Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Euro Tim doo - ovsena kaša, vitamini AD 3 Omega 3, Koenzim Q10

Dijetetski suplementi: Koral kalcijum, Taheebo aktiv kapsule. Zdrava hrana: Ovsena kaša, sojino mleko, fruktoza, dekstroza. AD3 vitamini Omega 3, koenzim Q10. Više o firmi Euro Tim doo - ovsena kaša, vitamini AD 3 Omega 3, Koenzim Q10

Ultrazvuk glave i vrata - Medikdent NS

Ultrazvuk vrata i glave, ultrazvuk štitaste žlezde, paraštitastih žlezda, ultrazvučna dijagnostika bolesti pljuvačnih žlezda i limfnih žlezda vratne regije. Više o firmi Ultrazvuk glave i vrata - Medikdent NS

Adrenalin park Zemlja čuda

Adrenalin parkovi u Novom Sadu i u Bačkom Petrovcu. Zabava za sve generacije. Team building za firme. Porodično druženje uz popust. Proslave dečijih rođendana. Više o firmi Adrenalin park Zemlja čuda

Jedan je svet

Okapi - fotomontaža žirafe i zebre

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Porodica žirafa (Giraffidae) se pojavila pre više od dvadeset pet miliona godina i može da se smatra uspešnom u evolucijskom smislu. Danas su preostala samo dva roda sa po jednom vrstom. Jedna od te dve vrste je okapi, životinja koja izgleda kao mešanac žirafe i zebre.

Dr. P. L. Šelter, sekretar Zoološkog udruženja u Londonu, 1990. mu je dao ime Equus johnstoni Džonsonov konj, prema komadu kože koje mu je poslao H. Džonson Harry Johnston, guverner Ugande. Ubrzo posle toga, Belgijanac Erikson je od pigmejskih domorodaca pribavio dve lobanje i kompletnu kožu. Odmah je bilo jasno da nije reč o kopitaru, već o papkaru, pripadniku verovatno, porodice žirafa. Shvativši grešku, Šelter je 1901. novootkrivenu vrstu službeno nazvao Okapia johnstoni - Džonsonov okapi, prema čoveku koji ju je otkrio.

Otkriće okapija je izazvalo rivalstvo među muzejima i zooloških vrtova, jer su svi hteli da nabave primerak ove vrste. Preduzete su velike lovačke ekspedicije, koje su zbog nepristupačnosti gustih šuma, koje okapi nastanjuje, završavale neuspehom. Okapi po izgledu, na neki način, podseća na zebru i žirafu u isto vreme.

Okapi je mnogo nižeg rasta od obične žirafe, može da poraste do 1,5-1,7 metara visine i 2,1 metar dužine, ne računajući rep. Kreće se mirnim korakom, pružajući pri tome istovremeno prednju i zadnju nogu sa jedne strane. Kada je uplašen spasava se galopom. Podseća na zebru i žirafu u isto vreme. Ima tanak i kratak rep, počiva na dugim nogama, vrat je dugačak, a glava velika sa krupnim očima i dugim ušima. Gornji deo prednjih nogu i cele zadnje noge, ukrašene su zebrastim prugama tamnosmeđe boje, dok su donji delovi nogu beli, izuzevši crne prstenove odmah iznad papaka. Telo je crvenkasto-mrke boje sa somotski mekom i sjajnom dlakom. Mužjaci imaju par šiljatih rogova, oguljenih pri vrhu. Budući da mu se izgled nije menjao već dvadeset miliona godina, smatra se živim fosilom.

Okapi živi u gustim ekvatorijalnim prašumama Zaira. Hrani se lišćem koje brsti sa drveća visokog i do 3 m, pri čemu mu pomaže dug, savitljiv jezik kojim hvata i ogoljuje grane. Okapi je usamljena životinja, a svaka zauzima prilično široku teritoriju. Udružuju se u parove, privremeno, u vreme parenja. Posle rođenja, mladunče ostaje uz majku, iako ga ona često ostavlja samog, zgurenog u žbunju i prilazi mu samo da bi ga dojila. U vreme udvaranja, ženka, koja je nešto krupnija od mužjaka, otvoreno ga poziva kašljucanjem. Iako se ne viđa često, nije redak. Samo u zoološkim vrtovima ima ih po 50-ak.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas