Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

OTDG & Disko priča

OTDG žurke, mainstream disko i pop hitovi. Organizacija žurki, tematske žurke, maskenbali, plesni nastupi, disk džokeji. Radijska emisija Disco priča. Više o firmi OTDG & Disko priča

Anafarm d.o.o. Beograd - proizvodnja dijetetskih suplemenata

Proizvodnja dijetetskih suplemenata i dijetetske hrane. Dijetetski suplementi - dodaci ishrani, vitamini i minerali. Kapsuliranje, tabletiranje i pakovanje. Više o firmi Anafarm d.o.o. Beograd - proizvodnja dijetetskih suplemenata

Specijalistička ordinacija za bolesti uha, grla i nosa Orlland

Privatna ORL ordinacija u Novom Sadu. Specijalistički ORL pregled, lečenje bolesti uha, grla i nosa, ORL terapije. Darkfield analiza žive kapi krvi. Više o firmi Specijalistička ordinacija za bolesti uha, grla i nosa Orlland

Mesta i predeli sveta

Olimp, prvi nacionalni park u Grčkoj

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Godine 1938, Olimp (Olympus), najveća planina Grčke, rezidencija dvanaest drevnih bogova, bilo je prvo područje koje je proglašeno za nacionalni park. Pre oko 50 godina sproveden je poseban režim zaštite ovog jedinstvenog dela zemlje. Cilj je bio očuvanje prirodne sredine. Od flore, faune i prirodnih pejzaža, do grčke kulture i drugih vrednosti.
Olimp, prvi nacionalni park u Grčkoj
Olimp, prvi nacionalni park u GrčkojOlimp, prvi nacionalni park u GrčkojOlimp, prvi nacionalni park u GrčkojOlimp, prvi nacionalni park u GrčkojOlimp, prvi nacionalni park u Grčkoj
Olimp je svetski poznat zbog svojih važnih ekoloških karakteristika, neopisive prirodne lepote i po snažoj vezi sa drevnom grčkom mitologijom. Na grčkom jeziku, Olimp znači Svetla (planina). Značaj nacionalnog parka je prepoznat, ne samo u Grčkoj i Evropi, već širom sveta. Godine 1981., UNESCO mu je dodelio naziv Olimp, rezervat biosfere, a Evropska zajednica ga je svrstala na listu Najvažnije oblasti ptica u Evropskoj zajednici.

Olimp se nalazi na granici Makedonije i periferije Tesalije, između prefekture Pieria i Larissa. Planina Olimp je najviša planina u Grčkoj i druga po veličini na Balkanu. Najviši vrh planine Olimp, Mytikas (2.919 m), nalazi se 263 km od Atine i 78 km od Soluna, 18 km od obale Pieria i 24 km od grada Katerini. Olimp je širok oko 500 km² i obuhvata u osnovi kružno područje širine oko 25 km i obima od 80 km. Nacionalni park Olimp pokriva površinu od 238.411.000 m² sa jezgrom od 40 miliona m².

Flora i fauna

Preko 1.700 vrsta biljaka je zabeleženo na Olimpu, što predstavlja 25% ukupne flore u Grčkoj. Većina ovih biljaka raste na nižoj nadmorskoj visini. Uglavnom su mediteranske i centralno evropske vrste. U Alpskoj zoni bez drveća postoji 150 vrsta biljaka. Polovina njih se može naći samo na Balkanskom poluostrvu, od kojih su 23 domaće vrste, a neke od njih su: Achillea ambrosiaca, Alyssum handelii, Asperula muscosa, Aubrieta thessala,...
Olimp, prvi nacionalni park u Grčkoj
Trideset i dve vrste sisara su zabeležene na Olimpu, a najčešće su divokoze, jeleni, vukovi, divlje svinje, lisice, lasice, veverice, šakali, divlje mačke itd. Pored toga, 108 vrsta ptica su našle utočište u gustim šumama i strmim kamenitim padinama planine. Neke od ovih vrsta faune su ugrožene vrste, kao što su divokoza, zlatni orao (Aquila chrysaetos) i detlić, i strogo su zaštićene po međunarodnim sporazumima. Potoci i manja jezera su dom značajnijeg broja vodozemaca i gmizavaca i ogromnog broja leptira po kojima je Olimp poznat.

Planinarske staze

Postoje mnoge planinarske staze na Olimpu, ali zbog posebne prirode na planini, koja je proglašena kao Zaštićena prirodna područja - Nacionalni park, za šetanje se predlažu samo one koje su uredbama parka namenjene turistima. Staze koje vode ka srcu nacionalnog parka (Livadaki Kalogeros Baras Plateau Mavrolongos) ne nalaze se na kartama, u nastojanju da se obezbedi zaštita prirodne sredine u skladu sa važećim zakonima.
Olimp, prvi nacionalni park u Grčkoj
Postoji devet utočišta na Olimpu koji pokrivaju potrebe posetilaca, izletnika, penjača i planinara, na godišnjem nivou. Osim toga postoji još šest skloništa na ključnim tačkama duž glavnih puteva do vrhova Olimpa koje se zovu neophodna utočišta, koja su izričito snabdevena za posetioce, kada je potrebno.

Alternativni turizam

Veličanstven prizor grebena najviše planine u Grčkoj, raskošan kanjon Enipea i pogled na zaliv Thermaikos su pejzaži jedinstvene lepote. Različite vrste flore i faune se mogu naći u nacionalnom parku Olimp, zatim, retke vrste ptica, veliki broj slapova i manastiri koji doprinose divnom pejzažu. Postoji mnogo mogućnosti u širem području Olimpa za razne aktivnosti i sportove.
Olimp, prvi nacionalni park u Grčkoj
Što se tiče domaće kuhinje, u ponudi je širok izbor tradicionalnih jela, slatkiša i pića pripremljenih sa originalnim lokalnim sastojcima koji obezbeđuju zdravu, hranljivu i ukusnu trpezu. Posetioci mogu da očekuju obilje tradicionalnih grčkih jela, ispunjenih mirisom origana, peršuna, bosiljka, nane, muškatnog oraščića, cimeta i karanfilića.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas