ivica, tamne boje i nepravilnog oblika.

Mladeži se mogu javljati tokom celog života bilo gde na koži na licu, vratu, rukama, nogama, stomaku i leđima. Njihova boja se kreće od svetlo do tamno kestenjaste, a vrmenom mogu promeniti svoj oblik, boju i veličinu.

Uklanjanje mladeža

Uklanjanje mladeža danas se radi iz medicinskih i estetskih razloga, a uklanjaju se oni mladeži koji su izloženi iritaciji, povredama, koji se menjaju kao i urođeni mladeži čija je veličina iznad 1,5 cm.

Intervencije koje se koriste za uklanjanje mladeža

Koriste se dve metode, u zavisnosti od indikacija i preporuke lekara a to su:

  • Radiolaser – metoda kojom se mladež uklanja bezbolno
  • Hirurška metoda – vrši se eliptična ekscizija sa minimalnim rezom

Uklonjeni mladež se šalje na patohistološki pregled.

Zaštitite svoju kožu i mladeže, posebno one u ravni kože od UV zraka jer su oni najvažniji faktori koji mogu dobroćudni mladež transformisati u zloćudnu promenu. 

Ako odlučite da ovog leta imate preplanuli ten, koristite zaštitne kreme sa faktorom 30 i veće. Pregledajte mladeže pre odlaska na letovanje i zakažite pregled na kontakt telefon koji se nalazi na prezentaciji Poliklinika Nada Diva Novi Sad.
 


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas