Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Maneks doo - prodaja obojenih metala

Prodaja obojenih metala: bakarne žice i cevi, bakarni i mesingani limovi, bakarne i mesingane šine i šipke, instalacioni kablovi. Otkup sekundarnih sirovina. Više o firmi Maneks doo - prodaja obojenih metala

Optronics doo - Kaspersky antivirus i umrežavanje

Antivirus softver Kaspersky - antivirusna zaštita računara. Umrežavanje računara, fiber optičke komunikacione mreže. Softveri Acronis, Cryptzone i Infowatch. Više o firmi Optronics doo - Kaspersky antivirus i umrežavanje

Ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Krstin

Ordinacije za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Fizijatrijski pregled, EMNG pregled, fizikalna terapija,rehabilitacija, kućni pregled fizijatra. Više o firmi Ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Krstin

Mesta i predeli sveta

Ostrvo Frejzer, prirodna baština Australije

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Ostrvo Frejzer (Fraser Island) se prostire na 123 km po dužini i 22 km na svom najširem delu. Sa površinom od 184.000 hektara, kao najveće peščano ostrvo na svetu, postalo je nasleđe svetske baštine, zajedno sa aboridžinskim svetim mestom Uluru, nacionalnim parkom Kakadu i Velikim koralnim grebenom. Kao dragoceni deo prirodne i kulturne baštine Australije, ovo područje poseduje izuzetnu lepotu dugih beličastih plaža, izrazito ukrašenih peskovitim liticama i sa preko 100 slatkovodnih jezera nijansiranih plavičastim i zelenim bojama. Prastare kišne šume izvijaju se iz peska, duž obale, uz zaliv kristalno čiste vode.
Ostrvo Frejzer, prirodna baština Australije
Ostrvo Frejzer, prirodna baština AustralijeOstrvo Frejzer, jezero McKenzieOstrvo Frejzer, prirodna baština AustralijeOstrvo Frejzer, prirodna baština AustralijeOstrvo Frejzer, Dugong
Frejzerovo ostrvo, kako ga još nazivaju, je jedino mesto na svetu gde šume rastu iz peščanih dina uzvišenja od preko 200 m. Niske wallum (po aboridžinskom nazivu) stepe na ostrvu su od posebnog evolucionog i ekološkog značaja, a veličanstven prizor divljih korova krasi ih u proleće i leto. Beskrajni talasi peska i obojene peščane litice su deo najdužeg i najstarijeg niza primorskih sistema dina u svetu, a koje još uvek napreduju. One su neprestana obeležja promene klime i nivoa mora u proteklih 700.000 godina. Najviše dine na ostrvu dosežu i do 240 m nadmorske visine.

Veliki peščani moreuz (Great Sandy Strait) koji razdvaja ostrvo Frejzer od kopna, se nalazi na listi konvencija o močvarama međunarodne važnosti kao habitatima vodenih ptica (Ramsarska konvencija). Močvare uključuju retke paprati sa šarama, predeo sa mangrovima, podvodne morske trave i do 40.000 naseljenih barskih ptica.

Aktivnosti na ostrvu

Ostrvo Frejzer je striktno namenjeno za vožnju četvorotočkaša, iliti 4x4 vožnju terenskim vozilima. Kilometarski dugačka plaža Seventy-five Mile Beach je ustvari peščani autoput koji povezuje jezera i šume. Uslovi vožnje zavise od vremenskih uslova i tokova struje. Ograničenje brzine na unutrašnjim putevima iznosi 35 km/h, a na Seventy-five Mile plaži 80 km/h. Za svako vozilo mora se posedovati dozvola za ulazak na ostrvo. Dozvola se može dobiti u nacionalnom parku Queensland, Wildlife centru, uključujući i Brisbane, Hervey Bay, Maryborough, Bundaberg i Rainbow plažama.

Ostrvo Frejzer, prirodna baština Australije
Poznata 75-Five Mile plaža na ostrvu Frejzer je prava atrakcija za ribolov, svetski poznata. Surfersko područje duž okeanske plaže pruža tokom cele sezone mogućnosti za ribolov. Riba pišmolj i deverika su česte u ovom području u toplijim mesecima, a lastin rep (swallowtail) može biti uhvaćen tokom cele godine. Sve uobičajene stenovite vrste mogu biti ulovljene na potezu od plaže Indian Head do Waddy Point. Duž obale se mogu naći razne vrste koralnih grebena.

Flora i fauna raskošne divljine

Na ostrvu postoji veliki broj biljnih zajednica koje rastu u pesku, od primorskih do suptropskih šuma. Uzvišene šume se nalaze u sredini srednje visokih dina i zaštićene su od vetrova sa bogatim zalihama slatke vode i većih količina hranjivih materija. Šume su stare vekovima i dom su živoj fosilnoj paprati (Angiopteris evecta), brojnim piccabeen palmama (Archontophoeniks cunninghamiana) i Carrol (Backhousia myrtifolia).

Ostrvo Frejzer, australijski pas Dingo
Ostrvsko područje je dom raznovrsnom nizu domaćih kopnenih i vodenih životinja. Nije neobično videti guštera praistorijskog izgleda, kako se penje na drvo, ili australijskog psa dingo, kako se gega duž plaže. Retke, ranjive ili ugrožene vrste koje se mogu videti na ostrvu i okolini su Dugong dugon (morska krava), kornjače, Acrodipsas illidgei (retka vrsta leptira koja živi samo u Australiji) i istočna ptica škurak. Postoji 47 drugih vrsta sisara i više od 354 vrsta ptica na ostrvu. Ostrvo ima širok spektar staništa pružajući raznovrsne izvore hrane, gnezdišta i uzgojnih oblasti. Svaka životinja ima svoje mesto u ekosistemu prirode, bilo da je predator ili oprašivač. Čak i promene za najmanju životinju mogu da izazovu poremećaj ekološke ravnoteže i zbog toga treba učiniti sve kako bi se poštovala i sačuvala fauna ostrva Frejzer.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas