Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

OTDG & Disko priča

OTDG žurke, mainstream disko i pop hitovi. Organizacija žurki, tematske žurke, maskenbali, plesni nastupi, disk džokeji. Radijska emisija Disco priča. Više o firmi OTDG & Disko priča

Victory Still str - kuhinjska i kupatilska galanterija

Prodaja opreme za kuhinje i kupatila u Novom Sadu. Oprema za kuhinje i kupatila po najnižim cenama: sudopere, slavine, aspiratori, bojleri, kupatilski elementi. Više o firmi Victory Still str - kuhinjska i kupatilska galanterija

Specijalistička psihijatrijska ordinacija Dr Čedomir Njegomir

Psihijatar, individualna, grupna psihoterapija, stres, PTSP, fobije, lečenje zavisnosti, psihijatrijska procena za invalidsku komisiju, sačinjavanje testamenta. Više o firmi Specijalistička psihijatrijska ordinacija Dr Čedomir Njegomir

Jedan je svet

Plastične kese – tihe ubice

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Dilema plastika ili papir, koja je dosađivala svim kupcima tokom 80-ih i 90-ih godina, danas više ne postoji. Većina prodavaca se više ni ne muči da postavlja to pitanje, samo spuste proizvod u plastičnu kesu, i ne pitajući Vas da li možda želite papirnu. Papirne kese su u potpunosti potisnute u drugi plan. Jedna plastična kesa za samo tri-četiri banane, druga za par flaša vode, u treću ide jedan pasulj u konzervi, četvrta za sapun za ruke, itd. Ne postavlja se pitanje posledica prevelike proizvodnje i potrošnje plastičnih kesa.
PoslediceZagadjenja
Kornjaca_i_kesaDjubreKornjaca_i_kesaPticaUKesiKornjaca_i_kesa2
Plastične kese su vrlo jeftine za proizvodnju, čvrste su, ima ih mnogo, lake su za nošenje i odlaganje, pa je u njima, za samo 30-ak godina koliko postoje, najmanje 80% namirnica i ostalih proizvoda transpotrovano od radnji do domova kupaca.

Kao rezultat, ovi plastična pakovanja se nalaze svuda oko nas. Nalaze se zgužvane u velikoj plastičnoj kesi koja visi sa vrata ostave, njima se oblažu kante za đubre u kupatilima, u njima se nosi odeća za trening, one stoje nabacane, izgužvane i iscepane na otpadu, vise sa grana drveća, lete na povetarcu, zagušuju kanale pored puteva, bivaju nošene vodenom strujom, ispunjavaju stomake morskih kornjača…
Delfin_i_kesa
Vincent Cobb govori o prevelikoj zastupljenosti plastičnih kesa i, kao alternativno rešenje, prodaje kese za višekratnu upotrebu. Prema njegovim proračunima, a na osnovu podataka dobijenih od United States Environmental protection Agency, negde između 500 milijardi i bilion plastičnih kesa se upotrebi širom sveta u toku godinu dana. Od toga, milijarde završe u rekama đubreta, van otpada.

Mnogi ljudi, nakon kupovine, koriste plastične kese i u neke druge svrhe. Koriste ih za nošenje knjiga i užine za decu, za oblaganje kanti za smeće, ali i za otklanjanje izmeta kućnih ljubimaca sa travnjaka. Međutim, kao i omoti od čokolade, žvakaćih guma, cigareta i hiljada drugih vrsta đubreta, i plastične kese završe kao đubre na otpadima. Plastičnim kesama je potrebno nekoliko stotina godina da se razgrade. Čak i prilikom razlaganja, one štete životnoj sredini, otpuštajući sitne toksične atome u zemljište, jezera, reke i okeane.
Kese_u_reci
Proizvođači plastičnih kesa tvrde da, u poređenju sa papirnim kesama, plastične kese troše 40% manje energije, stvaraju 80% manje čvrstog đubriva i proizvedu 70% manje atmosferske emisije. Nema potrebe govoriti o ekonomskim prednostima plastičnih kesa koje su tolike da se jednostavno ne mogu ignorisati. One su toliko jeftine da ih u radnjama niko i ne tretira kao da išta vrede. Ljudi ih uzimaju i po tri, četiri komada, čak i kada bi im jedna bila dovoljna.

Prvi put proizvedene 70-ih godina, ove neekološke kese danas predstavljaju 4 od 5 kesa koje se iznesu iz radnji svaki dan. Kada ih posmatrate kao proizvod, one predstavljaju izuzetan uspeh. Međutim, tu je i druga strana medalje.

Uspeh plastičnih kesa je značio i dramatično povećanje u broju kesa pronađenih kako plutaju u okeanima, što je za posledicu imalo to, da se mnoge morske životinje zbog njih zagrcnu, udave, a velik broj divljih životinja i nepoznatih vrsta širom sveta umre od gladi.

Đubre koje stvaraju plastične kese je postalo toliko velik problem i trn u oku, da su Irska, Tajvan, Južna Afrika, Australija i Bangladeš uvele visoke poreze ili potpuno zabranila njihovu upotrebu. I neki drugi regioni, uključujući Englesku i neke Američke gradove, uveli su slične akcije.

Veličanstvene životinje, kao što su delfini, kornjače i ostali morski sisari, u alarmantno velikom broju izumiru zato što od tankih providnih kesa pomisle da su meduze koje su ključni elemenat njihove ishrane.

Kada kornjača jednom proguta plastičnu kesu, ona zastaje u njenim crevima, i time zapečaćuje sudbinu te morske životinje. Obzirom na to da plastika ne može da se svari, kesa se zapetlja u kornjačinoj utrobi. Polako, u agoniji, životinja izgladnjuje do smrti.

Mnogi delfini pronalaze plastične kese od kojih pomisle da su igračke, a neki, kao i kornjače, pomisle da su to meduze. Ali užasavajuća istina je da će ih ove kese na kraju ubiti.

Mnogi morski sisari su nađeni mrtvi, sa plastičnim kesama u stomacima, a more oko Britanije predstavlja predeo na svetu koji je najzagađeniji plastičnim kesama.

Razmislite o svemu ovome kada sledeći put uđete u prodavnicu i uhvatite se za plastične kese. Setite se mnogih životinja koje su platile životom naše bahaćenje. Ipak je to previsoka cena za ljudsku razmaženost.
 

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas