Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Knjigovodstvena agencija Agronova doo

Knjigovodstvena agencija, knjigovodstvene usluge, programi za knjigovodstvo, poslovni softver, sve vrste obračuna i dodatne usluge u vezi knjigovodstva. Više o firmi Knjigovodstvena agencija Agronova doo

Svet Čarobnih Balona - baloni za sve prilike

Baloni za sve. Dečiji baloni, dekoracija za dečije rođendane i animator za decu. Originalna dekoracija balonima za svadbe, promocije, korporativne zabave. Više o firmi Svet Čarobnih Balona - baloni za sve prilike

Anafarm d.o.o. Beograd - proizvodnja dijetetskih suplemenata

Proizvodnja dijetetskih suplemenata i dijetetske hrane. Dijetetski suplementi - dodaci ishrani, vitamini i minerali. Kapsuliranje, tabletiranje i pakovanje. Više o firmi Anafarm d.o.o. Beograd - proizvodnja dijetetskih suplemenata

Mesta i predeli sveta

Planinski masiv Atlas

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Planinski masiv Atlas predstavlja pravi avanturistički doživljaj za sve ljubitelje planinarenja. Prostire se na teritoriji od preko 2.400 kilometra, spajajući Maroko, Alžir i Tunis. Spušta se severozapadno, paralelno sa mediteranskom obalom, i tu razdvaja dva potpuno različita predela, okean i Saharu.

Grad Marakeš izgleda kao da svetli usijano crvenom bojom, poput logorske vatre, stvarajući kontrast belom, snežnom pokrivaču planina. Ova tačka, od koje se planine prostiru visoko u nebesko prostranstvo, je ujedno i početak putovanja kroz planinski masiv za većinu planinara. Nakon toga sledi putovanje kroz duboke kanjone, prolaženje ispod nedostupnih vrhova i skrivenih antičkih Berber naselja. Najviši vrhovi su pod snežnim pokrivačem gotovo svih 365 dana u godini. Ako stojite u pesku Sahare i pržite se na 50°C, mislićete da Vam se usred pustinje priviđaju snežni vrhovi sa svežom klimom.


Vaša poseta Atlas masivu može obuhvatati i gotovo nemoguće poduhvate, poput uspinjanja na najviši vrh Jbel Toubkal na 4167m. Ako se ipak pre odlučite za blage avanture, odaberite šetnju kroz miran Sahro region, gde se kameni predeo ukršta sa kristalno čistim kamenim bazenima koji su dom egzotičnim životinjskim vrstama.

Planine Atlas, koje zauzimaju najveći deo severozapadnog dela Afrike, su podeljene u pet regiona. Veliki Atlas Maroka uključuje Srednji Atlas, Visoki Atlas i Anti-Atlas. Visoki Atlas, u kojem se nalaze najviši vrhovi Severne Afrike, formira kompleksni venac reckavih međa; dubokih dolina koje se prostiru na teritoriji od preko 250 km širom Maroka. Saharijski Atlas se kroz Alžir prostire dublje na jug, dok se niži, Tell Atlas širi iz Alžira u Tunis. Ovo je predeo sa velikom količinom padavina tokom godine, pa se stvaraju mnoge plodne doline, iako su u skorije vreme mnoge šume, poput kedrovih, maksimalno eksploatisane i zamenjene ogolelim, neplodnim predelima.Planine su formirane pre više hiljada godina kada su Severna Amerika, Evropa i Afrika bile isti kontinent. Nakon razdvajanja, sudar afričkog i američkog kontinenta je prouzrokovao nastanak planina Atlas, od čega su ostali Apalači u Severnoj Americi i Sijera Nevada u Španiji.

Za avanturiste postoje dva perioda tokom godine kada su uslovi najbolji za planinarenje. Prvi je od februara do maja, kada se vreme poboljšava, ali i dalje ima dosta snega, dok je drugi od jula do oktobra, kada je vreme na planinama suvlje i svežije. Potrebno je sa sobom poneti kompletnu opremu za ekspedicije, uključujući i šator, kamp stolice, alat, vodu i hranu. Tokom jakih snežnih mećava mazge ne mogu da hodaju, pa svu opremu morate nositi sami. Zato ponesite kvalitetan i izdržljiv ranac.
 

Nekoliko miliona ljudi živi u masivu Atlasa, od kojih je naveći deo berberskog porekla, dok lokalno stanovništvo u Tunisu sebe smatra Arapima. Atlas planine tradicionalno naseljavaju Berberi, seoski narod koji sebe naziva Shleuh-ima. Žive u jednostavnim kućicama ravnih krovova, smeštenim u isušenim močvarnim rupama, i govore uglavnom berberski, arapski ili francuski jezik. Oni su veoma dobroćudan narod i veoma interesantna zajednica, a njihovo poznavanje planina je od neprocenjivog značaja. 

U poslednjih nekoliko godina izuzetno je popularno istraživanje planinskog područja biciklom. Postoji veliki broj utabanih pastirskih staza koje mogu poslužiti svim radoznalim biciklistima. Postoji veliki broj kompanija koje nude trening, transport i vodiče, kao i bicikle i svu dodatnu opremu po niskim cenama. Oblast oko Toubkal-a poslužiće za jednu od najboljih vožnji po Atlasu, iako je zbog velike visine to veoma duga i naporna vožnja (oko 40 kilometra). Ali jednom kada dođete do vrha, spust je fantastičan. Bezbednost uvek treba da bude na prvom mestu, stoga nosite kacigu i pijte dosta vode, da ne biste dehidrirali.

I pre no što stignete da se osvrnete, čeka Vas put pun sunčevih zraka, snežnih vrhova i dobre zabave.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas