Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Vipol doo

Tende, venecijaneri, sve vrste zavesa, roletne, spušteni plafoni, harmonika vrata, garažna vrata i rolo komarnici. Proizvodnja, prodaja, montaža i ugradnja. Više o firmi Vipol doo

Extra-dent - Specijalistička stomatološka ordinacija

Pregled, popravka zuba, plombiranje, protetika, metalokeramičke i bezmetalne krunice i mostovi, skidanje kamenca, beljenje zuba, poliranje zuba, zubni nakit. Više o firmi Extra-dent - Specijalistička stomatološka ordinacija

Specijalistička ordinacija za bolesti uha, grla i nosa Orlland

Privatna ORL ordinacija u Novom Sadu. Specijalistički ORL pregled, lečenje bolesti uha, grla i nosa, ORL terapije. Darkfield analiza žive kapi krvi. Više o firmi Specijalistička ordinacija za bolesti uha, grla i nosa Orlland

Jedan je svet

Pigmejski repati majmun

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Pigmejski majmuni naseljavaju uglavnom tropske šume severnog dela Amazona, od južnog dela Kolumbije do istočnog Ekvadora, istočnog dela Perua, zapadnog Brazila i severnog dela Bolivije. Ova vrsta preferira šume sa prosečnom količinom padavina od 2-3m, i to ne više od tri meseca godišnje. Pigmejski majmuni su i dalje lokalizovani u divljini, i obično se kolonizuju na ivicama pašnjaka, polja, i dolina, najviše u blizini ljudskih naseobina. Ipak, iako naseljavaju ove krajeve, njihov broj po populaciji je jasnije izražen u nedirnutim šumskim predelima. Obrađujući polja i pošumljavajući šume, ljudi uništavaju staništa pigmejskih majmuna.

Krzno ovog sitnog majmuna je prošarano smeđom bojom na leđima, dok se na prednjoj strani preliva u nijansama od žutosmeđe do potpuno bele. Za razliku od većine drugih vrsta majmuna, repovi pigmejskih majmuna ne služe za hvatanje – ne mogu ih koristiti ni za skakanje po granama, ni za hvatanje objekata. Pigmejski majmuni komuniciraju korišćenjem različitih visokih tonova putem coktanja, pištanja, zviždanja ili treperenjem glasa, čak i korišćenjem kompleksnih telesnih i facijalnih izraza.

Male životinje na izložbama predstavljaju veliki problem za veterinare koji se zaduženi za brigu o njima. Da bi rešili taj problem, pigmejski majmuni prolaze kroz dnevni set vežbi koje obrazuju njihovo ponašanje, čime se olakšava staranje o njima. Majmunima se daje signal zvoncetom čime oni napuštaju izložbu kroz zaštićeni tunel, daleko od očiju publike, i čiji kraj vodi u prostoriju u kojoj se nalazi njihovo stanište. Takođe su istrenirani da stoje na specijalnoj grani, gde će biti pregledani i gde će biti izmerena njihova težina.

Njihovu ishranu čine insekti i voće, a jogurt dobijaju kao nagradu za pravilno izvršavanje naredbi. Pigmejski majmuni se hrane ponajviše artropodima (posebno skakavcima), i eksudatima  (biljnim sokovima i smolom), koju pronalaze na određenim stablima i lozama. Koristeći svoje zube, prave rupe u stablima kroz koje izvlače smolu ili biljni sok. Takođe se, u retkim slučajevima, hrane pupoljcima, cvetovima, nektarom i voćem.

Sa prosečnom težinom od 119g i ukupnom dužinom (od vrha nosa do vrha repa) od 339mm, pigmejski repati majmun je namanji majmun na svetu. Ženke su neznatno više i teže od mužjaka.

Mali rast pigmejskih majmuna čini ih odličnim plenom za mnoge mesoždere koji imaju izražene sposobnosti penjanja, posebno one iz roda mačaka i kuna, a najčešći predatori su sokolovi, orlovi i zmije.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas