Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Biovita - ginekološka ordinacija

Ginekološko-akušerska ordinacija, praćenje trudnoće, 3D i 4D ultrazvučni pregled, dijagnostika, lečenje hlamidije soft laserom, male hirurške intervencije. Više o firmi Biovita - ginekološka ordinacija

MD Profesional & Co doo

Održavanje higijene i čistoće u zgradama, krečenje ulaza, bravarija. Ugradnja video nadzora, alarma, interfona. Fizičko i tehničko obezbeđenje lica i objekata. Više o firmi MD Profesional & Co doo

Centar za obrazovanje Kefalo - SuanPan mentalna aritmetika

Prva škola SuanPan mentalne aritmetike u Novom Sadu. Mentalna aritmetika i drugi specijalno osmišljeni programi za decu koji bude genija u svakom detetu. Više o firmi Centar za obrazovanje Kefalo -  SuanPan mentalna aritmetika

Zdravlje i lepota

Položaji za dojenje i ostali saveti lekara

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Rođenjem deteta sve je novo, pa i samo hranjenje. Potrebno je nekoliko dana da se prilagodite, a kada pronađete položaj za dojenje koji Vam najviše odgovara, kao i način na koji ćete držati bebu, moći ćete da uživate u tom izuzetnom doživljaju. Iz ordinacije za genetiku i pedijatriju prof.dr Popić-Paljić, Novi Sad, stižu saveti lekara za dojenje, oko pripreme i položaja za dojenje, negu dojki, preventivu ragada i drugih detalja koje dojenje nosi.

Položaji za dojenje, saveti lekara


Položaji za dojenje bebe

Namestite se tako da vam ‪‎leđa‬ budu uz naslon stolice, stavite jastuče iza leđa kako bi Vam bilo udobno. Ako Vam prija, podignite ‪‎noge‬ ili ih prekrstite. Stavite glavu deteta u pregib svoje ruke, ispod koje možete staviti jedno ili dva jastučeta, kako bi ‪#beba‬ bila sasvim blizu Vas i u visini dojke.

Ukoliko dojite ležećki, lezite ispruženi na krevet, savijte noge. Da Vam se ne ukoči vrat, naslonite glavu na jastučić, a možete glavu položiti i na svoju savijenu ruku. Stavite ‪‎dete‬ na postelju sasvim uz sebe, ‪‎lice‬ treba da mu je okrenuto prema dojci, a njegov stomak prema Vašem.

Koji god položaj da zauzmete, vodite računa da je i bebi udobno, tj. da je u dobrom položaju, da ne mora da okreće glavu kako bi sisalo. Stavite mu celu bradavicu u ‪‎usta,‬ tako da uhvati što više areole (tamni prsten oko ‪bradavice‬). Slepočnica se kod beba pomera u ritmu sisanja, kada guta, te ćete primetititi pokrete iza njegovog uha.


Preventiva ragada i ostali saveti za dojenje

Da biste izbegli ragade, milujte detetu ugao usta i ona će se postepeno otvoriti, pa ćete moći da izvučete dojku bez teškoća. Često je teško izvući dojku, jer dete i kada je sito nastavlja da sisa iz zadovljstva.

Saveti za dojenje


Pre dojenja operite ruke. Dojke ne morate posebno ispirati, dovoljno je svakodnevno tuširanje. Negujte bradavice mastima i kremama za zarastanje ranica, kao što je Panthenol. ‪Birajte pamučni grudnjak‬ i neka Vam bude udoban. Nekad možete biti i bez grudnjaka, kako bi na vazduhu ranice pre zarasle.

Detetu nudite ravnomerno obe dojke. Ako je dete na prošlom podoju posisalo više mleka na jednoj dojci, tada mu u sledećem podoju ponudite prvo drugu dojku. Ukoliko ostetite znake zastoja, kvržice i otečenost, pokušajte osloboditi dojenjem. Budite uporni i dojite nešto češće, masirajte ‪dojke‬ u području zastoja, tuširajte dojke toplom vodom, ili kratko zagrejte sa toplim oblogom pre podoja, jer ćete tako raširiti kanaliće i podstaknuti oslobađanje zaostalog mleka. Verovatno će to biti dovoljno da se odcepe kanalići i da se teškoće reše na prirodan način.

Ukoliko se pojavi ‪temeratura‬, ‪‎groznica‬, ‪‎malaksalost‬, ‪otečenost‬, osećate kvržice, crvenilo i bolnost, onda se javite Vašem lekaru, kako biste dobili dalje preporuke i antibiotik, ukoliko je potreban.

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, lekari iz ove ordinacije stoje Vam na raspolaganju.


Sve informacije o tome koje usluge možete dobiti u ovoj ordinaciji, kao i kontakt podatke, možete pronaći na prezentaciji Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić-Paljić, Novi Sad.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas