Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Battel szr - servis telefona

Veleprodaja i maloprodaja, servis svih vrsta telefona, kompletna oprema za mobilne telefone, baterije i punjači za laptop računare, fotoaparate i kamere. Više o firmi Battel szr - servis telefona

Miteks Ns - reklamne majice

Reklamne majice, kačketi i duksevi. Sito štampa na tekstilu, izrada veza na tekstilu. Proizvodnja dresova, sublimaciona štampa na sportskim dresovima. Više o firmi Miteks Ns - reklamne majice

Hofy Cuki sztur - izrada torti, kolača i peciva

Poslastičarnica i pekara - torte i kolači. Izrada torti, kolača i peciva po narudžbini. Snabdevanje prodavnica, proizvodnja sladoleda za restorane, ketering. Više o firmi Hofy Cuki sztur - izrada torti, kolača i peciva

Jedan je svet

Opasnost od izumiranja delfina

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Delfini nastanjuju gotovo sva mora i okeane širom sveta. Međutim ne postoji potpuna procena broja jedinki u svetu. U Sredozemlju trenutni broj se procenjuje na manje od 10.000 jedinki. Zagađenje, prekomerni izlov ribe i uništavanje staništa, ne smanjuju samo broj ovih delfina, već uništavaju i smanjuju područja gde bi mogli živeti. Više hiljada delfina svake godine nastrada u ribarskim mrežama, pogotovo u onima koje bacaju tunolovci u Tihom okeanu.

Ribari ne vole delfine u blizini, jer im uništavaju mreže i kradu ribu, iako su oni dobar vodič - gde ima delfina, ima i ribe. U raznim krajevima sveta delfini se love i ubijaju uprkos uvedenim merama zaštite. Na ostrvima, između Škotske i Irske, postoji običaj pokolja stotine delfina svake godine. Ribari ih opkole barkama, hvataju u mrežu i ubijaju kako bi koristili njihovo meso i mast. Drugu veliku opasnost za delfine predstavlja zagađenost mora. Razni otrovi hemijsko-industrijske materije koje se skupljaju na koži delfina i na ribi kojom se on hrani, izazivaju teške hormonalne poremećaje i onemogućavaju razmnožavanje.

Uobičajeno je mišljenje da delfini žive u moru, zamišljamo ih na pučini, a oni žive i u slatkim vodama.U kineskoj reci Yangce žive slatkovodni delfini Bajij, zapravo preživljavaju jer su u opasnosti izumiranja vrste zbog ribolova koji ih uništava u velikom broju i nema ih ko zaštititi s obzirom da se nalaze u zemlji u razvoju i nisu toliko poznati. U Brazilu su slatkovodni delfini koji žive u reci Amazoniji, zovu ih Botos, sveti kao što su svete krave u Indiji. Smatra se da štite ljude i da spašavaju utopljenike. Za Maore, delfini Taniwha, su isto božanstva, a Etrušćani su uz pomoć delfina prevozili duše mrtvih prema osrtvima blaženih.

Zbog svoje inteligencije, delfini se često dresiraju za izvođenje predstava u bazenima, kao i za obavljanje podmorskih radova u brodogradilištima, brže zarone od ronilaca, služe kao glasnici za ljude na kopnu i one na dnu mora, pronalaze podmornice i izvršavaju prave vojne misije.

Osim te bitne zanimljivosti, postoji još jedna njihova karakteristika:
Delfini nikad ne spavaju! Jedna polovina mozga uvek im je budna, a nakon dva sata aktivnosti prebacuje se na drugu polovinu.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas