Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Poliklinika Velisavljev

Pedijatrijska ordinacija, lečenje dece, genetsko savetovalište, neonatologija, dečija urologija, fizijatrija, ortopedija, color doppler, EKG, dermatolog. Više o firmi Poliklinika Velisavljev

Džinić - očni centar

Očni centar Džinić - Specijalistička oftalmološka ordinacija. Operativno lečenje katarakte laserom, operacije glaukoma, lečenje bolesti oka i očnog dna. Više o firmi Džinić - očni centar

Mesta i predeli sveta

Ostrvo Sokotra – davno izgubljeni svet

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Jedno od najstarijih naseljenih područja na svetu odvodi posetioce putnike u bajku iz Hiljadu i jedne noći. Blizak prirodi i netaknutim prirodnim lepotama, Jemen, centar ove stare civilizacije, čuva način života koji je jedva promenjen još od srednjeg veka. Ostrvo Sokotra (Socotra) je najveće ostrvo Zemlje Scheba, kraljevstva koje se spominje u Kuranu. Prostire se na oko 120 km u dužini, 40 km u širini, a naseljava ga 55.000 stanovnika sa svojim lokalnim jezikom i kulturom, koji takođe govore arapski jezik Jemena. Obalno područje je naseljeno ribarima koji su poreklom iz Afrike. Sokotra je član grupe od četiri okolna ostrva Abd al-Kuri, Samha i Darsah.
Ostrvo Sokotra, Jemen
Ostrvo Sokotra, JemenOstrvo Sokotra, JemenOstrvo Sokotra, JemenOstrvo Sokotra, JemenOstrvo Sokotra, Jemen
Budući da je prividno izolovana od ostatka sveta već duži period, Sokotra ostaje jedno od najfascinantnijih mesta na Zemlji. Ostrvo pruža jedinstven prizor najveće različitosti biljnog i životinjskog sveta u Arabiji. Većina životinja i biljaka koje žive danas na ostrvu ne mogu se naći nigde drugde na Zemlji. Visok stepen endemista čini ostrvo važnim mestom u smislu globalnog očuvanja divljih životinja. Veruje se da su neke biljke i životinje drevne relikvije, verovatno iz vremena pre nego što su se sisari pojavili na Zemlji.

Priroda

Dok su ljudi uspeli da Sokotru učine utočištem u neprijateljskom svetu, ono se smatra čudom prirode. Od plave lagune u Qalansiya do snežno bele dine u Ras Momi, od alpskih livada Haggier planina do opustošenosti Nowgad-a, Sokotra je zemlja koja iznenađujuće kontrastima. Dostižući visinu od preko 1.700 m, Haggier planine se nadvijaju nad glavnim naseljem ostrva, Hadibo. Dugovečni potoci zrače sa mističnih uzvišenja dajući izgled zelenog izvora endemskih riba i slatkovodnih rakova. Krečnjačka visoravan, lepeza istočnog i zapadnog dela ostrva, obezbeđuje alkalnost zemljište za čuveno drveće Zmajeva krv. Ovo drveće neobičnog izgleda raste u takvom raskošu da cela padina poprima roze boju, u pratnji zimskih kiša. Krastavac drveće, povezano sa dinjama u monumentalnom prizoru, obezbeđuje hranu za životinje kako ne bi umirale od gladi u vreme suše.

Ostrvo Sokotra

Flora

Sokotra je dom za više od 900 vrsta biljaka, od kojih je 305 endemsko, a sigurno postoji mnogo više vrsta koje tek treba da budu otkrivene. Nedavno je otkriven prvi primerak male biljke mesožderke koja raste na vlažnim stablima u višim delovima Haggier planina. Jedan od najpoznatijih botaničkih zanimljivosti ostrva Sokotra je Zmajevo drvo. Drvo je dobilo takav naziv, jer je oštećeni deo kore ispuštao crvenu lučevinu, koje je u davnim vremenima bilo povezano sa Zmajevom krvi.

Fauna

Ptice, insekti i podvodni svet su slabo istražena područja ovog fascinantnog ostrva, pa je velika mogućnost da postoji neotkrivena vrsta insekata. Među zglavkarima se nalazi ogromna stonoga koja dostiže dužinu od preko 20 cm i hrani se nekim vrstama slatkovodnih rakova i velikim paukovima bezopasnim za ljude, ali ipak zastrašujućim. Zabeleženo je oko 145 vrsta ptica, od kojih se 8 može samo naći na ovom ostrvu. Najupadljivija ptica za posetioce je sveprisutni egipatski strvinar, meštanima poznat kao Al Baladiya Socotri zbog navike skupljanja svega, od kuhinjskog otpada do ljudskog izmeta. Nekoliko suvozemnih sisara živi na ovom arhipelagu, kao i slepi miševi i nekoliko vrsta mačkolikih životinja. U blizini obale se mogu uočiti neke od vrsta kitova i delfina, kao što su Sperm kitovi, Globicephala macrorhynchus, Spinner i kljunasti delfini. Sokotranska voda takođe obiluje ribom, od sitnih grebenskih stanovnika do uočenih čuvenih kit-ajkula do 15 m dužine. Kristalna jasnoća Indijskog okeana čini ovo mesto ronilačkim snom.

Svojom jedinstvenošću i najvećim arabijskim biološkim staništem, Sokotra je proglašena prirodnom svetskom baštinom UNESCO, zajedno sa ostalim ostrvima u grupi. Putovanje u Jemen smatra se iskustvom načina života odavno izgubljenog u modernom svetu. Ovo je destinacija snova, neobičnog obeležja, vrlo bogata mešavinom arheološke, kulturne, tradicionalne umetnosti, prirodnih i istorijskih znamenitosti, prizora iz različitih perioda.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas