Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Britannica - škola engleskog jezika

Škola engleskog jezika, kursevi za decu i odrasle svih nivoa znanja, business English, priprema za sticanje Cambridge diploma. Školska biblioteka i čitaonica. Više o firmi Britannica - škola engleskog jezika

Language Laboratory Academy

Škola engleskog jezika, kursevi za decu i odrasle. Prevođenje i poslovni engleski, specijalizovani (ESP) kurs za bankare, pravnike i sekretarice. LCCI ispiti. Više o firmi Language Laboratory Academy

Stomatološka ordinacija Žiža Popović Dent

Kvalitetne stomatološke usluge iz: konzervativne i estetske stomatologije, stomatološke protetike, dečije stomatologije, oralne hirurgije i ortodoncije. Više o firmi Stomatološka ordinacija Žiža Popović Dent

Upoznajte Srbiju

Planina Stol - za ljubitelje prirode i ekstremnih sportova

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Opština Bor u svom okruženju ima nekoliko planina, među kojima se posebno ističu: Rtanj, Beljanica, Homoljske planine, Veliki Malinik, Deli Jovan, Veliki krš, Mali krš, Goli krš i mnogi drugi. Planina Stol predstavlja najseverniji, uzdignuti deo planinskog područja Goli Krš, a najviši vrh ove planine je vrh Stena, sa 1156 metara visine. Planina pripada Borskom okrugu, u regionu Timočka Krajina.

Planina Stol
Pogled sa planine StolPogled sa planine StolPlanine Stol - pogledVrh planine StolPlanina Stol
Područje Goli krš, pa samim tim i planina Stol, ugnezdili su se između planina Veliki krš i Deli Jovan. Stol se nalazi na 16 km severoistočno od Bora i predstavlja drugu planinu po visini u opštini Bor, odmah nakon Velikog Malinika (1158 m).

Stol predstavlja jedan od najlepših vidikovaca u ovom delu Srbije. Ono što zasigurno daje veličanstven izgled ovoj planini jesu prirodne lepote koje sačinjavaju kombinacije proređenih šuma, cvetnih livada i pašnjaka, obogaćenih nepreglednim površinama koje pokrivaju lekovite trave. Zahvaljujući rasedanju, istočnu stranu planine Stol predstavlja impozantna strma litica pogodna za alpinizam i paraglajding. Druga strana planine predstavlja blagu padinu sa nagibom od oko 40° prema zapadu, pogodnu za planinarenje, šetnju i uživanje u čarima ove planine.

Vrh planine Stol
U podnožju Planine Stol, nalazi se planinarski dom, čiji je smeštajni kapacitet oko 50 ljudi. Najčešći gosti ovog doma su planinari, lovci, izviđači, zaljubljenici u sportsko penjanje i paraglajding, rekreativci, izletnici i drugi ljubitelji prirode i prelepih pejzaža. U neposrednoj blizini planinarskog doma nalazi se malo, prirodno jezero, koje daje dodatnu lepotu ovom kraju.

Teren je privlačan u svako doba godine, jer predstavlja oličenje netaknute prirode. Izazov je za planinarsko osvajanje. Pešačka, odnosno planinarska tura od planinarskog doma do vrha planine Stol traje oko sat i po vremena, tako da je neophodno sa svakim korakom udahnuti lepotu ove planine kako se ne biste vratili sa utiscima koji su nedostojni ovakve planinske lepote. Na planini Stol, ne samo da postoje planinarske staze, već i uređene ski staze, kao i ski lift, te je ova planina privlačna i ljubiteljima zimskih sportova.

Planina Veliki krš - pogled sa planine Stol
Podnožje planine ukrašavaju jaka vrela. Međutim, uprkos činjenici da na površini planine postoji mnoštvo kraških oblika reljefa, na površini planine nema hidrografskih objekata. Vrelo u Donjoj Beloj Reci je zatvoreno za vodosnabdevanje.

Bez obzira da li su Vaša preokupacija ekstremni sportovi ili su Vam na umu samo lagane šetnje i uživanje u miru, spokojstvu i planinskoj svežini, planina Stol Vam širi ruke i želi dobrodošlicu u svako doba godine, nudeći svakome od Vas bogat sadržaj kako bi Vam ostala samo u najlepšim, neizbrisivim sećanjima.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas