Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Floorexperts doo - prodaja podnih obloga

Veleprodaja i maloprodaja podnih obloga – gotovih parketa, laminata, plute i linoleuma – i pratećih materijala. Preko 400 vrsta podova sa svih kontinenata. Više o firmi Floorexperts doo - prodaja podnih obloga

Metalija doo - betonsko gvožđe i armaturne mreže

Betonsko gvožđe i armaturne mreže, binori. Prodaja betonskog gvožđa, armaturnih mreža i binora. Konkurentne cene i isporuka na adresu. Više o firmi Metalija doo - betonsko gvožđe i armaturne mreže

Just In - salon venčanica

Salon venčanica u Novom Sadu. Venčanice Justin Alexander, za savremene devojke sa stilom. Prodaja i iznajmljivanje venčanica. Prateća oprema za venčanje. Više o firmi Just In - salon venčanica

Jedan je svet

Pola triliona tona ugljenika u atmosferi

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Više od pola milijardi tona ugljenika emitovano je u atmosferu, usled ljudske aktivnosti, još od industrijske revolucije, postavljajući planetu na više od pola puta do granice katastrofalnog zagrevanja. U istraživanju objavljenom u časopisu Nature, stručnjak za klimu Myles Allen, sa Oksfordskog univerziteta, navodi da je 520 miliona tona ugljenika sagorelo od industrijske revolucije. To je problem, kaže Allen, jer njegovi proračuni ukazuju da sagorevanje jednog triliona tona ugljenika će dovesti do zagrevanja planete za 1,3 °C više od trenutnog proseka. Prema trenutnoj prognozi, potrebno je samo 40 godina da bi sagorela ova količina.

Planeta je, od industrijske revolucije, povećala svoju temperaturu na 0,7 °C u proseku. Ukupno zagrevanje za dva stepena je opšte prihvaćeno kao prag katastrofalnih klimatskih promena. U časopisu Nature se takođe spominje da je drugi istraživački tim izračunao da je potrebno dodatnih svega 310 milijardi tona ugljenika kako bi temperatura planete prešla granicu za dva, tri stepena, u odnosu na 480 milijardi koje je izračunao tim sa Oksforda. Ova analiza govori da su dotična dva stepena prešla prosečnu toplotnu granicu pre samo 20 godina.

Krajnja linija? Opasne promene, čak i labavo definisane, će biti teški izbeći!, napisao je Gavin Schmidt, sa NASA Goddard Instituta za prostornu nauku, i David Archer, sa Univerziteta iz Čikaga. Ukoliko ispuštanje počne da opada vrlo brzo, ozbiljan poremećaj na klimatskim sistemima će zahtevati skupe mere adaptacije i, konačno, čišćenja nereda koji aktivno uklanja CO2 iz atmosfere.

Alen je naveo da umesto što se fokusiraju na količinu emisije, zemlje koje sprovode aktivnosti sprečavanja katastrofalnog zagrevanja, treba svoj fokus da usmere na ograničavanje ukupne emisije koja postoji još od industrijske revolucije.

Važna stvar u vezi sa kumulativnim budžetom jeste činjenica da tona ugljenika iznosi tonu ugljenika!, rekao je Allen. Ako je otpustimo sada, to je tona koje se ne možemo rešiti ni za 40 godina. Svaku tonu koju otpustimo jeste tona koja ostaje u atmosferi.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas