Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Englishouse - škola engleskog jezika

Škola engleskog jezika, kursevi engleskog za decu i odrasle. Poslovni engleski jezik, priprema za Cambridge sertifikate. Školska biblioteka i čitaonica. Više o firmi Englishouse - škola engleskog jezika

Advokatska kancelarija Žigić

Advokatska kancelarija u Novom Sadu, čiji je vlasnik i osnivač advokat Dane Žigić. Advokatske usluge, pravna pomoć, zastupanje pravnih i fizičkih lica. Više o firmi Advokatska kancelarija Žigić

Pecivo Neizrecivo - izrada domaćeg peciva

Domaće koktel pecivo bez aditiva i konzervansa, ručno pravljeno. Mini pecivo, kiflice, projice, mini sendviči, pogačice, mini pizza, bavarsko pecivo, štapići... Više o firmi Pecivo Neizrecivo - izrada domaćeg peciva

Život ljudi

Pjer i Marija Kiri

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Pjer Kiri je rođen 15. maja 1859. godine u Parizu. Za života je bio poznat kao francuski fizičar i hemičar. Osnovno obrazovanje, Pjer je sticao kod kuće, sve dok nije upisao Fakultet nauka u Sorboni. Godine 1878. je diplomirao na fizici, a 1895. doktorirao. Nakon toga je postavljen za profesora fizike.

Pjerova otkrića pre rada sa Marijom Sklodovskom


Pjer je 1880. godine, sa svojim bratom Žakom, otkrio piezoelektricitet – pojavu stvaranja električnog napona na krajevima piezoelektričnih kristala, kao što su kvarc, turmalin i Rošelova so, pri mehaničkom pritisku na njega. Zainteresovan za magnetne pojave, on je nastavio istraživanja u tom domenu. To je dovelo do još jednog njegovog bitnog otkrića, koji se naziva Kirijeva tačka. Kirijeva tačka predstavlja temperaturu određene supstance, na kojoj se menjaju njene magnetne osobine.

Marija Sklodovska Kiri

Marija Kiri (1867-1934) je rođena u Poljskoj 1867. godine i predstavlja jednog od najvećih naučnika svih vremena. Marija Sklodovska, kako joj je devojačko prezime, u Poljskoj je završila državnu gimnaziju i dobila zlatnu medalju kao jedna od najboljih učenica. Vrlo rano je ostala bez majke, te je bila veoma vezana za svog oca, kojeg je iskreno obožavala, jer je bio pravi intelektualac. Kao samohrani otac, on je samostalno odgajao četvoro dece i istovremeno bio profesor matematike i fizike. Kao i Pjer, i Marija je studirala u Sorboni, a za odlazak na studije u Parizu, morala je par godina da se priprema, jer je bila u prilično lošem materijalnom stanju. U Pariz je otišla u teretnom vagonu, na svojoj stolici na rasklapanje, samo sa najpotrebnijim stvarima u koferu. Iako lošeg materijalnog stanja, Marija je bila izuzetno intelektualno potkovana, i to je rezultiralo dvema diplomama – iz matematike i fizike. Često su je opisivali kao sumornu ženu, prilično nesklonu modi.

Otkriće radijuma i polonijuma

Krajem januara, tačnije 19.01.1898. godine, Pjer i Marija Kiri su objavili svoje otkriće radijuma i polonijuma. Njihovi radovi su dokazali da radioaktivnost uglavnom ne zavisi od spoljašnjih uslova. Nobelova nagrada za fiziku je 1903. godine podeljena između Pjera i Marije Kiri, i Bekerela. Oni su polovinu Nobelove nagrade dobili za svoja izvanredna postignuća i otkrića u oblasti fizike. Iste godine, ovaj bračni par je u Londonu, takođe odlikovan Dejvijevom medaljom kraljevskog društva.

Venčanje Pjera Kiri i Marije Sklodovske

Venčanje Pjera Kiri i Marije Sklodovske, održano u julu 1895. godine, pomalo je odskakalo od klasičnih venčanja. Marija, koja je navikla na skroman život, umesto raskošne bele venčanice, za ovu priliku je nabavila praktičnu haljinu, koju je kasnije mogla da koristi u laboratoriji. Pored toga, ovo venčanje se razlikovalo i po tome što nije bilo prstena, svadbenog prijema, ni crkvene ceremonije. I pored svega toga, za njih je ovo venčanje, upravo takvo kakvo je održano, skromno i bez buke, bilo najlepše moguće.

Od novca koji su dobili kao svadbeni poklon, preselili su se u apartman u kom su jedini nameštaj činili polica za knjige, sto i dve stolice, a za ostatak para su kupili dva bicikla koja su im koristila tokom medenog meseca. Za razliku od većine običnih ljudi, Pjer i Marija Kiri su odlučili da svoj medeni mesec provedu putujući po unutrašnjosti Francuske, na svojim biciklima. Štedeli su na hrani, jeli hleb, voće i sir, tako da ih je medeni mesec koštao nešto malo franaka za smeštaj po okolnim selima i nekoliko stotina hiljada okreta pedala. Sama činjenica da ih je ovakav, dinamičan medeni mesec učinio srećnima, govori o njihovom umeću udisanja života punim plućima i uživanja u malim stvarima u životu.

Pjer Kiri je poginuo 19. aprila 1906. godine u saobraćajnoj nesreći. Marija je i nakon muževljeve smrti nastavila da radi, sve dok je nije izdala snaga, godine 1934, u svojoj 67. godini života.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas