Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Britannica - škola engleskog jezika

Škola engleskog jezika, kursevi za decu i odrasle svih nivoa znanja, business English, priprema za sticanje Cambridge diploma. Školska biblioteka i čitaonica. Više o firmi Britannica - škola engleskog jezika

DaF-PERFEKT - škola nemačkog jezika

DaF-PERFEKT, škola nemačkog jezika, kursevi za decu i odrasle, poslovni nemački. Pripremna nastava za sticanje ÖSD diplome i usluge prevođenja sa nemačkog. Više o firmi DaF-PERFEKT - škola nemačkog jezika

Bođela - veterinarska ambulanta

Veterinarska ambulanta, veterinar dr vet. med. Milan Bibin. Vakcinisanje, čipovanje, kupiranje, čuvanje, šišanje, operacije pasa i mačaka, veštačka oplodnja. Više o firmi Bođela - veterinarska ambulanta

Mesta i predeli sveta

Ohrid, spoj istorije i modernog života

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Ohrid, besmrtni Ohrid - kraljevstvo svetla i vode, sklonište antičkih ruševina makedonskog ranijeg kraljevstva - je uzvišeni grad pored jezera, koji za mnoge predstavlja vrhunac makedonskog iskustva. Glavne atrakcije Ohrida se nalaze u izuzetno koncentrisanoj i eminentnoj pešačkoj zoni, između i iznad uskih uličica Starog grada, sa restoranima i kafićima koji su savršeni za opuštanje u prijatnim letnjim večerima. Ohridski mnogobrojni kafe barovi i noćni klubovi pozivaju u nezaboravan noćni provod.

Što se tiče samog jezera, ono je tako veliko i duboko da podseća na malo more. Na raspolaganju je celokupan spektar sportova na vodi, ribolov i plovidba, a fascinantan izlet biće obilazak brojnih crkava pored obale Ohridskog jezera. Jezero Ohrid je najveće i najlepše jezero od tri tektonska jezera u Makedoniji. Njegova zadivljujuća čista i bistra voda, zajedno sa svojim spokojnom i uzvišenom planinskom pozadinom, osvaja  posetioce još iz praistorijskog vremena.
Šumoviti greben iznad istočne obale jezera pripada Nacionalnom parku Galičica i idealno je za ljubitelje prirode. Ohridsko jezero i istorijska arhitektura je pod zaštitom UNESCO-a, sa službenom oznakom mesta svetskog kulturno-istorijskog nasleđa.

Arheološki nalazi pokazuju da je Ohrid jedan od najstarijih ljudskih naselja u celoj Evropi, a samo jezero je staro više od 3 miliona godina. Grad Ohrid se prvi put spominje u grčkim dokumentima iz 353. p.n.e., kada je bio poznat kao Lychnidos - ili Grad svetlosti. Tek mnogo kasnije, 879. godine je preimenovan u Ohrid. Ime verovatno potiče od makedonske fraze Vo Hrid - što znači Grad na brdu.

Osim antičkog pozorišta (koje je i danas u upotrebi), drevni Lychnidos ponosio se klasičnom Agorom, gimnazijom, civilnim bazilikama i hramovima bogova grčke antike. Pod rimskom vladavinom, razvio se više od ostalih tipičnih rimskih naseobina, i postao je važna tranzitna tačka na trgovačkom putu Via Egnatia koji je prepolovio Balkan.

Grad, kakav je danas, je sagrađen između 7. i 19. veka. Tokom vizantijskog perioda, Ohrid je postao značajno kulturno i privredno središte, služeći kao biskupski centar Pravoslavne crkve i kao mesto prvog Slovenskog univerziteta, koje vode Sv. Kliment i Sv. Naum od kraja 9. veka. Na početku 11. veka, Ohrid nakratko postaje glavni grad makedonskog najvećeg srednjevekovnog vladara, Samuila, čija se tvrđava nalazi nad gradom danas. Tokom otomanskog doba, Ohrid je ostao sedište ohridske arhiepiskopije, do 1726. godine. Tokom vizantijske epohe, grad je bio čuven po 375 crkava i samostana, kao i velikim brojem sakralnih izdanja koji su sačuvani i čine veliki deo ohridske bogate srednjevekovne prošlosti.

Danas, jedan od gradskih muzeja ima zbirku od preko 800 vizantijskih i post-vizantijskih ikona, od kojih je većina slikana između 11. i 14. veka. Istoričari umetnosti ubrajaju ovu zbirku kao jednu od najvažnijih na svetu, zajedno sa onom u Tretiakov galeriji u Moskvi i Mt. Atos u Grčkoj.

Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas