Ordinacije.info

Privreda Grada

Prijavite Firmu Šta još radimo za Vas Oglašavanje na Virtualnomgradu

Izdvajamo iz privrede

Rođendaonica Sky Club

Rođendaonice Novi Sad - Rođendaonice Sky Club 1 i 2 - rođendani za decu od 1 do 10 godina. Sky Gaming centar - PC igraonica i rođendaonica za tinejdžere. Više o firmi Rođendaonica Sky Club

Montesori klub Suncokreti - Montesori radionice

Montesori klub Suncokreti, u Novom Sadu, kroz Montesori program za decu organizuje redovne Montesori radionice, namenjene deci uzrasta od 3 do 10 godina. Više o firmi Montesori klub Suncokreti - Montesori radionice

BabyStar - platnene pelene, marame i nosiljke za nošenje beba

Izrada modernih platnenih pelena, marame za nošenje beba, Mei Tai nosiljke za bebe, zaštitne gaćice, višekratni tuferi za mame doilje, krpice za brisanje. Više o firmi BabyStar - platnene pelene, marame i nosiljke za nošenje beba

Hobi i sport

Odstranjivanje krpelja sa životinja

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Planirate boravak u prirodi i prvo što Vam padne na pamet su krpelji. Svesni ste da oni žive u travi, na svim mogućim zelenim površinama, pa čak i na drveću, u krošnjama. Krpelj je veoma opasan, kako za životinje, tako i za ljude.  Ako krpelj ipak pronađe Vašeg  ljubimca, psa ili mačku Veterinarska ambulanta Bođela će Vam pružiti stručnu pomoć.

Odstranjivanje krpelja sa životinja Bođela
 

Krpelji su paraziti koji se uočavaju spolja na koži životinja. Krpelj se kreće po koži papkara, siše sa dve sisaljke i ubada ih u potkožje životinje. Prilikom usisavanja unosi infektivne klice u sebe, od kliconoša papkara i postaje infektivan. Te klice infekcije nosi u sebi i kada dospe na kožu psa ili mačke, može da ih ubodom prenese u njihov organizam. Kod pasa se krpelj najčešće uočava između prstiju, na grudima, na vratu, u ušima i na glavi. Vlasnik životinje, kad uoči krpelja, treba da ga skine sa kože psa, pincetom, koju okreće uvek u istom pravcu, suprotno od kazaljke na satu. U slučaju da se krpelj ne može odvojiti od krzna psa ili je krpelj skinuo stomak, a glavu sa sisaljkama ostavio u koži, ljubimca obavezno odneti kod veterinara.

Nakon vađenja krpelja, kod psa, posle vremenskog perioda inkubacije, uočavaju se simptomi bolesti piroplazmoze, Lajmske bolesti i druge, koje je izazvao infektivni krpelj. Zbog toga, obavezno ponovo potražiti pomoć veterinara, koji propisuje adekvatnu terapiju. Izraženi simptomi bolesti nakon uboda krpelja, u slučaju da vlasnik životinje krpelja nije ni uočio, su takve da je pas  nevoljan, leži, ima smanjen apetit, povišenu telesnu temperaturu.

Da bi spečili krpelja da dođe do krzna psa ili mačke, koristi se veoma efikasna zaštita životinja od krpelja. Postoje adekvatni preparati kojima se preventivno tretiraju psi i mačke, da ne bi došlo do invazije krpelja na krzno.

Ukoliko je Vašem ljubimcu potrebna zaštita od krpelja ili pomoć veterinara, veterinarska ambulanta Bođela, Vam stoji na usluzi.


Ostali članci


© 2002-2017. - VirtualniGrad.com
Obavezno pročitajte: Uslovi korišćenja
Šta još radimo za Vas