Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Bap promet doo - oprema za stolare

Oprema i materijali za stolare: sečenje, kantovanje, udvajanje, klizni mehanizmi, aluminijumski ramovi, dezenirano staklo, okovi. Izrada i montaža nameštaja. Više o firmi Bap promet doo - oprema za stolare

Hostel Podbara

Hostel Podbara, prenoćište, sobe sa klimom i CG, internetom, parking za kola, garaža za bicikle i motore, roštilj i sto za ručavanje Više o firmi Hostel Podbara

Specijalistička psihijatrijska ordinacija Dr Čedomir Njegomir

Psihijatar, individualna, grupna psihoterapija, stres, PTSP, fobije, lečenje zavisnosti, psihijatrijska procena za invalidsku komisiju, sačinjavanje testamenta. Više o firmi Specijalistička psihijatrijska ordinacija Dr Čedomir Njegomir

Zdravlje i lepota

Operacija katarakte

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Katarakta oka je siva mrena, koja predstavlja zamućenje sočiva. Najčešća je staračka katarakta, koja nastaje kao posledica poremećaja u metabolizmu sočiva, koje uzrokuje smanjenje njegove providnosti i slabljenje vidne oštrine. Može se javiti i katarakta kod mlađih osoba, kao urođena mana ili kao posledica povreda, uzimanja određenih lekova (kortikosteroida), zračenja itd. Genetska predispozicja takođe igra značajnu ulogu, ima tendenciju prenosa ženskom linijom.

Simptomi katarakte


Simptomi katarakte

Simptomi katarakte su, najčešće, pojava magle pred okom, koja, u početku, može biti neznatna, da bi se tokom vremena razvijala, pojava tračica, paučine pred okom, pojava nekoliko različitih boja kada se gleda u izvor svetlosti i dr. Obzirom da se sa postepenim razvijanjem zamućenja menja i prelomna moć sočiva, u određenoj fazi razvoja, osobe koje su do tada nosile naočare za blizinu, mogu primetiti da bolje vide bez naočara, nego sa njima.

Ukoliko se  pacijent ne obrati lekaru za lečenje katarakte, dolazi do sve intenzivnijeg zamućenja i gubitka vida. U odmaklom stadijumu, vid bude toliko narušen, da pacijent vidi samo svetlo. Lečenje, odnosno operacija katarakte, se obavlja u očnom centru Džinić.

Operacija katarakte, lečenje katarakteOperacija katarakte i postoperativni tok

Jedini način za izlečenje katarakte je operacija katarakte. U početnim stadijumima, mogu se koristiti kapi, kako bi se usporilo napredovanje, ali se kapima ne može izlečiti. Ranije se čekalo da katarakta sazri, ali danas, upotrebom savremnih aparata i tehnika operacija katarakte, to više nije potrebno.

Indikacija za operaciju je trenutak kada katarakta onemogućava obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti. Ne treba suviše dugo čekati, jer tokom razvoja, katarakta može dovesti i do naglog skoka očnog pritiska, kada je praćena izrazitim crvenilom oka, gubitkom vida i izuzetno jakim glavoboljama. Tada se operacija katarakte mora hitno izvesti, a postoperativni oporavak je duži i komplikovaniji.

Katarakta oka


Operacije katarakte spadaju u rutinske operacije, sa statistički gledano izuzetno malim brojem kompliakcija. Uklanja se prirodno zamićeno sočivo i zamenjuje se veštačkim. Operacija se izvodi pravljenjem izuzetno malog reza, ultrazvučnim usisavanjem sočiva i njegovom zamenom. U najvećem broju slučajeva, nema potreba za ušivanjem rane. Jednom operisana katarakta ne može ponovo nastati.

Nakon izvesnog vremenskog perioda, kod određenog broja pacijenata može se javiti tzv. sekundarna katarakta. Ona takođe može dovesti do blagog zamućenja vida. Tada se obavlja operacija katarakte laserom, bezbolnom intervencijom u trajanju od nekoliko minuta.

Nakon operacije katarakte, pacijent odmah odlazi kući. Dobija flaster i određene kapi. Kontrola je sutradan, a dalje po dogovoru. Mesec dana je vreme koje treba da prođe kako bi rana u potpunosti zarasla i oko se oporavilo od operacije.

Ukoliko Vas zanima operacija katarakte, kontaktirajte očni centar Džinić.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas