Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Zemlja Čuda - dečiji vrtić

Dečiji vrtić, otvoreni sistem vaspitanja, prevoz dece. Engleski jezik za decu, dečije radionice, produženi boravak. Proslave dečijih rođendana. Više o firmi Zemlja Čuda - dečiji vrtić

Maneks doo - prodaja obojenih metala

Prodaja obojenih metala: bakarne žice i cevi, bakarni i mesingani limovi, bakarne i mesingane šine i šipke, instalacioni kablovi. Otkup sekundarnih sirovina. Više o firmi Maneks doo - prodaja obojenih metala

Marin svet - radionica za hrono peciva i mini koktel peciva

Domaći hrono proizvodi. Hrono hleb, hrono peciva, hrono grickalice, hrono pizza, hrono doručak, hrono slatkiši. Bezglutenski proizvodi, pecivo od belog brašna Više o firmi Marin svet - radionica za hrono peciva i mini koktel peciva

Jedan je svet

Polarni medved – član crvene liste

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Polarni medved predstavlja jednog od velikog broja članova crvene liste, odnosno, vrsta kojima preti izumiranje. Istovremeno, on je neprikosnoveni vladar severnog dela zemlje. Ljudima koji su po prirodi izdržljivi, i koji su naselili okrutne krajeve Arktika, snažni lovac snežno bele bunde poznat je pod nazivom usamljena lutalica. Međutim, većina nas ovog impozantnog sisara zna pod imenom polarni medved. Polarni medved je najveći predator na zemlji. Posmatrajući ga kako samostalno preživljava u najneverovatnijim uslovima za život, najbolje se vidi da je on zaista čudnovata, usamljena lutalica.  
PolarniMedved
PolarniMedvedi PolarniMedved PolarniMedved PolarniMedvedi PolarniMedvedNaLedniku
Rasprostranjenost polarnih medveda

U potrazi za hranom, jedinke koje žive samostalno, u stanju su da šetaju preko zaleđenih mora, kroz tundre obrasle mahovinom i plivaju i do 5000 kilometara. Pa ipak, istraživanja pokazuju da oni najčešće ostaju u granicama od nekoliko hiljada kvadratnih kilometara od svog staništa. Čak i pod ovim uslovima, oni su najrasprostranjeniji medvedi na svetu, u smislu teritorije koju naseljavaju. Naučnici pretpostavljaju da je razlog za njihovo naseljavanje ovako velike teritorije nepredvidivost pristupačnosti njihove omiljene hrane: foka. Kada su malo bolje godine, medvedi ne moraju da prelaze velika prostranstva da bi došli do svoje omiljene hrane. Međutim, tokom lošijih godina, ove tamne životinje sa svetlim šarama su voma retke, nalaze se daleko i medvedi su prinuđeni da putuju mnogo više u potrazi za njima.

Medvedi dobri, ali spori plivači


Originalno ime polarnog medveda je Ursus maritimus, što u prevodu znači morski medved. Iako su oni odlični plivači, najčešće nisu dovoljno brzi da uhvate foku na otvorenom moru. Zato oni zimi puze do rupa u ledu koje su foke napravile. Kada foka izroni da udahne vazduh, a to mora da učini na svakih desetak minuta, polarni medved skoči i izbaci je iz vode. Međutim, ponekad, oni nisu toliko suptilni, već koriste mnogo direktnije metode. Udarajući led, oni lome njegov površinski sloj pokušavajući da uhvate foke koje se odmaraju ispod.

Beli medvedi plaćaju danak

Beli medvedi plaćaju danak lova i promena u okolini, kao što je otapanje lednika usled globalnog zagrevanja. Sve veća je zabrinutost i za uticaj zagađivača, kao što su živa i druge toksične hemikalije na ove velike sisare. Ono što najviše zabrinjava je činjenica da su one već dospele do lanca ishrane Arktika. Zbog toga, naučnici drže pod budnim okom preko 40.000 medveda koji žive u Kanadi, Rusiji, na Aljasci, Grenlandu i u Norveškoj. Opasnost od uništavanja ekosistema takođe predstavlja pretnju, jer ono može dovesti do problema sa proizvodnjom hrane i manjka pijaće vode.

Budućnost polarnih medveda

Kako stručnjaci predviđaju, ukoliko se topljenje leda u polarnim predelima nastavi ovim tempom, broj polarnih medveda će se do 2050. godine smanjiti za dve trećine, a najkasnije do 2100. godine, oni će potpuno nestati. U tom slučaju bia kraju 21. veka, jedino moguće prirodno stanište belih medveda bili kanadska arktička ostrva i zapadna obala Grenlanda.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas